БЯЛОТО Е КРАСИВО

БЯЛОТО Е КРАСИВО

Любомир Стойков
проф. д.н. Любомир Стойков
– Главен редактор на
“Fashion Lifestyle Magazine”

Защо белият цвят никога не може да ни остави равнодушни? Коя е причината да му се отрежда много специално място в колористичния кръг? В кои случаи бялото привлича и въодушевява и в кои, съответно - респектира и натъжава? Кога и как тази светла тоналност се е превърнала в аксиома за булчинската рокля?...Какво е значението на белия цвят в модния дизайн и въобще в облеклото на хората?

Не може да пренебрегнем психологичните асоциации на бялото с внушението и  алюзията за чистота, невинност и завършеност. Цветовите психолози акцентират на неговата цялост и завършеност, и дори го тълкуват като знак за защита и средство за подсилване на куража. В масовото естетическо съзнание белият цвят нерядко се свързва с увереността, прогреса и новото начало. Междукултурните различия, обаче, свидетелстват, че на различни географски места по света бялото може да има коренно различно значение – от символ на радост и триумф, до белег на скръб и траур. В християнската традиция, както добре е известно, ангелите носят бяло облекло и белите багри се свързват със светлите, с красивите моменти в живота на хората, но пък в азиатските култури този цвят е типичен за траурни церемонии и поклонения. Един от двата ключови цвята в облеклото на Римския папа е белият (другият е червеният). Униформа в бяло е носил дори и генералисимус Сталин.

Още в края на 18 век (времето на Великата френска ревoлюция) белите муселинени рокли изместват пищните дамски тоалети „рококо“, а през 19 век бялото и/или неговите нюанси се превръща в отличителен колористичен знак за булчинската рокля, символизирайки чистотата, целомъдрието и не на последно място  девствеността на младоженката.

В модния дизайн бялото е наистина много красив и специален цвят, който може да се комбинира с всеки друг от колористичната гама. Класическото съчетание на бяло с черно се използва много често за емблематични церемониални и ритуални събития и като отличителен признак на официалност и тържественост.

Един от любимите цветове на легендарната френска дизайнерка Кармен Карвен е тъкмо белият. Ето какво сподели тя с мен при срещата ни в Париж преди години: „Белият цвят е олицетворение на чистотата. Той е типичен за младите момичета и в моите колекции винаги съм му отделяла подобаващо внимание!“. Бялото е   привилегировано в творчеството на Жана Ланвен, Кристобал Баленсиага, Валентино (първата му колекция е изцяло в бяло, въпреки, че хитът му е червеното), Андре Куреж и кой ли не още. Анализаторите отдавна са забелязали, че Баленсиага – този архитект на съвършената конструкция, противопоставя бялото на черното и въобще на тъмните тонове, като по този начин инфилтрира допълнителна елегантност и изисканост в дрехата.

Един съвсем бегъл поглед към най-стилните кинозвезди на червения килим на наградите „Оскар“ също показва доминацията на белия цвят. През 2015 година Джулиан Мур получи наградата за най-добра актриса в главна женска роля, облечена в прекрасен светъл тоалет на „Шанел“. По време на церемонията през 2012 година Гуинет Полтроу беше покоряваща в стигащия до земята бял минималистичен аутфит, направен от Том Форд. Ценителите още помнят Анджелина Джоли на „Оскар“-ите през 2004 година, облечена в изключително женствена бяла драпирана рокля без ръкави, с дълбоко деколте и с малък шлейф, изработена от Марк Бауер. Не бива да се забравя и уникалната бяла рокля с дълбоко деколте на „Луи Вюитон“, с която номинираната за „Оскар“ българска актриса Мария Бакалова беше на церемонията през 2021 година.

Сред консервативните модни постулати е, че белият цвят може и трябва да се носи само през лятото. Да, вярно е, че в горещите сезони светлите тонове на дрехите са модерни и за предпочитане – те са адекватни и от естетическа, и от функционална гледна точка. Но все по-често бялото облекло има успех и се приема благосклонно и през другите годишни времена. Блестящ пример в това отношение е мадмоазел Коко Шанел, която не се е разделяла с бялото през цялата година…

В модата белият цвят е като бялото платно за художника – позволява максимално да се открои личността и нейния чар, да се почувства и разбере нейното послание, да се вникне в индивидуалния й свят, да се оцени подобаващо моментът и житейската ситуация. Бялото наистина е красиво!
Прочетено: 1817 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 119, Юли 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 118: МИНИ ИЛИ МАКСИ – В ТОВА Е ВЪПРОСЪТ?
   БРОЙ 117: МЕТАВСЕЛЕНАТА И НОВИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА МОДАТА
   БРОЙ 116: НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ СЪБИТИЯ В МОДАТА ПРЕЗ 2021 ГОДИНА
   БРОЙ 115: ХУМОРИСТИЧНИЯТ СТИЛ В ПОЛИТИЧЕСКАТА КОМУНИКАЦИЯ
   БРОЙ 114: ЕСТЕТИКА НА ХОБИТО

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing