Индъстриъл субкултурата – мутиралото дете на пънка

Индъстриъл субкултурата – мутиралото дете на пънка

Кристина Пайташева

Когато чух за първи път за индъстриъл, си казах: “Каквото и да е това, то ще да е нещо много яко”. И наистина. Индъстриъл субкултурата се оказа нещо много различно от всичко останало.

 

...зараждането...

Индъстриъл субкултурата се ражда като мутирала и футуристична подформа на пънка. До голяма степен новата субкултура прилича на стария пънк, но адаптира неговия стил към едно по-модерно и футуристично семиотично поле. Едно понятие обединява двете субкултури – хаосът и липсата на контрол, с които те гордо парадират. Пънкът символизира хаоса в близкото минало, а индъстриъл субкултурата се явява продължение на този хаос в бъдещето. Това е бъдеще, в което машините комуникират много по-добре помежду си, отколкото хората. Бъдеще, в което значимо място заемат напредъка на технологията и липсата на морал. Пънк и индъстриъл субкултурите умишлено бягат от стереотипите и обществените норми. Те искат и успяват да ги нарушат.

 

...пънкът…

Пънк изпълнителПънк музиката се характеризира с пронизителни вокали, изкривени инструментали и явна употреба на мръсен език. Пънкът използва това широко разнообразие от трясъци и разруха, за да създаде сюрреалистичния ефект, който изтъква различните елементи на хаоса. Пънкарите са горди от себе си, от факта, че са маргинални герои в обществото, но в същото време на тях винаги им се обръща внимание по един или друг начин.

Представител на пънк субкултуратаПънкарите не искат да принадлежат на свят, ръководен от лицемерие и фалш. Затова бягат от реалността чрез своята музика. Sex Pistols, The Clash, The Unwanted са техните спасители.

 

...преходът

пънк-индъстриъл…

Индъстриъл субкултурата се явява синоним на пънка. Забелязват се много идентични елементи както в индъстриъл, така и в пънк музиката. Но най-очебийният обединяващ фактор за двата стила остава гневът. Гневът и неудовлетворението са двете ключови думи за индъстриъла. Водещият ритъм на пънка и индъстриъла е тежък и бърз. Друга интересна черта, която характеризира двете субкултури, е употребата на звуци, които излизат извън нормите с цел създаване на сюрреалистичен ефект. Индъстриъл музиката адаптира всякакви крещящи елементи към своите записи от научната фантастика и екшъните, за да изгради сюрреалистична атмосфера. Този сюрреалистичен ефект дава усещането за хаос, идентичен с този, създаден от пънка.

 

Представител на киберпънк субкултурата...фешън…

И в модата на пънка се набляга на хаоса. Абсурдно съчетаните карета и разкъсаните училищни униформи за пънкарите са ежедневно облекло. Също така при пънк модата се забелязва силна тенденция към фетишизма – култът към предметите заема водещо място. Индъстриъл модата е отражение на пънкарската мода, но тя се вкарва в една по-изкривена, тъмна и футуристична времева рамка. Хаосът ясно личи по малките бледи лица и дрипавите черни <а href="https://www.fashion.bg">дрехи на поклонниците на индъстриъла. Плътно начервените устни, както и огромните количества черна очна линия са семиотичните знаци на желанието да се стои далеч от нормите на благоприличие в обществото.

Представителка на индъстриъл субкултурата

Индъстриъл субкултурата приема пънкарския фетишизъм на едно по-екстремно ниво. Черни кожени корсети и стегнати черни вратовръзки, високи до коленете черни кубинки, окичено с множество обици, игли и шипове тяло, ритуално разрязване на кожата и татуировки – всички тези фетиши гордо развяват знамето на индъстриъл субкултурата. Всички те показват до каква степен всеки един индъстриъл е извън контрол и колко горд се чувства той от тази липса на контрол. Фешън фетишизмът, независимо дали е пънк или индъстриъл, позволява на почитателя й да премине границите на общественото благоприличие и да стане антитеза на приетите от обществото стойности и норми.

 

…аксесоарите…

Аксесоарите на индъстриъл маниаците са до голяма степен обвързани с техния начин на живот. Очилата са задължителен атрибут, който ги предпазва от заслепяващите клубни светлини. Старите компютърни кабели, омотани около тялото, са аксесоар, който привнася футуристични внушения. Черен електрически кабел – изглежда страхотно, когато се увие около ръцете, а може да служи и за заблуда на противника, когото би могъл да омотаеш с него. Представителка на индъстриъл субкултурата с типични аксесоариДруг много популярен аксесоар са тирантите – един индъстриъл не знае кога ще му се наложи да ги свали и да набие някого до безсъзнание. Противогазите също се използват от индъстриълите, за да не усещат неприятните миризми по местата, които посещават. Какво е общото между всички тези аксесоари? Всички те внушават усещането за висока технологичност, футуристичност и са от изключително голямо значение за индъстриъл маниаците.

Много популярна татуровка е баркодът. Обикновено представителите на индъстриал субкултурата си татуират бар код на тила. По този начин те показват, че са част от едно механично и високо технологично общество. Няма значение дали баркодът е от кисело мляко или вафла – важното е, че като татуира тила си, индъстриълът “маркира” себе си и може да бъде разпознат от негови съмишленици. Баркодът би могъл да се татуира и на други места – например на ръката. Татуиран баркод на тилаПо този начин индъстриъл маниакът се явява продукт на масовото производство. А като носи компютърни части по себе си като кабел на принтер или мрежови карти, индъстриълът се явява лице на киберпънка.

...поведението…

Индъстриъл субкултурата е интересна амалгама от пънк, готик и метъл. Основното чувство, което изпитват почитателите на този тип музика, е гневът. Гняв срещу света, срещу технологиите, срещу правителството и т.н. Представител на индъстриъл субкултуратаТози гняв е вплетен в текстовете на песните им.

 

…облеклото…

Индъстриъл субкултурата копира стила на научно-фантастичните/ киберпънк филми и литература. Задължителни елементи в екипировката на всеки един индъстриъл са високите до колене ботуши или кубинки, които спомагат за тежката стъпка и бойния вид. Бухалката е основно защитно средство срещу зложелателите. Дънките са натъпкани в ботушите или са отрязани до коленете. Ролката черен кабел е неизменна част от облеклото на истинския идъстриъл. Дрехите в стил “милитъри” са широко употребявани. Ако човек иска да бъде разпознат като индъстриъл, е необходимо да използва черния кабел и да изпише едно голямо черно “I” върху бухалката. Всички ще разберат, че въпросният е член на индъстриъл субкултурата.

 

c2001 Noah Blah

…танците…

Гневът намира отражение и в танците. Силната и агресивна музика заразява индъстриъл маниаците да танцуват и скачат лудешко, като размахват ръце с боксьорски движения и тропат с крака. Миниклипът показва точно какво представлява един такъв танц.

 

...прическата…

ТерминаторътПо подобие на пънка, индъстриъл прическите също са колоритни, но доста по-опростени. Съществуват три вида прически – всички те са унисекс. Първият стил представлява изцяло обръсната глава. Вторият вид е модерната прическа в стил “military”. Третият вид представлява обръснати странични участъци на главата, както и на тила. Косата се оставя по-дълга отгоре на главата, но не по-дълга от равнището на раменете. Човек може да се чувства свободен да добавя страховити допълнения към този си вид. Разбира се, цветът на косата трябва да остане черен. Ако се прибавят други цветове като оранжево, зелено или розово, индъстриълът може да бъде объркан с представител на друга субкултура.

 

…любими филми…

Индъстриъл маниаците са почитатели на всички филми, свързани с новите технологии. Филми от класата на “Пришелецът” “Матрицата”, “Терминатор”, “Стар Трек”, “Хакери”, “Убийци по рождение” са настолни за индъстриъл субкултурата. Филмът “Терминатор” е един от най-индъстриъл филмите, правен изобщо някога. Във визията на Терминатора успешно са вплетени образите на човека и на машината. От тези филми индъстриъл маниаците се инспирират, когато избират аксесоари към облеклото

си.

Матрицата

…бандите…

Повечето индъстриъл банди идват от Германия. Текстовете им са вдъхновени от трагедията на Войната. Трудно е да се каже коя група е с най-изчистено индъстрил звучене. В повечето индъстриъл групи са вплетени множество стилове, но въпреки това те се определят като индъстриъл групи. Най-популярните банди са Ministry, Nine Inch Nails, Fear Factory.

 

…медиите…

По времето, когато пънк субкултурата е популярна, не съществува друг източник на информация освен вестниците и списанията. Днес обаче за всичко, от което човек се интересува, основен източник на информация е Интернет. За индъстриъл субкултурата съществуват множество онлайн списания, форуми, блогове, които всеки запален би могъл да посети, когато пожелае. В тях се обсъжда всичко маниашко, което вълнува съответната субкултурна група, а именно – прически, групи, облекло, концерти, пиърсинги, татуировки, грим, изобщо всякакъв вид информация, която характеризира субкултурата. Такива са:

1. Субкултурно списание

2. Блог

3. Форум, посветен на индъстриъл музиката

4. Различни линкове към сайтове на различни индъстриъл субкултури в различни държави.

Така популяризирането на различните субкултури и в частност на индъстриъла, става особено ефективно и се радва на огромно внимание от феновете.

Мерилин Менсън...”Ако изляза на сцената без гМенсън в акциярим, все едно съм излязъл по пантофи”…

Сещате ли се на кого е това твърдение? То е не на кого да е, а на шок-рокера с индъстриъл история Мерилин Менсън. Ексцентрикът всъщност се казва Брайън Уорнър, а псевдонимът му е комбинация от имената на легендата Мерилин Монро и един от най-издирваните серийни убийци в света Чарлз Менсън. Историята на Мерилин се свързва с краля на електронния индъстриъл Трент Резнър (фронтмен на групата Nine Inch Nails), който забелязва заложбите на Мерилин и впоследствие той и негова банда стават подгряващи на американското турне на NIN. Култовото парче “Sweet dreams” на Юритмикс е пресъздадено от г-н Менсън и така той разбива всички класации.


Менсън в акцияИзключително впечатляващи, концертите на Мерилин Менсън се превръщат в един своебразен спектакъл, в който той прекрасно съчетава визия, звук, грим, сценично поведение, ефекти. Българските фенове на индъстриъл звездата имаха късмета да гледат изпълнението му на живо на 4 юли 2007 г. на стадион “Академик”.

Шоуто, което Мерилин сътвори, бе неповторимо. Той остави публиката си без дъх с хит след хит – “If I was your vampire”, “Disposable teens”, “Sweet dreams”, “Tainted love”, “The dope show”, “Great Big White World” и много други. С поведението си побърка публиката. Сваляше панталоните си, имитираше сексуални актове по време на шоуто – сцени, характерни за лайфовете на музиканта.

В интернет пространството активно се коментираше темата Мерилин преди и след концерта. Оплюван и обожаван, той си остава една от ключовите индъстриъл фигури на нашето време. Мерилин е квалифициран от критиката като какъв ли не – вампир, кръвопиец, зомби, канибал и др. Но той е просто звезда и това е неговият имидж – силен грим, черни кожени дрехи, ножове и всякакви други атрибути, които допълват внушенията на текстовете му.

Емблематичен е и сайтът на Мерилин Менсън. Изключителна графична концепция, звук и снимков материал – сайтът на великият артист впечатлява със своята уникалност.

 

.Мерилин Менсън..и в крайна сметка...

От всичко казано по-горе става ясно, че индъстриъл субкултурата е колоритна, многопластова и изключително интересна за изучаване. Поведение, грим, музикални интереси, прически – всичко в индъстриъл маниаците впечатлява със своята ексцентричност и неповторимост. За нас остава единствено да се потопим в безбрежната информационна лавина на виртуалното пространство и да помечтаем един ден всички да бъдат толкова свободни духом, колкото са представителите на индъстриъл субкултурата.

Снимки:

1. Пънк изпълнител
Фото: © www.stroeja.com

2. Представител на пънк субкултурата
Фото: © www.stroeja.com

3. Представител на киберпънк субкултурата
Фото: © www.sykospark.net

4. Представителка на индъстриъл субкултурата
Фото: © www.sykospark.net

5. Представителка на индъстриъл субкултурата
Фото: © www.sykospark.net

6. Представителка на индъстриъл субкултурата с типични аксесоари
Фото: © www.sykospark.net

7. Татуиран баркод на тила
Фото: © www.jetcityorange.com

8. Представител на индъстриъл субкултурата
Фото: © www.sykospark.net

9. Терминаторът
Фото:© www.solarnavigator.net

10. Матрицата
Фото:© dc-mrg.english.ucsb.edu/WarnerTeach/E192/matrix

11. Трент Резнър – фронтмен на групата Nine Inch Nails
Фото: © www.stroeja.com

12. Мерилин Менсън
Фото:© avtora.com

13. – 14. Менсън в акция
Фото:© avtora.com

15. Мерилин Менсън
Фото:© forum.fishing-mania.com

 

ВИДЕО:

Marilyn Mason Live – Tainted Love

Marilyn Mason Live – The Dope Show

Marilyn Mason Live – Sweet Dreams

Ministry – Reload

Rammstein – Du Hast

Nine Inch Nails – Dead Souls
Прочетено: 9867 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 1, Август 2007


Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Дамски рокли