АНТЪНИ ВАКАРЕЛО: „МОДАТА ВИНАГИ Е БИЛА ВДЪХНОВЕНИЕ“

АНТЪНИ ВАКАРЕЛО: „МОДАТА ВИНАГИ Е БИЛА ВДЪХНОВЕНИЕ“

Радинела Гелева

През април 2016 година роденият в Брюксел дизайнер Антъни Вакарело е избран да продължи успешния творчески път на Хеди Слиман като арт директор в „Ив Сен Лоран“. Предишната дейност на дизайнера както за „Версаче“, така и за неговия едноименен лейбъл утвърди репутацията му като майстор на съблазнителните и модерни силуети.

Антъни Вакарело започва образованието си в юридическия факултет в Брюкселския университет, но се отказва след една година. През 2000 година се записва в университета за визуални изкуства La Cambre, за да учи скулптура, започвайки да се интересува от конструиране на облекло чрез работата на Рей Кауакубо в Comme des Garçons и Azzedine Aläia. Шест години по-късно се класира на първо място на Международния фестивал за мода и фотография в Hyères, като наградената му колекция привлича вниманието на Карл Лагерфелд, който му предлага позиция за проектиране на линия, изработена от кожи на „Фенди“.

През януари 2009 година, след Седмицата на висшата мода, Антъни представя първата си едноименна колекция конфекция в магазина Maria Luisa в Париж, състояща се от пет мини поли от кожа и органза. Дизайнерът веднага бива похвален от критиците за чистотата и изтънчеността на своите колекции.

Еротичен, съвременен и минималистичен, стилът на Вакарело е едновременно изчистен и зареден със сексапил. Често черпейки вдъхновение от „художника на черно“ Пиер Сулаж, творецът създава тъмен силует, като балансира уязвимата голота с радикално структуриране. В други случаи дизайнерът напомня за естетиката на фотографа Хърб Ритс, като използва ярки плътни елементи като оранжево и жълто. Антъни описва своя стил като „сложен, бляскав и опияняващ“. Играейки си с контраста и текстурата в дрехите си, жената на Антъни Вакарело е силна, уверена и желана.

През 2011 година Вакарело печели модната награда Association Nationale pour le Developpement des Arts de la Mode или ANDAM. След това пуска две колекции за La Redoute и избира Аня Рубик като своя  муза за рекламната кампания на марката, заснета от Карим Садли. Топмоделът успява да впечатли глобалната публика с изумителната бяла рокля, с която се появи на Met Ball 2012 година, като по този начин успява да помогне на талантливия дизайнер да спечели цяла звезда линия от последователи, включително Дженифър Лопес, Майли Сайръс и Алесандра Амброзио. Няколко години по-късно дизайнерът успява да си сътрудничи с „Версус“, по-малката марка на „Версаче“, върху капсулна колекция, като в крайна сметка става творчески директор на бранда, а през 2015 година продажбите на дребно на „Версус“ успяват да се увеличат повече от два пъти в сравнение с предходната година, което бележи голям успех в лицето на творческия директор.

Голяма стъпка за белгийския творец настъпва през 2016 година, когато е назначен за творчески директор на „Ив Сен Лоран“. Стартира като отговаря за линиите на дамско и мъжко облекло в модната къща, поставяйки едноименния си бранд на заден план, за да може да се съсредоточи върху най-голямото си предизвикателство досега. Вакарело приписва на предишния творчески директор на марката Хеди Слиман, че е направил марката съвременна, но по всичко личи, че Антъни успява да върне парижкия шик в „Ив Сен Лоран“. Възползвайки се от философията на оригиналния стил на Ив Сен Лоран, младият дизайнер създава своя собствена версия на женското облекло на бранда и андрогенното мъжко облекло, чиито продажби се повишават двуцифрено в тримесечията след назначаването му. Антъни Вакарело споделя, че първите колекции на бранда са повлияли на работата му като творчески директор на марката. За колекциите си той изтъква: „Никой не иска да живее, както в онези години. Модата винаги е била вдъхновение. Ролята ми в „Ив Сен Лоран“ е да бъда актуален. Израснал съм през 90-те, така че всички тези препратки също са заимствани от тези години. Всичко е по-късо, по-вталено и изключително структурирано.“

Снимки:

1. Дизайнерът Антъни Вакарело.

Фото: © Inez and Vinoodh / https://www.vogue.com/article/yves-saint-laurent-anthony-vaccarello-interview

2. Топмоделът Аня Рубик в емблематичната бяла рокля, дело на Антъни Вакарело.

Фото: © Kevin Mazur / https://www.glamour.com/story/the-secret-behind-anja-rubiks

3. Дизайнерът Антъни Вакарело заедно с топмоделът Аня Рубик.

Фото: https://fashionelite.com/profile/anthony-vaccarello/

4. Дебютната колекция на Антъни Вакарело за „Ив Сен Лоран“.

Фото: © PixelFormula / https://ww.fashionnetwork.com/news/Vaccarello-goes-hell-for-leather-at-saint-laurent,736650.html

Източници:
https://fashionelite.com/profile/anthony-vaccarello/
https://www.businessoffashion.com/community/people/anthony-vaccarello-1
https://www.nytimes.com/2016/04/07/fashion/anthony-vaccarello-yves-saint-laurent.html
Прочетено: 645 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 125, Октомври 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 124: НИКОЛА ГЕСКИЕР: „ВЯРВАМ В СЪЗДАВАНЕТО НА НОВИ ЧУВСТВА“
   БРОЙ 123: ДАНИЕЛ РОУЗБЕРИ: „ДА БЪДА РАЗЛИЧЕН БЕШЕ НАЧАЛОТО“
   БРОЙ 122: ПИЕРПАОЛО ПИЧОЛИ: „КРАСОТАТА Е УСТОЙЧИВОСТ, А НЕ БЯГСТВО ОТ РЕАЛНОСТТА“
   БРОЙ 121: МАНОЛО БЛАНИК – ДИЗАЙНЕРЪТ НА ВИСОКИТЕ ТОКЧЕТА
   БРОЙ 120: ТОМ ФОРД – ДИЗАЙНЕР, МОДЕЛ И ОЩЕ НЕЩО

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing