ХЕДИ СЛИМАН – ПЕРФЕКТНИЯТ СИНТЕЗ МЕЖДУ МУЗИКАТА И МОДАТА

ХЕДИ СЛИМАН – ПЕРФЕКТНИЯТ СИНТЕЗ МЕЖДУ МУЗИКАТА И МОДАТА

Ивана Стоянова

Вече повече от 20 години Хеди Слиман прекрачва половите граници в модата, черпейки вдъхновение от рок музиката и андрогинния модел. Един френски фотограф и дизайнер, който промени правилата в много от световните брандове, започвайки от мъжката линия на „Диор“ – Homme, а по-късно и марки като „Ив Сен Лоран“ и „Селин“.

Слиман е роден през 5 юли 1968 г. във Франция в семейство на тунизиец и италианка. На 11 годишна възраст той открива фотографията, което в последствие се оказва съдбоносно за кариерата му, а 5 години по-късно започва да шие собствените си дрехи с шевната машина на майка си. Образованието си завършва във висшия френски институт École du Louvre, където изучава „История на изкуството“. Първоначалните му кариерни амбиции са били свързани с журналистиката и репортерството.

Хеди Слиман

Хеди Слиман

Допирът му със света на модата става през 1992 г., когато Хеди става асистент на модния консултант Жан-Жак Пикар за стогодишнината от проекта на „Луи Вюитон“ – „монограмно платно“, в който участват дизайнери като Вивиан Уестууд и Маноло Бланик. През 1996 г. талантът на дизайнера е забелязан от Пиер Берге, който го прави директор на мъжката прет-а-порте линия на „Ив Сен Лоран“, а по-късно става и творчески директор. С всяка изминала колекция самоувереността на дизайнера нараства, а кулминацията на неговия успех е линията Black Tie, представена през 2001 г. Същата година „Гучи“, начело с Том Форд превзема марката. Като ветеран в модния дизайн, със свой собствен почерк и стил, Слиман отказва да участва в новата йерархия, която Форд създава. „Има области, с които изобщо няма да правя компромиси що се отнася до работата ми.“, споделя дизайнерът.

Непосредствено след това той напуска марката и по-късно приема предложението да оглави мъжката линия облекла на „Диор“. Същата година пуска и първия парфюм за Dior Homme и продължава да следва “skinny” линията, която започва в „Ив Сен Лоран“. През 2007 г. Хеди напуска „Диор“, след провалено обсъждане за финансирането на собствен лейбъл. Дизайнерът се аргументира с това, че не иска да губи контрол над името си и управлението на собствената си марка.

Модната си дейност подновява след години, когато през 2012-та отново оглавява „Ив Сен Лоран“. Там работи като творчески директор 4 години, а през 2018-та поема ролята на креативен директор в „Селин“ и оглавява марката и до днес. Работата на Слиман и в двете модни къщи е съдбоносна, заради ребрандирането, което дизайнерът извършва.

Хеди Слиман и Ив Сен Лоран

Селин

По време на пребиваването си в Берлин през 2001-2002 година, Слиман се отдава на разрастващата си страст към фотографията. Той започва да прави снимки на местните деца, а по-късно се пренасочва към музикална фотография, като започва да документира представления в подземния танцов клуб, с който Берлин е известен. Снимките дизайнерът показва по време на изложба и ги включва в първата си книга, кръстена на града.

Слиман е известен и с любовта си към рок енд рола, която се заражда още в ранна детска възраст, когато на 6 години се сдобива с първия си запис на Дейвид Бауи. Именно изпълнителят го кара да се чувства спокойно с идеята за женственост в рамките на мъжествеността – нещо дало отражение в по-късната му работа като дизайнер. В дизайнерката си кариера той често облича членове на групи и често черпи вдъхновение от музиканти, като предпочита модела „висок, строен и леко андрогинен“ – не твърде различен от самия него.

Хеди споделя мнението, че glam rock-ът е „най-значимото влияние за бъдещето както в дизайна, така и във фотографията.“ Той издига в култ рок боговете, които от своя страна правят същото с него. Интересно е, че Слиман е аномалия в културата, която толкова обожава. Той не пие, не пуши и не взима наркотици, поведението му, от всяка индикация, е това на срамежлив, гениален човек, чиято безупречна любезност стои в пълен контраст с шаблона – както на модната, така и на музикалната индустрия.

Селин

През 2002 г. Хеди става първия дизайнер на мъжки дрехи, който получава наградата на CFDA в категория „международен дизайнер“, лично връчена от Дейвид Боуи, който е дългогодишен клиент на Слиман. През годините дизайнерът е обличал много знаменитости като Брад Пит, Мадона, Никол Кидман, създавал е и сценични облекла на групи The Libertines, Daft Punk, Franz Ferdinand и The Kills, както и артисти като Мик Джагър и Джак Уайт.

Най-отличителното за Хеди Слиман са трите му големи творчески страсти – музика, фотография и дизайн, които в дейността на дизайнера са неразделни една от друга. Перфекционизмът и безкомпромистността на Хеди създадоха културна промяна в модата, която продължава и до днес. Любовта му към андрогинията доведе до нова ера в мъжки стил и роди “skinny” костюма, заради което Слиман винаги ще остане в историята като непримиримия гений в мъжката мода.

Снимки:
1. – 2. Хеди Слиман.
Фото: TL Team / Trendland
3. Хеди Слиман и Ив Сен Лоран.
Фото: Pinterest / CR Fashion Book
4. Андрогинна визия от колекция на „Селин“ за пролет 2019.
Фото: New York Times / New York Times
5. Хеди Слиман на финала на ревю на „Селин“.
Фото: Shutterstock / Harpers Bazaar

Източници:
https://fashionindustrybroadcast.com/2015/07/24/renegades-of-fashion-hedi-slimane-a-future-for-skinny-people/
https://www.vogue.co.uk/fashion/article/hedi-slimane-soundtrack-catwalk
https://fashionindustrybroadcast.com/2019/11/16/hedi-slimane-renegades-of-fashion-2/
https://fashionindustrybroadcast.com/2019/07/24/hedi-slimane-renegades-of-fashion/
https://fashionindustrybroadcast.com/2019/01/15/renegades-series-hedi-slimane/
https://fashionindustrybroadcast.com/2018/05/30/hedi-slimane-rock-fashion-god/
https://hypebeast.com/tags/hedi-slimane
https://www.crfashionbook.com/mens/a28301813/hedi-slimane-fashion-designer-celine-dior-ysl/
https://en.wikipedia.org/wiki/Hedi_Slimane
https://graziamagazine.com/articles/hedi-slimane-celine/
Прочетено: 1918 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 107, Юли 2020

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 106: ЗА МОДАТА С ЛЮБОВ: ЖАН-ПОЛ ГОТИЕ С ПОСЛЕДНО РЕВЮ
   БРОЙ 105: ДЖОУЗЕФ АЛТУЗАРА – ДИЗАЙНЕРЪТ НА ЛУКСОЗНИ ДАМСКИ ДРЕХИ
   БРОЙ 104: НЕСТАНДАРТНОТО СИ ИМА НОВО ИМЕ – ДЖЕРЪМИ СКОТ
   БРОЙ 103: КОЯ Е ДОНАТЕЛА ВЕРСАЧЕ?
   БРОЙ 102: ОЛИВИЕ РУСТЕЙН – ДИЗАЙНЕРЪТ НА НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing