ЕСТЕТИЧЕСКАТА СМЕЛОСТ И КУЛТУРА НА ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА

ЕСТЕТИЧЕСКАТА СМЕЛОСТ И КУЛТУРА НА ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА

* Външността като огледало на вътрешната светлина и баланс

Проф. Любомир Стойков

Йоана Буковска – Давидова е впечатляваща българска актриса, чиято харизма е комбинация от неизмерима доза личен чар, покоряващо неординерно излъчване, оригинален стил на общуване и естествена, и автентична женственост. Какво е мястото на облеклото в тази комбинация от дадености и качества? Стилът и личният й избор на външност (не тази, която е дело на режисьори, сценаристи и костюмографи) издава пиетет към нестандартен шик, премерена екстравагантност и красиво еклектична мода. Външността й е проекция на нейния изключително богат емоционален свят, на непокорство към традиционния моден канон, на рафинирана чувственост и на модерна чувствителност. Тя притежава естетическата смелост и страст да се облече по начин, който мнозина биха окачествили като „провокативен“, „различен“ и даже „странен“.

ЕСТЕТИЧЕСКАТА СМЕЛОСТ И КУЛТУРА НА ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА

Модата ме запозна с Йоана Буковска (тогава още не беше Давидова) преди много години. Беше по времето на скандално нашумелия телевизионен сериал „Дунав мост“ (реж. Иван Андонов), в който играеше централна роля (Стела). Тя беше лице в колекциите на известната ни дизайнерка Мария Мичева, чийто стил привличаше вниманието със своята артистичност, разкрепостеност и пъстрота. Още тогава – при първите ни разговори с Йоана, почувствах нейното искрено и разбиращо отношение към модата, усетих и разбрах, че тя няма нищо общо с хората, които са единствено консуматори в тази област, най-малкото пък с т.нар. „жертви на модата“. Важно и любопитно е, че не Мария Мичева беше потърсила Йоана Буковска, за да използва голямата й популярност за рекламни цели, а Йоана беше разпознала стила на Мария Мичева като свой, като близък и като сходен, купувайки си нейни тоалети.

ЕСТЕТИЧЕСКАТА СМЕЛОСТ И КУЛТУРА НА ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА

Йоана Буковска – Давидова е сред най-стилните българки, защото, от една страна, има здрав вкус и безпогрешен усет към дрехата и аксесоарите, а от друга страна, самото й отношение към облеклото и модния дизайн е пропито с култура, компетентност и съзнание за огромното значение на тези визуални ценности. Повече за нея и за начина й на мислене в тази посока ще научим от интервюто, което тя бе любезна да ми даде.

Как ще коментирате това, че сте удостоенa с приза „БГ Модна икона 2016“ на Академията за мода?
- Призът „ БГ Модна икона 2016“ е изключителна привилегия за мен и най-вече отговорност пред публиката, чието гласуване в Интернет ме „награди“, измежду всички заслужили да бъдат номинирани тази година. Съзнавам, че дължа фокусирането на общественото внимание върху личността си, благодарение на екранния образ на Виолета Захариева, която беше в центъра на изявата ми като актриса през 2016 година. Струва ми се, че точно тази амалгама беше отличена – стилната и запомняща се визия на провокативната Виолета в сериала „Откраднат живот“ и професионалните търсения на Йоана Буковска – Давидова, намериха своята пресечна точка в този приз.

ЕСТЕТИЧЕСКАТА СМЕЛОСТ И КУЛТУРА НА ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА

Но за мен е изключителна чест и признание да съм носител на награда, като последовател на получилия същото отличие за 2014 година Григор Димитров. Той не само е пример за стил и вкус като външност и поведение, но неговите световни професионални постижения и амбиции, човешката му отговорност като етика, морал и репутация в обществото, вдигат летвата много високо пред всички номинирани, които ще го последват... И всички следващи лауреати на наградата „БГ модна икона“, трябва да имат съзнанието, че и те трябва да отстояват значимостта на това признание, което има своята тежест, благодарение постиженията на наградените предшественици. Тази награда придобива все по-голям обществен ценз, понеже нейните носители допринасят за осмислянето и значимостта й през годините – не когато я получават, а във времето след това – когато трябва да са истински вдъхновители и будители за духовните, националните и човешките устои на българите.

ЕСТЕТИЧЕСКАТА СМЕЛОСТ И КУЛТУРА НА ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА

Външността, за мен, е последното стъпало в преценката за дадена личност. Трябва първо да си изкачил трудната стълба в търсене на себе си и твоето място в социума, за да намериш хармонията си на съществуване в света. И тогава, това как изглеждаш отвън ще бъде само огледало на вътрешната ти светлина и баланс.

Кой е оказал най-силно въздействие върху стила Ви на обличане?
- Майка ми Велина. Тя имаше изключително стилен поглед върху външния вид на семейството и дома си. Не обичаше рамките, не робуваше на това, какво харесват другите – имаше неординерен вкус за обличане, граничещ с артистичната ексцентричност. Тя ми е купувала най-шантавите дрехи и така ме научи, че да си различен не е страшно. Тя преобръщаше правилата, като ми купуваше рокля, но ми показаваше, че ако я нося с гърба отпред, се получава нещо много по-забавно като вид и усещане за дрехата. Тя беше моят учител за това, че можеш да нарушаваш правилата, само ако добре ги познаваш... Обожаваше еклектиката и не понасяше кича, във всичките му форми. Сега, когато ми стане много тъжно, че нея я няма и не ми прави вече своите неподражаеми подаръци за общите ни празници, отивам и си купувам дреха, която смятам, че тя би ми подарила.

ЕСТЕТИЧЕСКАТА СМЕЛОСТ И КУЛТУРА НА ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА

Кои са любимите Ви модни марки (чужди и български)?
- Сигурно ще прозвучи като ерес от устата на една „Модна икона“, но нямам задълбочени познания и наблюдения върху стилисти, дефилета и тенденции за сезона... За мен дрехата трябва да е изчистена, стилна, да ти стои добре и да ти носи определена емоция, според случая, за който я обличаш.

Имам две български дизайнарки, дългогодишни мои приятелки вече, на които се доверявам безрезервно, когато искам да си купя дреха, в която да се чувствам себе си, но по различен начин. Наричам ги своите феи-вълшебници, защото като Кръстницата на Пепеляшка могат да ме преобразяват от Гаврош до Принцеса, но понеже имат магазини вместо вълшебни пръчици, моите трансформации продължават и след полунощ.... Това са Боряна от „Магазин №10“ на ул. „Иван Шишман“ и Вяра от „Fede”. Впечатляват ме търсенията и стилистиката на Армани и най-вече Ив Сен Лоран, където Жената е центърът, а не Дрехата, но от комбинацията им се ражда Кралицата…

ЕСТЕТИЧЕСКАТА СМЕЛОСТ И КУЛТУРА НА ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА

Как решавате с какво да се облечете?
- За мен водеща винаги е била емоцията. А тя е комбинация от редица фактори – какво е времето, има ли слънце, къде отивам и какви задачи имам през деня, с кого ще се срещам, колко съм недоспала... И тук на ход идва дрехата, която трябва да ме зареди и пренесе през този ден – дали да е удобна – спортна, артистична, делова или пък подчертано женствена... Последният щрих винаги са бижутата, дори когато са почти невидими, а парфюмът, който е задължителен при мен, издава най-точно в коя емоционална гама се движа този ден...

Разкажете ни случаи, в които външността Ви е помагала да се справите със сложна ситуация?
- Сложна ситуация при мен може да се нарече всяка моя нова среща с поредната героиня, в чиято кожа аз трябва да вляза. И тук от определящо значение е външният вид на тази нова, непозната жена, която като я видя веднъж изобразена от костюмографи и художници, започва да се оформя за мен и като човешка същност. Тук, мисля е мястото, да спомена, че незаслужено, според мен, художниците по костюми в киното и тетъра нямат своето признание в модната сфера, освен номинациите на арт-средите. Техният принос за възпитаването и налагането на вкуса за визията на днешно време, влияе осезаемо върху възприятията и моделите за подражание на аудиторията.

ЕСТЕТИЧЕСКАТА СМЕЛОСТ И КУЛТУРА НА ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА

За мен лично големите имена, които наистина творят „образи“ и са истински съмишленици на режисьори и актьори, за да създадат една нова, възможна реалност на сцената или екрана, са любими мои колеги и приятели, които със сигурност са формирали и моя вкус, покрай работата ни през годините. Това са Марина Райчинова, Елена Иванова, Вячеслав Парапанов, Боряна Семерджиева, Марта Миронска, Велина Павлова... Тези хора участват активно във формирането на представите за вкус в днешните зрители.

А от професионалния си опит напоследък мога да споделя, че когато работих върху образа на Коко Шанел, чиято визия на сцената дължа отново на неповторимата костюмографка Марина Райчинова, започнах да обличам само рокли и поли в ежедневието си, за да почувствам женствената осанка на тази безкомпромисна във външния вид „нежна революционерка“. И за мое голямо учудване, когато жената демонстрира женствеността си всеки ден, това предизвиква ново, различно отношение към нея, основно във взаимоотношенията с мъжете. Дори тези от най-близкото ти обкръжение отчитат разликата в теб – като външност, въздействие, поведение – и преоткриват в същия човек, един друг тип същество, а именно – Жената.

ЕСТЕТИЧЕСКАТА СМЕЛОСТ И КУЛТУРА НА ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА

Така външността ми помогна да се потопя в света на Коко и да разбера един от нейните най-силни козове, с които тя е спечелила утвърждаването си като една от великите личности на 20 век, а именно, че може да печелиш винаги съревнованието в този „мъжки“ свят, само ако се осмелиш да бъдеш всеки миг 100% Жена.

ЕСТЕТИЧЕСКАТА СМЕЛОСТ И КУЛТУРА НА ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА

Допускали ли сте гафове с облеклото си и кога?
- Не се наемам да бъда съдник сама на себе си, що се отнася до светските ми и обществени изяви – има далеч по-компетентни хора в тази сфера – оставям те да се произнесат по този въпрос. За мен гаф в облеклото ми е било, когато се оказа, че започваме екскурзия с приятели по някоя стръмнина, а аз съм с гьонени подметки...

Как бихте характеризирали своя личен стил?
- Далеч съм от мисълта, че личният ми стил е пример за подражание. Затова толкова приятно ме изненада и вашето признание за „БГ Модна икона“. Понеже, това, което наистина ми харесва като дреха и се чувствам удобно в него, обикновено е твърде артистично, хипарско, неподвластно на модата и тенденциите, и по-скоро ексцентрично.

ЕСТЕТИЧЕСКАТА СМЕЛОСТ И КУЛТУРА НА ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА

В какво се проявява кичът в модата? Кога човек може да стане смешен с външността си?
- Всичко е въпрос за спазване на мярката. Дори в нарушаването на статуквото и правилата, дори чрез еклектиката, дори когато си краен в експериментите с външния вид – трябва да си верен на хармонията и баланса. Елегантността, простотата и стилът изчезват, когато вулгарното и пошлото излязат под прожекторите. То е като да превърнеш една от стаите си в къщи в невероятна библиотека, до последния детайл за всеки себеуважаващ се ценител, но всички книги по рафтовете са само кухи черупки от картон...

ЕСТЕТИЧЕСКАТА СМЕЛОСТ И КУЛТУРА НА ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА

Коко Шанел е казала: “Oблечи се неправилно и ще запомнят дрехата. Облечи се безупречно и ще запомнят теб.“. Но най-лошият вариант, според мен, е да бъдеш запомнен, само защото си се облякъл неадекватно – но отново всичко опира до мярката във вкуса и изискванията за стил.

ЕСТЕТИЧЕСКАТА СМЕЛОСТ И КУЛТУРА НА ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА

Стилът на кои световни знаменитости (от сферата на на киното, спорта и др.) Ви прави най-силно впечатление и защо?
- Харесвам стила на хора, които освен, че са се доказали като личности в своята сфера, техните образи са останали като еманация на времето, в която са живели. Техният стил (като външност и поведение) е оставил отпечатък в човешката история, поради съчетанието от силната им индивидуалност с естетиката на епохата, която са обитавали. Такива за мен са Грейс Кели, Одри Хепбърн, Джаки Кенеди, Принцеса Даяна, Стефка Костадинова, Кейт Бланшет, Джуди Денч, Мерил Стрийп... Истински образци за Модни икони – като поведение, стил, заслуги и модели за подражание!

ЕСТЕТИЧЕСКАТА СМЕЛОСТ И КУЛТУРА НА ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА

ЕСТЕТИЧЕСКАТА СМЕЛОСТ И КУЛТУРА НА ЙОАНА БУКОВСКА – ДАВИДОВА

Снимки:
1. Йоана Буковска – Давидова Фото: Личен архив
2. Йоана Буковска – Давидова със статуетката „БГ модна икона“.
3. Йоана Буковска – Давидова заедно с останалите носители на приза “БГ модна икона 2016” на Академията за мода – Антон Хекимян, Таня Скринска, Любен Дилов-син и Диляна Попова.
4. Йоана Буковска – Давидова и проф. Любомир Стойков.
5. Йоана Буковска-Давидова заедно с проф. Любомир Стойков и Ники Сотиров. Фото: © Хайлайф
6. – 7. Като Виолета Захариева в сериала „Откраднат живот“.
Фото: кадри от сериала „Откраднат живот“ 8. Йоана Буковска – Давидова във фотосесия.
Фото: © Красена Ангелова
9. Като Коко Шанел от „Пролетно тайнство“.
10. – 11. Йоана Буковска – Давидова
12. В кадър от фотосесия за сватбата й.
Фото: Личен архив на Йоана Буковска – Давидова.
13. Йоана Буковска – Давидова и Любомир Стойков на премиерата на неговия „Алманах на българската мода 2000“, 1999 г.
Фото: Личен архив на Любомир Стойков
14. Йоана Буковска – Давидова и проф. Любомир Стойков на премиерата на неговата книга „Усмивките на модата“, 2012 г.
Фото: © Божидар Марков
Прочетено: 2532 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 88, Април 2017

БЪЛГАРСКИ ТОАЛЕТ НА ЧЕРВЕНИЯ КИЛИМ НА ОСКАРИТЕ

* Кайла Уебър – съпругата на Винс Вон, блести с рокля на дизайнерката Антоанета Балабанова

Проф. Любомир Стойков

По време на 89-тите годишни филмови награди „Оскар“ българска следа пролича не само в отличията ("Сляпата Вайша" на българина Теодор Ушев бе номинирана за мечтаната статуетка в категорията за най-добър късометражен анимационен филм), но и в модата на червения килим в Долби тиътър в Лос Анжелис. Кайла Уебър – съпругата на холивудския актьор Винс Вон, избра да се появи на церемонията и гала-вечерта, облечена в рокля на българската дизайнерка Антоанета Балабанова.

Български тоалет на червения килим на Оскарите

Тоалетът е с много оригинални апликации, бродерии и е резултат на специална рисувална техника. Основният елемент е кръгът и композициите от него. Най-силно впечатление прави сложно структурираната материя, която е комбинация от различни платове. Навярно мнозина се питат, как Кайла Уебър се е свързала с Антоанета Балабанова? Историята е типична: съпругата на Винс Вон посещава бутика, където се предлагат уникални тоалети на Антоанета Балабанова (издържани в ефектни комбинации на различни материи и техники) в Скотсдейл и си избира цели четири рокли от най-новата колекция на дизайнерката, една от които решава да облече за Оскарите.

Български тоалет на червения килим на Оскарите

Коя е Антоанета Балабанова? Тя е български дизайнер, който работи и живее от тринадесет години в САЩ (Финикс, Аризона) и заедно с нейната приятелка Галина Михалева (тя е преподавател по мода и нови технологии в Сингапур), притежава бутик с авторски дрехи... Има силни публични изяви и участия в много ревюта в САЩ. За нея са излезли множество публикации в американските лайфстайл списания. Докато работеше в България, Антоанета Балабанова имаше силни изяви на Форум Българска мода, за което бе и номинирана преди двадесетина години. В отговор на въпроса ми как се чувства след това световно признание, тя каза: „Много съм развълнувана от този факт и съжалявам, че не живея в Лос Анжелис, където модата, киното и бизнесът вървят ръка за ръка и е много по- лесно човек да може да се реализира и успее!!!“.

Български тоалет на червения килим на Оскарите

Случаите, гости на Оскарите да бъдат облечени от български дизайнери, се броят на пръсти. Припомняме, че сред родните модни творци, с чиито тоалети ВИП-ове са „дефилирали“ по червения килим, е и Виргиния Здравкова – веднъж това беше нейният тоалет за вечерта на „Оскар“-ите, облечен от Мария Новак (тогава тя придружаваше сръбския режисьор Денис Танович, чийто филм бе отличен с „Оскар“) и втори път, когато нейна рокля за същата цел бе предпочетена от Шарън Уоксмън – кинокритичка от в. „Ню Йорк таймс“.

Български тоалет на червения килим на Оскарите

Снимки:
1. – 3. Кайла Уебър, облечена в тоалет на Антоанета Балабанова, придружава съпруга си Винс Вон на 89-ите годишни филмови награди „Оскар“ в Долби Тиътър – 26 февруари 2017 г.
Фото: Reuters
4. Антоанета Балабанова
Фото: Личен профил във Фейсбук
Прочетено: 2517 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 88, Март 2017

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 87: ТАНЯ СКРИНСКА: „ЕЛЕГАНТНОСТТА НЕ Е ПОДВЛАСТНА НА ВРЕМЕТО И НИКОГА НЕ ИЗЛИЗА ОТ МОДА!“
   БРОЙ 86: СТИЛЪТ НА ЛЮБЕН ДИЛОВ – СИН: СПОНТАНЕН, ИРОНИЧЕН И КОНЦЕПТУАЛЕН
   БРОЙ 85: ФРАНК СИНАТРА – ДЖЕНТЪЛМЕН НА СТИЛА
   БРОЙ 83: КОНСУЛТАНТСКА КЪЩА ОТ ИГЛА ДО КОНЕЦ С ГОЛЯМА НАГРАДА ОТ PR ПРИЗ 2016
   БРОЙ 82: ЗАД ВДЪХНОВЕНИЕТО: ГУЕН СТЕФАНИ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Дамски рокли