АБИТУРИЕНТСКИ БАЛОВЕ 2015 – ПАРАД НА СУЕТАТА ИЛИ… ?

АБИТУРИЕНТСКИ БАЛОВЕ 2015 – ПАРАД НА СУЕТАТА ИЛИ… ?

Теа Даулова

„Oблечи се неправилно и ще запомнят дрехата.
Облечи се безупречно и ще запомнят теб.“
Коко Шанел.

Знаете ли, че границата между добре изглеждащия човек и този, който е облечен добре, но изглежда комично и трагично, е много малка? Може би доза алкохол, паднали задръжки, силна еуфория, стрес, напрежение, несигурност, а понякога и огромно самочувствие са причините лесно да се премине от едната страна към другата.

През последното десетилетие абитуриентските балове се превърнаха в значимо събитие за ученици, родители, учители, медии. Важността, разбира се, на това празненство не се изразява в добри резултати от оценки, матури или изпити. Неговата съществена част намира отражение в облеклата на абитуриентите. И тук зрелостниците се оказват в ролята за изгубени… Изгубени сред море от възможности, желания, представи, илюзии, които просто не пасват нито на стила им, нито на възрастта им. Или Както е казал великият Ив Сен Лоран: „Дрехите трябва да бъдат подчинени на личната индивидуалност, а не обратното.“

Ако по някаква причина сте забравили кой месец е, то нестихващите клаксони навън ще ви припомнят най-услужливо. Месец май е във вечна дружба с абитуриентските балове. Всякакви налудничави идеи на зрелостниците намират израз точно през това време на годината. Тази година не беше изключение…

Като основна тенденция тази година се откроиха аксесоарите и нетипичните идеи. И ако изцепките в облеклото или липсата на такова останаха в миналото, то днес е времето на корони, шишета с алкохол, цигари, странни превозни средства, безумни ритми.

АБИТУРИЕНТСКИ БАЛОВЕ 2015 – ПАРАД НА СУЕТАТА ИЛИ… ?

Медиите ни срещнаха с всякакви безумно изглеждащи момичета, помислили се за принцеси. Странно, но вместо да вървим напред, то с всяка изминала година все по-смело плуваме във водите на кича. Тази година не малък брой девойки избраха да сложат на главата си корона. Все още сме подвластни на чалга стила. Роклята от бала на Пепеляшка умело се пренася в реална среда. А имитацията в тоалетите от малкия екран на някоя знаменитост още са актуални. И някъде там индивидуалният стил на абитуриента бива изместен от желанието да прилича на някого. Не липсват изобретателни идеи за превозните средства – като започнем с безумно скъпите лимузини, минем през всякакви селскостопански машини и стигнем до каляски и килимчета. Е, не може да отречем, че все по-рядко виждаме модни провали, като тези, които се превърнаха в емблема на куриозните абитуриентски тоалети. На другия полюс пък са момичетата, които все повече залагат на нещо семпло – и в грим, и в прическа, и в тоалет. На практика в дамските тоалети имаме два противоположни свята, които имат коренно различна представа за визията си. И познайте кои печелят…?

АБИТУРИЕНТСКИ БАЛОВЕ 2015 – ПАРАД НА СУЕТАТА ИЛИ… ?

При момчетата пък желателен аксесоар към облеклото са очилата, дори навън да вали. Бутилка уиски в едната ръка и цигара в другата е добър избор, за да покажеш на света колко си пораснал. По неписано правило някъде около теб трябва да тропат барабанчета, а ти да се друсаш без значение дали е в такт. Все по-често и момчета, и момичета надигат големи глътки от шишето със спиртна течност, като препоръчително е тя да бъде малко по-скъпа от тези, които се пият на ученическите събирания. В същото това време родителите се усмихват мило на чедата си, а слисаните погледи на някои от минувачите са признак за консерватизма им.

Характерно е всички абитуриенти от една гимназия да се съберат на едно място и да викат, колкото им глас позволява. Най-любимите места са: централни улици, площади на населени места, района около училището… А в столицата ни целият този спектакъл се разиграва и пред храм-паметник „Свети Александър Невски“. Всяка година той е сборния пункт на значителен брой випускници от различни гимназии – къде елитни, къде не толкова. Пошлостта обаче за всички е еднаква. Тя ги прави равни, независимо от оценки и постижения. Това е мястото, което се превръща в златна мина за бързосформирани оркестри с доста съмнителен талант. Хора с музикални инструменти притичват от всякъде и незабавно изпълняват чалга желанието на абитуриента. Целият този цирк се състои на стълбите на „Свети Александър Невски“. Външната част на Патриаршеската катедрала става сцена за абитуриентска пошлост и кич.

АБИТУРИЕНТСКИ БАЛОВЕ 2015 – ПАРАД НА СУЕТАТА ИЛИ… ?

И за да се приключи по-бързо с тази показност на тоалети, превозни средства, аксесоари и ориенталски ритми, единственият бърз изход е дъждът. Дори тогава не е от голямо значение, ако имаш чадър, който не съответства на облеклото. Важни са слънчевите очила, който перфектно пасват на дрехата и са предварително одобрени на специален кастинг за аксесоар с цена, която трудно би си позволил един неработещ ученик. Те, разбира се, са предназначени за употреба и в слънце, и в дъжд…

АБИТУРИЕНТСКИ БАЛОВЕ 2015 – ПАРАД НА СУЕТАТА ИЛИ… ?

Не липсват и добрите практики във визиите на абитуриентите. Но все пак скандалността, вулгарността са лесен и пряк път към опита за известност, към желанието за внимание.

АБИТУРИЕНТСКИ БАЛОВЕ 2015 – ПАРАД НА СУЕТАТА ИЛИ… ?

За разлика от предходни години тази година осезаемо е намалял броят на модните гафове. За сметка на това обаче поведението на повечето абитуриенти е в разрез с тяхната визия. А все пак, колкото и добре да изглеждаш, неадекватните постъпки са сериозен минус в цялостния външен вид. Гаранцията за успешна бъдеща реализация не се изразява в пристигането на бала със самолет, или в опита да излезеш от вълшебната лампа на Аладин. Ключът към успешна визия е да следваш своя стил.

АБИТУРИЕНТСКИ БАЛОВЕ 2015 – ПАРАД НА СУЕТАТА ИЛИ… ?

Снимки:
1. – 6. Балове, проведени на датата 25.05.2015 г. пред храм-паметник „Свети Александър Невски“.
Фото: Личен архив
Прочетено: 7307 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 78, Юли 2015

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 72: Румър Уилис със скандална рокля
   БРОЙ 71: ЛОРЪН СКОТ Е НАМЕРЕНА МЪРТВА
   БРОЙ 70: „ПРАДА” ОТРИЧА ДА Е РАЗСЛЕДВАНА ОТ ДАНЪЧНИ
   БРОЙ 70: ПЛЕМЕННИЦАТА НА РАЛФ ЛОРЪН ОТИВА НА СЪД
   БРОЙ 69: Най-успешната крадла на чанти влиза в затвора
   БРОЙ 69: Карл Лагерфелд на съд заради острия си език

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Дамски рокли