Всички искаме да водим по-здравословен начин на живот, с грижа за опазването на околната среда. В ритъма на забързаното всекидневие обаче това често се оказва непосилна задача. Кухнята със сигурност би могла да бъде едно по-екологично място, където, посредством новите технологии, потребителите готвят, забавляват се и се наслаждават на храната. С множеството си домакински електроуреди, тя е идеалното място за насърчаване на социално-отговорни и екологично-ефективни навици, тъй като основните кухненски електроуреди консумират повече от 25% от цялата електроенергия на домакинството.
Все повече потребители се ориентират към електроуреди, които са енергийно-ефективни, не замърсяват околната среда и пестят вода, без обаче това да води до компромиси в стандарта на живот и качеството на приготвената храна.
Концепцията “Зелена Кухня”
Наскоро “Филипс” представи революционна концепция, наречена “Зелена кухня”. Тя включва няколко кухненски електроуреда, които работят заедно. Интерактивната кухненска маса е основният елемент и представлява едновременно уред за приготвяне на храна и трапеза. Тя не само спестява място, но и превръща пространството в уютен кът. Специалната маса позволява интуитивен и екологичен процес на приготвяне на храната благодарение на динамичното си покритие. То е лесно за използване и се активира чрез докосване. Графичен интерфейс от концентрични кръгове позволява лесно нагласяне на нивата на температура и време за различните процеси при приготвянето на храната. Върху него произволно са разположени уреди за затопляне и охлаждане – уред за готвене на пара, зелена електрическа кана и охлаждащи отделения (включително и за бутилки вино). Има дори и специален уред, който рециклира отпадъците и в рамките на две седмици го превръща в капсули почва! Тези капсули могат да се използват за отглеждане на пресни билки и подправки в отделение, разположено под кухненския плот.
Подражавайки на стила на японските ресторанти, “Зелена кухня” обединява кухня и трапезария, приготовление и консумация, сервиране и споделяне.
" Зелена Кухня” подканва потребителите да мислят за отговорна употреба на природните ресурси и извън кухнята. Нейната концепция може да бъде приложена и в банята, където използваме големи количества вода; във всекидневната, където осветлението консумира огромни количества електричество или в офиса.
Фото: “Филипс”