ОФТАЛМОЛОГЪТ ДОЦ. Д-Р АНДРЕЙ АНДРЕЕВ С ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ОЧИТЕ КАТО ВХОД ЗА КОРОНАВИРУСА

ОФТАЛМОЛОГЪТ ДОЦ. Д-Р АНДРЕЙ АНДРЕЕВ С ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ОЧИТЕ КАТО ВХОД ЗА КОРОНАВИРУСА

Силвия Стоянова

С развитието на пандемията всички специалисти алармират – пазете очите си, защото заедно с ръцете и устата, очите са един от пътищата за заразяване и распространение на инфекцията. Конкретни съвети в тази посока дава доц. д-р Андрей Андреев – управител на МЦ „Очна клиника Ден” - София и заместник-председател на Съюза на Очните лекари в България.

Доц. д-р Андрей Андреев

„При коронавирус инфекцията, когато някой болен кашля, киха или говори, частици от вируса могат да попаднат от неговите уста или нос върху лицето на друг. Тези частици се инхалират през носа, устата или попадат в организма и през конюнктивата на окото. Ако докоснеш заразена повърхност и след това докоснеш очите си, също се инфектираш.

Схематична снимка на око

Коронавирусът освен, че причинява тежко респираторно страдание, може също да причини конюнктивит /червено око/, което се случва в 1 до 3 процента от случаите.”, споделя доц. д-р Андреев и допълва, че по отношение на очите важат всички общоприети мерки за дезинфекция и защита  – доброто измиване на ръцете със сапун, да не докосваме носа, устата и специално очите. Ето неговите препоръки и съвети как да си помогнем:

„Не търкай очите си!”
Докосването, търкането, разстриването и натиска върху очите е естествен навик у много хора. Ако усетите сърбеж, сухота и парене на очите – не ги докосвайте с ръце. Използвайте чиста кърпа или измийте добре ръцете си преди това с вода и сапун.

Ако носите контактни лещи
Хората с контактни лещи докосват очите си много по-често от другите. Съветът е да заместите контактните лещи с очила, които да се почистват редовно. По този начин ще докосвате очите си много по-рядко и очилата ще бъдат защита от директно попадане на вируса. И все пак трябва да се има предвид, че очилата не са 100% защита на очите от COVID 19.

Хирургичен микроскоп за очи

Оперативни инструменти

Пациентите с хронични страдания
Хората, при които е необходимо да се поставят капки за продължително време, трябва да се запасят с необходимите лекарства, защото по време на кризата е възможно определени медикаменти да липсват.

Какво да очакваме, ако отидем на очен преглед
При очен преглед пациентът и лекарят са много близо един от друг. Понякога  лицата им са на около 30 – 40 см.  един от друг. Това изисква да се предприемат много сериозни мерки и действия за съхраняване здравето и на двамата. Изчакването за преглед трябва да е навън, а не в чакалнята, където потенциално се събират много хора на близко разстояние. Защитните средства – маска и ръкавици за пациента са задължителни, както и защитно облекло, шлем, маска очила и т.н за лекаря. Пациентите трябва да знаят, че се извършват само спешни и неотложни хирургични интервенции, а всички други изледвания и манипулации се отлагат. При наличие на симптоми като кашлица и висока температура – посещението при офталмолог трябва да бъде отложено и да се търси консултация с личен лекар.

Ексимерен лазер Schwind AMARIS 750S

* С оглед на извънредната епидемиологична обстановка, екипът на очна клиника Ден" извършва само спешни и неотложни прегледи и операции. При посещение на клиниката е нужно всеки да носи лични предпазни средства съгласно изискванията.

Фоайе в очна клиника „Ден”

Снимки:

  1. Доц. д-р Андрей Андреев
  2. Схематична снимка на око
  3. Хирургичен микроскоп за очи
  4. Оперативни инструменти
  5. Ексимерен лазер Schwind AMARIS 750S
  6. Фоайе в очна клиника „Ден”

Фото: Очна клиника „Ден”


Коментари (0)Прочетено: 124 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 106, Април 2020

ДИЗАЙНЕРКАТА РАДОСЛАВА ЛАЗАРОВА ИЗРАБОТИ ЗАЩИТНИ МАСКИ ЗА БОЛНИЦАТА В СМОЛЯН

* Кроячен робот гарантира качеството на дизайна

Дизайнерката Радослава Лазарова (модна къща  „Блинк”) е реагирала на апел от рентгенологията на болница „Братан Шукеров” в родния й град Смолян във връзка с недостиг на предпазни средства. В най-кратки срокове тя е изработила и предоставила на медицинския екип необходимите защитни маски в това число и детски маски за неонатологията и тематични закардиологията. Те са трипластови от 100% памук, конструирани и изработени в 3D обем, следващ извивките на лицето.

Маски

Маски

Маски

Радослава Лазарова е сред най-изявените и успешни модни творци (носител на „Златна игла”) в България – второ поколение дизайнер, като семейството й има над 30 години опит в модния бизнес. Тяхната материална база в Смолян е оборудвана с високотехнологична и специализирана техника, а самата Радослава Лазарова има пълна готовност да помогне за задоволяване на необходимостта от предпазни средства. „Убедена съм, че в тази сложна обстановка всеки, който има възможност да помогне, трябва да го направи. Предвид спешната нужда от предпазни средства, реагирахме ситуационно бързо на призива от рентгенологията в Смолян. Кроячният робот, с който разполагаме, позволява да се включим максимално активно в производството на така необходимите в момента защитни маски.”, споделя дизайнерката.

Маски

Маски

Маски

Снимки:

  1. Радослава Лазарова с човек от медицинския персонал на болница „Братан Шукеров”.
  2. – 3. Маска, изработена от Радослава Лазарова.
  3. – 5. Маски за отделението по Неонатология.

6. Маска за за отделението по Кардиология
Фото: Личен архив


Коментари (0)Прочетено: 153 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 106, Април 2020

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 105: Гел лакът - начин да изразиш себе си
   БРОЙ 104: КАК ДА ВПЕЧАТЛИТЕ СЪС СТИЛЕН ПРАЗНИЧЕН ГРИМ
   БРОЙ 104: КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПАРФЮМ?
   БРОЙ 103: ИЗЯЩЕСТВО И СТИЛ В НОВИТЕ ТВОРЕНИЯ НА РАДОСЛАВА ЛАЗАРОВА
   БРОЙ 103: ГЕЛ ИЛИ ОБИКНОВЕН ЛАК Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли