МАГНЕТИЧНОТО ИЗКУСТВО НА ХУДОЖНИКА КОСТАДИН ЖИКОВ

МАГНЕТИЧНОТО ИЗКУСТВО НА ХУДОЖНИКА КОСТАДИН ЖИКОВ

* Впечатляваща изложба „Природни вибрации“ бе открита в галерия „Милениум“
* * Проф. Любомир Стойков: „Налице е забележителен опит за колористичен експеримент с пейзажната тема…“

Хелена Тодорова

Галерия „Милениум“ е домакин на изложбата „Природни вибрации“ на Костадин Жиков. Експозицията включва над 60 произведения, показващи красотата на природата и даващи емоционални послания. Интересната изложба, която ще продължи до 14 юни 2023 г., беше официално открита на 16 май 2023 г. в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ №89). Гостите се насладиха и на неповторимите изпълнения на флейтистката Мари Андонова.

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Изложбата „Природни вибрации“ на Костадин Жиков бе представена и открита от проф. д.н. Любомир Стойков, културолог и преподавател в Националната художествена академия, който характеризира творчеството на художника по следния начин: „Не може да има еволюция без сравнение на художника с предишните му опити, не може да се осъществи надграждане без да се установят естетическите сходства и дисонанси между предишните изяви и най-новата изложба. Респектиращо е, че Костадин Жиков прави забележителен опит да доразвие темата за пейзажа чрез експеримент с колористичното и емоционалното въздействие. В личен разговор младият маестро ми сподели, че чувства природните форми по-скоро като трептящи светлини, а не толкова като конкретни и предметни образи. Новото е, че Костадин Жиков все по-решително се отдалечава от т.нар. „чист цвят“ и се отдава на цветовете без брегове, без ограничения и без живописна цензура. Той медитира, рисувайки и рисува, медитирайки, анализирайки собственото Аз. Всъщност става дума за митологичен, астрологичен и алхимичен анализ на света, погледнат през сетивата на художника!“.
По-нататък проф. Стойков отбеляза колко важно е да се сбъдне съкровената мечта на Костадин Жиков, свързана с тази експозиция – да провокира всички, които се докосват до картините му и да им помогне да усетят фините вибрации на природата, да се насладят на неговите пейзажи и пасторали и да се заредят с вълшебните енергии на Белоградчишките скали и Хималаите, така добре интерпретирани в неговата най-нова изложба.

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Художникът сподели, че се е стремил  да изпълни в една стилистика своите най-нови произведения, за които се е вдъхновил от големия наш живописец Владимир Димитров – Майстора. „Аз съм против крайностите. Едновременно обичам и естетиката на ренесанса, и естетиката на авангарда, колкото и на пръв поглед те да са самоотричащи се. Но всъщност това е моята основна цел в творчеството ми, да обединя в едно хармонично цяло двете противоположности!“, допълни той.

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Слова за творчеството на Костадин Жиков произнесоха също управителят на галерия „Милениум“ и меценат на експозицията Васил Банов, както и арт мениджърът на галерията и меценат на изложбата Анна Банова.

Откриването на изложбата „Природни вибрации“ в галерия „Милениум“ беше уважено от редица ярки български представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, сред които Гергана Стоянова, Мила Захариева, Росица Велкова, Ирина Гъркова, Лили Червенякова, Десислава Краваева, Мария Сулпицио, Роси Иванова, Стела Йорданова, Мадлена Иванова и др. Присъстваха и студенти на проф. Любомир Стойков от специалностите „Моден дизайн“, „Журналистика и медии“, „Журналистика“, „Връзки с обществеността“  в НХА, УНСС и ФЖМК.

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Костадин Жиков

Снимки:
1. Художникът Костадин Жиков.
2. Художникът Костадин Жиков и проф. Любомир Стойков.
3. Художникът Костадин Жиков и Гергана Стоянова.
4. Художникът Костадин Жиков заедно с Гергана Стоянова и проф. Любомир Стойков.
5. Художникът Костадин Жиков заедно с Анна Банова - арт мениджърът на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, Васил Банов – мениджър и управител на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, и проф. Любомир Стойков.
6. Проф. Любомир Стойков по време на откриването на изложбата „Природни вибрации“.
7. Художникът Костадин Жиков и Мила Захариева.
8. Художникът Костадин Жиков и Росица Велкова.
9. Художникът Костадин Жиков и Пламен Петков.
10. Художникът Костадин Жиков и Ирина Гъркова.
11. Мила Захариева на откриването на изложбата „Природни вибрации“.
12. Десислава Краваева на откриването на изложбата „Природни вибрации“.
13. Художникът Костадин Жиков и Миглена Жикова.
14. Флейтистката Мари Андонова на откриването на изложбата „Природни вибрации“.
15. Художникът Костадин Жиков заедно с Роси Иванова и проф. Любомир Стойков.
16. Художникът Костадин Жиков заедно с проф. Любомир Стойков, Росица Велкова, Стела Йорданова и Карина Георгиева.
17. Проф. Любомир Стойков заедно с екипа си – Хелена Тодорова, Калин Стойков и Радинела Гелева.
18. – 20. Картини на Костадин Жиков от изложбата „Природни вибрации“.
Фото: © Алма комуникация / Петър Станев
Прочетено: 499 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 123, Май 2023

ГАЛЕРИЯ „МИЛЕНИУМ“ ПРЕДСТАВЯ НОВИТЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА КОСТАДИН ЖИКОВ

* Младият живописец представя над 60 картини в галерия „Милениум“
  16.05.2023 г. – 14.06.2023 г.

Радинела Гелева

Художникът Костадин Жиков представя своята самостоятелна изложба живопис „Природни вибрации“ в галерия „Милениум“. Експозицията включва над 60 творби, които са изпълнени върху платно с маслени бои. Изложбата ще бъде официално открита на 16 май 2023 г. (вторник) от 19:00 ч. от семейство Анна и Васил Банови, меценати и мениджъри на галерията. Презентатор и модератор на експозицията е проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия.

Костадин Жиков с нова самостоятелна изложба

В навечерието на откриването на експозицията проф. д.н. Любомир Стойков – преподавател в Националната художествена академия изтъкна в аванс: „И друг път съм подчертавал, че младият живописец Костадин Жиков принадлежи към онази най-нова генерация творци, която по успешен и заедно с това – интересен, завладяваш и донякъде чудноват начин, миксира класиката и традицията в изобразителното изкуство, от една страна, и спонтанната емоционалност и неконформизъм от неопостмодерен тип, от друга страна. Природата – чудните пейзажи, планинските върхове и майсторски интерпретираните пасторали, заема ключово място в изкуството на Костадин Жиков. Неговите произведения всъщност са послания, които ни напомнят, че няма по-велик творец от природата и, че натуралният свят е нескончаем извор на инспирации, на емоции на безценни импресии.“.

Костадин Жиков с нова самостоятелна изложба

Костадин Жиков с нова самостоятелна изложба

Костадин Жиков с нова самостоятелна изложба

В свое по-обстойно мнение Анна Банова, арт мениджър на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, споделя: „Костадин Жиков е невероятен майстор на цвета, посредством удивителния си колорит от ярки, свежи, наситени багри, художникът постига усещане за нежност и деликатност. Контрастират синьото, зеленото и виолетово, дори студената гама грее, стопля ни и ни кара да се връщаме към картините му отново и отново - като цветен магнит в ръцете на един много талантлив и деликатен млад автор. Тази изложба не шокира с авангардна техника, но за сметка на това ни развълнува със своята топлота, особена лекота и мистично въздействие, притегля сърцето и душата ни в едно вълнуващо пътешествие в природата. Основната сюжетна линия, която авторът разработва е красотата на природата. Слънцето си играе в неговите картини, а цветовете жълто, наситено оранжево и огнено червено създават усещане за златен воал, спуснат над любимите му природни изгледи. Техниките са характерни за класическата живопис, но тук се забелязва и интересна симбиоза между прозрачни велатурни тонове и наслоявания на интензивен цвят. Костадин Жиков създава една богата на нюанси живопис, посредством съвременно интерпретиране на колорит и форма, и майсторско боравене с въздушната перспектива.“.

Костадин Жиков с нова самостоятелна изложба

Костадин Жиков с нова самостоятелна изложба

Костадин Жиков с нова самостоятелна изложба

„Още в самото начало, когато галерия „Милениум“ беше само проект, исках в нея да се представят произведения на млади творци. Сега даваме възможността на младия художник Костадин Жиков да изложи и запознае публиката със своите последни творби“, изтъква Васил Банов – мениджър и управител на галерия „Милениум“, и меценат на изложбата.
Картините на Костадин Жиков са изящна покана за размисъл, емоционален заряд и спонтанно мечтание. Всички, които желаят да ги видят и да се докоснат до тях, могат да го сторят до 14 юни 2023 г. – докогато те ще бъдат изложени в столичната галерия „Милениум“ - бул. „Витоша“ № 89.

Костадин Жиков с нова самостоятелна изложба

Костадин Жиков с нова самостоятелна изложба

Костадин Жиков с нова самостоятелна изложба

Костадин Жиков с нова самостоятелна изложба

Костадин Жиков с нова самостоятелна изложба

Костадин Жиков с нова самостоятелна изложба

Костадин Жиков с нова самостоятелна изложба

Снимки:
1. Живописецът Костадин Жиков.
2. „Кехлибарена мелодия 1“, 70 х 120 см.
3. „Кехлибарена мелодия 2“, 70 х 120 см.
4. „Преди раздялата“, 90 х 100 см.
5. „Брезички:, 60 х 80 см.
6. „Магарешки бодил“, 60 х 80 см.
7. „Жълти хълмове“, 90 х 100 см.
8. „Анна Пурна Юг, Хималаи“, 46 х 55 см.
9. „Розова мъгла“, 30 х 40 см.
10. „Двама 2“, 30 х 50 см.
11. „Залез“, 50 х 70 см.
12. „Есенна симфония“, 70 х 70 см.
13. „Танцуващи облаци“, 70 х 70 см.
14. „Овчар“, 80 х 140 см.
Фото: © Личен архив / Алма комуникация
Прочетено: 520 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 123, Май 2023

ФИНИЯТ АРТИСТИЗЪМ НА ЮРИЙ КОВАЧЕВ

Хелена Тодорова

В творчеството на живописния художник Юрий Ковачев се откриват творби, в които са показани красотите на природата, натюрморти и изящни балерини. Работата му с шпакла е 90 процента от труда му и това е нещото, което го отличава. Като студент е рисувал много с молив, но по-късно – изключително масло. През вече далечната 1994 година получава поръчка за 4-5 маслени картини за непознат човек, която приема. След творбите добива увереност и започва да рисува само с масло. Творецът споделя с публиката теми, които са близки до него и го вълнуват, засягайки сетивата му – божествени багри, с които е наситена природата, силата на морските вълни и съвършените извивки на женското тяло. Харесва балерините и грацията в танца им. Рядко ходи на балет, но любимите му постановки са „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“.

Натюрморт с рози

Любимият художник на Юрий Ковачев е Рембранд, на когото винаги се е възхищавал. Той предава характера на човек и при него всичко е ясно. Светлината в картините на нидерландския художник се открива и в творбите на родния автор.
В голяма част от картините на художника се откриват лични моменти – нахлулата светлина в душата му или обзелата го тъга. Точно тези моменти правят изкуството истинско, докосвайки публиката.

Яхтено пристанище

Родопи 2021

Приятелство

Снимки:

  1. Картина „Натюрморт с рози“.
  2. Картина „Яхтено пристанище“.
  3. Картина „Родопи 2021“.
  4. Картина „Приятелство“.

Фото: © Личен архив / Алма комуникация
Прочетено: 717 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 123, Април 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 122: ГАЛЕРИЯ „МИЛЕНИУМ“: НЕИЗВЕСТНИЯТ АТАНАС ЯРАНОВ
   БРОЙ 122: ЕМБЛЕМАТИЧНА ИЗЛОЖБА С НЕИЗВЕСТНИ ТВОРБИ НА АТАНАС ЯРАНОВ
   БРОЙ 122: “HOMO LUDENS” ИЗПРАЩА ПРОВОКАТИВНИ ВИЗУАЛНИ ПОСЛАНИЯ
   БРОЙ 122: “HOMO LUDENS”: ИЗЛОЖБА НА МАГНЕТИЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
   БРОЙ 122: АТРАКТИВНА ЕКШЪН КОМЕДИЯ ТРЪГВА ПО ЕКРАНИТЕ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing