АЛБЕРТО ВЕДЕЛАГО – ШИВАЧ НА ЛИЧНОСТТА

АЛБЕРТО ВЕДЕЛАГО – ШИВАЧ НА ЛИЧНОСТТА

Представете си костюм, който не просто отговаря на вашите физически мерки, а е отражение на същността и на характера ви. Представете си дреха, която вдъхва увереност и ви кара да се чувствате пълноценни. Алберто Веделаго може да превърне тази фантазия в реалност.

Преди една година Вие отворихте ателие в България. Какви са Вашите впечатления от развитието на проекта до този момент?
Много съм доволен от начина, по който се развиват нещата за мен тук в България. От самото начало се стремих към това да допринеса с идването ми, понасяйки вълна от новости и актуална информация, отнасяща се до света на елегантността и вследствие на интереса, който се породи тук, мога да кажа, че опитът ми тук се рагръща в много положителна посока.

АЛБЕРТО ВЕДЕЛАГО – ШИВАЧ НА ЛИЧНОСТТА

Наскоро бяхте лектор в Националната художествена академия, какво е усещането да предавате опита и знанията си на начинаещи дизайнери?
Да се говори с младите, винаги е много зареждащо с емоция. Отчасти се виждам в тях..., те притежават същите любопитство, наивност и спонтанност, които и аз тогава, когато тръгвах по своя път в този очарователен свят. Опитах се да изнеса пред тях лекция, която да не касае толкова “шивашката техника”, тъй като за това те вече имат своите отлични преподаватели, а по-скоро исках да им дам някои полезни съвети, с които те да разберат, че в работата им един ден не трябва просто да правят дрехи за хората, но да им придават стойност чрез тях (чрез дрехите).

АЛБЕРТО ВЕДЕЛАГО – ШИВАЧ НА ЛИЧНОСТТА

Вашият бранд ACCADEMYA е водещо име в света на мъжката мода. Кога се почувствахте готов да стартирате собствена линия?
Преди да достигна до осъзнатостта за лансиране на моя бранд, бяха необходими много време и още повече размишления. Много ми помогна опита, който натрупах, работейки за Gruppo Forall и бранда Pal Zileri. Именно този опит ми позволи да науча всички тайни на италианската елегантност и близо 25 години по-късно да се почувствам готов да поема по своя път.

Известен сте със своя уникален подход към процеса на създаване на дрехи – отделяте време да опознаете своите клиенти преди да им предложите конкретен модел. Какво Ви вдъхнови да се спрете на тази концепция?
Тръгнах от едно много просто разсъждение. Традиционно елегантността, когато е по поръчка, се базира най-вече на вземането на физическите мерки на човек. На всеки добър шивач е преподавано, че това е най-основното нещо, за да може после да създаде дреха по мярка. Но физическите мерки не са единственото нещо, което отличава хората един от друг. Като фактор я има и личността, дори двама близнаци, ако вземем за пример, които са напълно идентични външно, притежават изцяло различна личност. Така и си дадох сметка, че не е достатъчно да взема само физическите мерки на човек, за да му направя дреха по поръчка..., необходимо е също да познавам личността му. Ето оттук изходих, за да създам свой метод, който нарекох „Personalitailor”, или иначе казано – шивач на личността. Моите клиенти оценяват много това, защото осъзнават, че създавам/правя нещо, което е наистина ексклузивно и само за тях.

АЛБЕРТО ВЕДЕЛАГО – ШИВАЧ НА ЛИЧНОСТТА

Цялото интервю на италианския дизайнер Алберто Веделаго четете в списание списание GRAZIA, май 2018.

Снимки:
1. Италианският дизайнер Алберто Веделаго
Фото: © Bob Krieger
2. Фабио Ламборгини и Алберто Веделаго
Фото: Личен архив на Маурицио Санджинето / © ACCADEMYA
3. Проф. Любомир Стойков и Алберто Веделаго
Фото: © Хайлайф / От игла до конец Източник: сп. Grazia, май 2018
Прочетено: 1517 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 95, Май 2018

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 91: МИЛА ХРИСТОВА НА КОРИЦАТА НА СПИСАНИЕ „МОДА“
   БРОЙ 90: ДИЛЯНА ПОПОВА НА КОРИЦАТА НА „БУЛКА“ С РОКЛЯ НА ХРИСТО ЧУЧЕВ
   БРОЙ 90: СВАТБАТА НА ВАШИТЕ МЕЧТИ В НОВИЯ БРОЙ НА COIFFURE BEAUTY
   БРОЙ 88: „КАНОН“ СЪХРАНЯВА СВЕТОВНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО С ДИГИТАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ
   БРОЙ 87: ЕЛЕНА СТЕФАНОВА И SELENA ES С УЧАСТИЕ В АЛМАНАХ ЗА УСПЕШНИТЕ БИЗНЕС КАЗУСИ НА БЪЛГАРИЯ
   БРОЙ 87: НОВИЯТ БРОЙ НА COIFFURE BEAUTY – САМО ЗА МОДЕРНИТЕ МЪЖЕ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Дамски рокли