ГОТИК СУБКУЛТУРАТА – МУЗИКА, ИЗКУСТВО ИЛИ РЕЛИГИЯ

ГОТИК СУБКУЛТУРАТА – МУЗИКА, ИЗКУСТВО ИЛИ РЕЛИГИЯ

Кристина Пайташева

Какви усещания навява думата “готик” в съзнанието на човека? Мрачно време, тъмнина, църковна музика. Но това са само първичните, спонтанните асоциации, предизвикани най-вероятно от отминали спомени, от нещо отдавна забравено. А всъщност готик е цяло течение, обединяващо музика, стил, начин на обличане, на гримиране, на поведение…..начин на живот.

ИСТОРИЯ НА ГОТИК СУБКУЛТУРАТА
Готик субкултурата е съвременно явление. Тя се ражда във Великобритания в началото на 80-те години под влиянието на готик музиката и като част от пънка. За оформянето на готик субкултурата спомагат готическата литература от ХІХ век, както и филмите на ужасите. Готическата музика е съчетание от много стилове, но се наблюдава тенденция към мрачния мистичен звук и поведение.

Представител на готик субкултуратаПредставител на готик субкултуратаПредставител на готик субкултурата

Пънкарският начин на обличане и фризиране постепенно се смекчават и поведението в стил “отхвърлен от обществото” заживява с готик субкултурата. Филми като “Дракула” и групи като “Bauhaus” спомагат за създаването на типичния имидж на готик субкултурата - мрачен, депресиращ и дори зъл. С излизането на все повече “мрачни” филми, броят на готик субкултурите се увеличава и сега съществуват готик общества в почти всеки по-голям град в световен мащаб.

ЗАЩО ТОЧНО ГОТИК?
Marilyn MansonПовечето готик маниаци стават такива, защото са били отхвърлени от нормалното общество и защото начинът, по който те искат да живеят живота си, не съответства на начина, по който е “прието” да се живее. Това всъщност е и една от основните причини, поради която повечето младежи се насочват към някоя субкултура. Обикновено това се случва в периода на пубертета, когато младият човек се осъзнава и започва да се бунтува срещу установените обществени норми, музикалните му предпочитания залитат в определена крайност, на него му допада съответната субкултурна особеност и той започва да копира всичко, което тя проповядва. Музика, грим, начин на обличане, начин на поведение, начин на живот.

Готик представителите са свободомислещи хора, които не приемат моралните обществени правила. Те ще изслушат човека пред себе си и ще си създадат собствена представа за нещата. Но именно този начин на свободомислие ги отхвърля от днешното общество.

Готик представителите са такива поради много причини. Харесват музиката, клубовете, начина на обличане, или имат такива приятели, с които стоят до късно през нощта.

ГОТИК МИТОВЕ И ГОТИК ФАКТИ
Репутацията на готик маниаците не е особено добра сред повечето родители и учители. Съществуват определени стереотипи на поведение в обществото, които ако бъдат разрушени, на нарушителя ще се погледне с недобро око. И когато се появи субкултура като готик субкултурата, хората започват да гледат странно и за съответната група започват да се говорят нереални и несъществуващи неща – плод на липсата на разбиране на идеите на готик представителите. Ето част от заблудите и истинските факти за готик маниаците:

- с черните си <а href="https://www.fashion.bg">дрехи и изродски грим, всички готик хора трябва да са пратеници на Сатаната

Призрачният им и мрачен вид произлиза от начина на бунт, създаден от истинските готик представители на ХХ век, които използвали мрачния си вид, за да протестират срещу добре изглеждащото, хигиенично, материалистично общество, с винаги повдигната брадичка, независимо от обстоятелствата. Някои биха казали, че това е траурен вид на отчаяно и умиращо общество, други – че това е повече отхвърляне на традиционните идеи за красота. Така или иначе, това било повече социален протест, отколкото показване на религиозните убеждения. Така е и днес. Готик субкултурата изобщо не се характеризира със специфична религиозна насоченост. Съществуват готик маниаци, изповядващи различни религии. От евреи до християни, от мюсюлмани до будисти, атеисти и дори сатанисти. Много от тези вероизповедания си имат специални суб-движения в готик обществото, най-вече християнското готик движение, което слуша собствен стил музика, има собствена ценностна система и общество.

готите са обсебени от идеята за смъртта. Те искат да убият себе си или някого другиго

Дамски готик начин на гримиранеНай-често срещаната теза сред обществото за готиците е за неприспособимият, антисоциален аутсайдер, който редовно прави опити за самоубийство и е изключително горд от белезите, останали от последния експеримент. Тази теза е напълно погрешна. Наистина, някои готи са аутсайдери и често се чувстват депресирани или сами, но хората по света също не са имунизирани от подобни усещания. Готите не са по-неприспособими, антисоциални или депресирани от всяко друго човешко същество. Може би при тях това е по-често забележимо, защото те са по-отворени към своите негативни усещания или тъй като повече внимание се обръща на депресираните готи, отколкото на депресираните тийнейджъри, защото готите изглеждат странно, когато се сравняват с приетите норми.

Готите се сблъскват със същите препятствия, с които всеки един обикновен тийнейджър се сблъсква – проблеми и стрес в училище, обществени тревоги, семейни проблеми и т.н. Те също се сблъскват с големи дози отхвърляне, нетолерантност, присъди, предразсъдъци.

Една от основните причини, поради които гледната точка на готите за света отколо тях е толкова чужда и плашеща за повечето хора, е защото тя предизвиква начина, по който ние традиционно мислим за “неприятните” неща. Готите отказват да виждат някои неща като “красиви”, а се вглеждат в “тъмната” страна на живота. Те възприемат смъртта като естествена част от живота и част от естествения баланс на нещата. Това, разбира се, не означава, че готите приканват смъртта към опити за самоубийство или убийство – тези неща биха разстроили естествения баланс на нещата също толкова, колкото отричането на смъртта. Вместо това готите възприемат смъртта като такава, каквато е и продължават напред.

готите се прекланят пред Мерилин Менсън

Преди всичко, трябва да се каже, че Мерилин Менсън не е представител на готик субкултурата. Това е така, защото повечето от нещата, които той прави, са антитеза на готик движението. Готик идеята е основана на максимата “бъди себе си”, докато Менсън прави компромис със себе си в името на имиджа, който създава, за да се хареса на обществото. Това, разбира се, не е причина готите да не харесват музиката му. Но музиката му съвсем не е готик, по-скоро тя е метъл.

Представителка на готик вампирския стилДАМСКИ ГОТИК ФЕШЪН
В готик движението съществуват много субкултури и съответно много стилове готик фешън, но водещата насока при дамската готик мода се състои в черни дрехи, окичени със сребърни или метални аксесоари. Най-общо, готик принадлежностите притежават мрачен, нездрав или романтичен вид. При дамската мода, най-често могат да бъдат забелязани елегантни черни рокли, къси черни ризи, корсети, воали, ръкавици, мрежести чорапи и ботуши. Ако дамата не обича да носи рокли, тя би могла да обуе подходящи тесни панталони, кубинки и да се окичи с много катарами и безопасни игли.

В сърцевината на готик модата стои изразяването на собствения стил. Много популярни при дамската готик мода са шиповете, остриетата и пиърсингите, които могат да служат за аксесоар към прическата. Най-често косите се боядисват в тъмносиньо, но може и на кичури или пък цветове като синьото, червеното или зеленото. Черната очна линия е много важен елемент към дамската готик мода, а когато тя плътно очертава окото, то тогава този грим напомня на сълзи или на Дракула.

Подкатегория на готика е романтичният готик. Този тип хора обикновено са дълбоки мислители и страстни натури. Те често биват наранявани в различни етапи от любовния си живот или от дадено събитие, което дълбоко е наранило техния мироглед. Те обикновено не носят само черни дрехи. Вместо това, те обличат претруфени рокли с коприна, кадифе, брокат или сатен. Чрез този тип облекло се прави реминисценция със старото викторианско облекло от ХVІІ век, когато предпочитани цветове са черно, тъмносиньо, тъмночервено и кървавочервено. Готите са пленени от Средновековната, Викторианската и Едуардската история, което особено много си проличава в облеклото на романтичния готик стил.

Друга подкатегория на готик движението е вампирският стил. Той също се илюстрира чрез печал, скръб, отчаяние и смърт. Представителите на вампирския стил мислят, че човешкото съществуване е без точно значение или цел. Вампирският готик стил се характеризира с черни сенки за очи, болезнено бледа бяла кожа, черно наметало и претруфена рокля.

Мъжки готик фешънМЪЖКИ ГОТИК ФЕШЪН
Мъжете готи не се подчиняват на строги правила относно своите готик аксесоари или начин на облекло. Субкултурната готик мода е базирана на изразяването на индивидуалността и личния стил. Така мъжете готи се осланят на своята вътрешна креативност като създават сами своя готик вид, който отразява техния уникален стил. Въпреки това обаче, и при тях се наблюдават някои закономерности в облеклото. Относно прическите няма определен модел, по който те да се водят. От много къса коса до много дълга – позволени са всички вариации на готик прически. Готите са се научили да изразяват себе си по начин, по който те искат.
Боите за коси са особено популярни и при мъжете. Готик косите са както черни, така и цветни. Най-използваните цветове за готик прически са черно, розово, тъмносиньо, тъмночервено, червено, зелено или оранжево.

Ако човек търси други примери за изключително модни готик прически или облекло, може да посети този сайт http://www.viona-art.com/.

ГОТИК СИМВОЛИ
Готите обичат да носят както сребърни, така и метални накити и бижута в символни форми, които се превръщат в неизменна част от тяхното облекло. Много често представителите на готик субкултурата са обкичени от горе до долу с множество накити и символи. И хората отстрани започват да ги възприемат буквално. Но просто защото готите са обкичени от горе до долу със символи не означава, че те са Сатанисти. Те носят символи, но най-вече за да шокират околните или просто, за да създадат желан ефект.

Готически символиГотически символиГотически символиГотически символи

Готически кръстове, разпятия, руни, пентаграми, както и ножчета, сребърни куршуми, прилепи, дракони, ковчези, гробища, дяволи и демони, черепи и скелети, неумолими символи на смъртта, змии и паяци – всички те са особено важни елементи за готик културата и изкуство. Разбира се, това не са всички символи, но те дават най-обща представа за това що е то готик аксесоар.

ПентаграмаЕгипетски кръстПентаграмата е петоъгълна звезда – езически символ на огъня, земята, въздуха, водата и духа. Пентаграмата е петолъчка, оградена с кръг. Някои готи носят пентаграми, за да шокират хората или за да създадат театрален ефект. Шокът идва от факта, че често пентаграмата се свързва със Сатаната. А готите просто харесват символа и го носят, тъй като по някакъв начин го асоциират с музиката, която харесват.

Египетският кръст има силно културологично значение и често бива интерпретиран като ключ към живота. В писанията от египетските гробници този ключ бил използван от боговете, за да събудят духовете на мъртвите за нов живот.

Готическите кръстове обикновено са германски. Популярни са в готическите и вампирски култури.

Готик татуировкаГОТИК ТАТУИРОВКИ
Готик татуировките представляват едно от най-причудливите и интересни изкуства днес. Животът на всеки един гот е толкова индивидуален, че няма строго определен стандарт за дизайн на татуировка. Най-популярните дизайни за готик татуировки са пентаграми, кръстове, египетски кръстове. Много популярни са татуировките, използващи стари готически шрифтове. Повечето хора, които са нещастни със своите татуировки, са си ги направили, когато са били подвластни на емоцията и момента. Затова е много важно да се премисли задълбочено какво изображение да се избере. Съществуват множество творци на татуировки, които притежават албуми с голям набор от дизайни. Важно е и да се говори с хората, които правят татуировките, защото те могат да дадат добър съвет какво е хубаво да се избере и на какво място да се постави.

ГОТИК КУБИНКИ
Една от най-важните части от гардероба на един представител на готик субкултурата са чифт кубинки. Повечето модели кубинки са унисекс, което дава голяма широта на избор. Много е важно човек да си избере кожени ботуши или кубинки, плод на работата на добра фирма, а не ботуши от изкуствени материи. Така кракът ще бъде хем на топло, хем на удобно място. Добри фирми за готик ботуши са: Dr. Martens, T.U.K., Demonia, Gripfast, Torrid,Inamagura,Sheffield,Ranger.

В България много често готик музиката се бърка с други жанрове. Наистина, готик движението е многопластово и само човек, който се занимава сериозно с музика, може да разграничи различните подстилове на готика. Обикновено в интернет форумите настава голям спор относно коя група какъв стил е и в крайна сметка не се стига до изясняване, а само до заяждане. Но за да има адекватен отговор на важни музикални въпроси, трябва все пак хората, които се изказват там, да имат някаква база от познания в съответната сфера. Готикът се бърка със симфоничния метъл, с индъстриъла, с хеви метъла и т.н.

Готик кубинкиГотик кубинки

НАПРАВЛЕНИЯ И ГРУПИ
Готикът е музикален жанр, интерпретиращ елементи от класическата, църковната музика и средновековния фолклор. Корените на този стил са в края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век с групи като Dead Can Dance и Ataraxia. Характерни за жанра са мрачните, емоционални и поетични текстове. Разбира се, и готик музиката си има своите подразделения и поднаправления:

  • Готик фолкът представлява интерпретации на средновековна фолклорна музика. Групите от този стил често изпълняват в чист вид традиционна музика от този период (Ataraxia, Lupercalia).
  • Неокласиката е съвременна класическа музика, като нейни представители са Ophelia’s Dream и Elend.
  • Готик ембиънт е стил, който се характеризира с бавни композиции, които в повечето случаи са без ритъм (Dark Sanctuary, Arcana).
  • Даркуейвът е стил, появил се с готик рока и ню уейва и представлява готик музика със синтезатори. Представители са Clan of Xysmox, Cruxshadows.
  • Готик рокът се заражда в края на ХХ век и води началото си от пост-пънка. Покрай този стил се заражда субкултурата на готите. Представители на стила са Sisters of Mercy, Clan of Xysmox, Joy Division, Bauhaus, Fields Of The Nephilim, Sex Gang Children, Christian Death, The 69 Eyes, Incubus Sukkubus.
  • Готик метълът води началото си от блек, дет и дуум метъла чрез преплитане на готически мрачни теми и романтика. Представители са Within Temptation, Epica, Haggard, Tristania, Lacuna Coil, Theatre Of Tragedy, Heavenwood, Lacrimosa, Crematory, Moonspell, Darkseed.

ТВОРЧЕСТВО
Много от готите са чувствителни и раними души, които бягат от действителността пишейки. Творбите им са изключително затрогващи и искрени. Темите им са злободневни и засягат парите, дрогата, любовта. Те искат да променят света, в който живеят. Не искат да живеят в свят от лицемерие и фалш, който се държи единствено на властта на парите. Желанието им е да има добри хора, а според готите само така светът ще тръгне по един по-равен път, без войни и убийства. Публикуваните им текстове са вид протест, който те държат да бъде чут.

Готик начин на гримиранеГотик начин на гримиранеГотик начин на гримиране

БАЛАНСЪТ
Повечето хора смятат, че имат право да живеят живота си по начина, по който те са си избрали, да бъдат себе си и да живеят свободно без някой да ги притиска. Готите не искат нещо по-различно. Те не искат обществено одобрение, благословия или приемане – готите искат толерантност и право да бъдат такива, каквито са, без да ги е страх, че някой ще навреди на тялото, съзнанието или свободата им.

СНИМКИ:
1.Представител на готик субкултурата
Фото: © http://en.wikipedia.org/wiki/Goth_subculture
2. Представителка на готик субкултурата
Фото: © http://evangelist.blog.cz/0701/gothic-make-up
3. Представителка на готик субкултурата
Фото: © http://evangelist.blog.cz/0701/gothic-make-up
4. Marilyn Manson
Фото: © http://www.last.fm/event/220195?setlang=en
5. Дамски готик начин на гримиране
Фото: © http://evangelist.blog.cz/0701/gothic-make-up
6. Представителка на готик вампирския стил
Фото: © http://www.goth-chat.com/vampire.html
7. Мъжки готик фешън
Фото: © http://www.hotgothicstuff.com/gothic-guys.shtml
8. Готически символи
Фото: © http://www.hotgothicstuff.com/gothic-symbols.shtml
9. Пентаграма
Фото: © http://www.themysticcorner.com/dbDisplayImage.asp?productid=4597&currpage=pendants.asp
10. Египетски кръст
Фото: © http://boogierocks.com/index.php?main_page=product_info&cPath=8&products_id=78
11. Готик татуировка
Фото: © http://www.300million.com/newsblog.php?month=January+2007
12. Готик кубинки
Фото: © http://www.alibaba.com/catalog/11533271/Steel_Gothic_Blue_Boot/showimg.html
13. Готик кубинки
Фото: © http://www.gothic666.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=374&view=next
14. Готик начин на гримиране
http://evangelist.blog.cz/0701/gothic-make-up

ВИДЕО:
1.Sisters Of Mercy – Temple Of Love
2.Bauhaus – Mask
3.Within Temptation – Memories
4.Epica – Cry For The Moon
5.Lacrimosa – My Last Goodbye
6.Crematory – In My Hands
7.Moonspell – Vampiria
8.Darkseed – The Fall
Прочетено: 52462 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 3, Октомври 2007

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 2: МЕТРОСЕКСУАЛНОСТТА – ОТКЛОНЕНИЕ ОТ МЪЖКИТЕ НОРМИ ИЛИ НОВ ГРАДСКИ ЕТАЛОН
   БРОЙ 1: Индъстриъл субкултурата – мутиралото дете на пънка

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Дамски рокли