DARK ACADEMIA – ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СУБКУЛТУРА

DARK ACADEMIA – ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СУБКУЛТУРА

Радинела Гелева

Социалните медии се превърнаха в родното място на творческите движения и субкултури. Достъпни за всеки - независимо от възраст, пол или произход - и абсолютно безплатни, онлайн платформите улесняват споделянето на интереси и страсти един с друг по целия свят.
Какво е “Dark Academia”? Терминът „Академия“ описва група от естетика, която е свързана с образованието, предимно чрез четене и интензивно изследване. Различните вариации на субкултурите на социалните медии са визуално различни една от друга, като същевременно се фокусират върху различни културни вярвания, идеи и епохи.
Тъмната академия романтизира времето, когато висшите класи на обществото са наблягали на либералното образование. Субкултурата се характеризира с интереси към класическата литература, езици като латински, гръцки или френски, архитектура, изкуство, поезия и мода от Западна Европа. Тъмните академици, както се наричат членовете, възприемат образованието като нещо добро и вълнуващо, свързано с радост, вместо със скука.

„Тъмното“ означава леката склонност на членовете към необичайното и незаконното. Пъзели, убийства, опасности, култове и тайни клубове. Това ги отличава от по-романтичната версия – „Светлата академия“ ( light academy).
Тъмната академия се появява за първи път в платформата “Tumblr” около 2015 година. Първоначално е оприличавана като книжен клуб, отколкото на интернет естетика. Причина за това е романът от 1992 година „Тайната история“ на американската писателка Дона Тарт. Книгата се разказва за група ексцентрични студенти в елитен университет, които заедно със своя професор се изолират от останалите, за да участват в интелектуални дискусии. Въпреки това бързо заформят мрежа от интриги и тайни.

През годините тази субкултура се развива от интелектуално настроена общност в напълно развита концепция за начин на живот, подтикната от появата на други социални платформи.
Ренесансът, барокът и романтизмът са популярни епохи, от които субкултурата черпи вдъхновение.  Особено когато техните картини или скулптури се занимават с теми като анатомични изследвания – класическа и християнска митология или преходността на живота, известна още като мотива “vanitas”. Литературата също е основна тема. Не само четенето на писатели като лорд Байрон или Пърси Шели, но и самото писане е важно.

Страстта към знанието и ученето се отразява и в гардеробите на тъмните академици. Тъмна цветова палитра от черно, тъмно кафяво, горско зелено и бордо е в контраст с кремаво, златно и оранжево. Класиките на колежанската визия като ризи Оксфорд, блейзъри, панталони от туид, тренчкоти и плетени жилетки са основни. Броги, мокасини и ботуши са обувките, които избират.
Аксесоарите включват брошки, очила, вратовръзки, часовници и чадъри. Чорапите до коляното са популярни с къси плисирани поли, докато пуловери се носят свободно около раменете и лесно се завързват отпред.

Ако искате да следвате стъпките на тъмните академици или може би искате сами да станете част от тенденцията, има определени места, които трябва да обмислите да посетите. Музеи, библиотеки, кафенета и университетски кампуси са добри места за начало. Тези, които предпочитат нещо по-специално, могат да планират пътуване до бароков дворец, викторианска улица или дори английско провинциално имение. Но нямаше да е тъмна академия, ако гробищата не бяха сред горещите точки. Всичко е в духа на „мементо мори“.

Тъмната академия присъства в широк спектър от медии. Като цяло има два подхода. От една страна са класиците както на канона на литературата, така и на историята на изкуството, а от друга – редица попкултурни произведения.
„Тик-ток“ и „Инстаграм“ предлагат различни предложения, препоръки и ръководства. Могат да се четат по-взискателни литературни произведения като „Антигона“ на Софокъл, както и по-леки варианти под формата на „Хари Потър“ на Джоан Роулинг.

Снимки:
1.– 2. Представители на Тъмната академия.
Фото: © walkerslater.com
3. Предпочитани тоалети за тъмните академици.
Фото: © withliana.com
Източници:
https://www.nytimes.com/2020/06/30/style/dark-academia-tiktok.html
https://edition.cnn.com/style/article/dark-academia-tiktok-aesthetic-cec/index.html
Прочетено: 2267 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 121, Ноември 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 117: „ЛЮБЕРЦИ“ – АГРЕСИВНА ТИЙНЕДЖЪРСКА СУБКУЛТУРА
   БРОЙ 115: СУБКУЛТУРАТА „КЕЙ-ПОП“
   БРОЙ 113: ВИНТИДЖ
   БРОЙ 112: МЕТРОСЕКСУАЛНОСТТA: В ПРОФИЛ И АНФАС
   БРОЙ 111: СТИЛОВЕ В ЯПОНСКАTA УЛИЧНА МОДА

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing