ПРОБИОТИК – КАКВО Е НЕГОВОТО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ?

ПРОБИОТИК – КАКВО Е НЕГОВОТО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ?

Ежедневно имунната система е изложена на рискове, в следствие на което се зачестяват настинките, създава се дискомфорт за организма, хронична умора, сънливост, ленивост, която пречи на нормалното протичане на живота и енергичността, с която трябва да бъде посрещан всеки нов ден. 

За щастие, в подкрепа на човешкия организъм, се предоставят ценни източници на полезни бактерии, витамини и минерали, които могат да бъдат открити свободно на пазара под формата на хранителни добавки. Като едни от най-важните такива сред тях се явяват пробиотиците за стомах. 

От онлайн аптека Гален БГ споделят какво представляват те, кога се приемат, от кого могат да се употребяват и за какво помагат.

пробиотици за стомах

Какво представляват пробиотиците

В чревната система има наличие на милиони живи микроорганизми, някои от които са полезни, а другите – не. Тяхната съвкупност изгражда Микробиома. Добрите бактерии помагат за засилване устойчивостта на имунната система, предпазване от инфекции на стомашно-чревния тракт и помагат за по-качественото усвояване на хранителните вещества. 

За да се поддържа здравословното ниво на полезни микроорганизми в чревната система, е необходимо предоставянето на допълнителни такива по различен начин. 

Пробиотиците представляват полезни за организма живи микроорганизми, които подобряват функцията на храносмилателната система, засилват метаболизма и помагат на имунната система да се справя с инфекциите. Те могат да бъдат приемани както чрез храната, така и чрез добавки, като след преминаването през стомаха и достигането до дебелото черво остават там и се размножават. Най-основните източници на пробиотици, са:

  • Кисело мляко – може да бъде козе, овче, краве;
  • Кефир – това е ферментирало прясно мляко;
  • Комбуча – напитка, получена при ферментацията на зелен чай;
  • Кимчи – този хранителен продукт е характерен за азиатската кухня;
  • Кисело зеле – ферментацията на зеленчука помага на дрождите и бактериите да се размножават и да създават колонии.

За кого са подходящи пробиотиците

Тези полезни бактерии се намират в човешкото тяло още от самото раждане и продължават да намират подслон там през целия живот. Бебето се сблъсква с тях още при самото си раждане, при преминаването през родовия канал. Това прави употребата на пробиотици под формата на хранителни добавки, подходяща за всички – бебета, деца, възрастни. Множеството предимства, които притежават, им придават значима роля за поддържането на здравословното състояние на човека през всеки етап от развитието му. В зависимост от възрастта на организма, има различни видове – за бебета, за деца и възрастни.

Кога се приемат пробиотици

Пробиотиците имат широк спектър на приложение и помагат за множество проблеми, което е сред основните им предимства. Те се приемат в разнотипни случаи, основните от които са:

  • При бременност – научно доказано е, че употребата на качествени добавки от този вид по време на износването на плода, влияе положително върху имунната система на кърмачето и го предпазва значително от сепсис, некротизиращ ентероколит или други тежки инфекции;

  • От кърмачки, при които имунната система спада след раждането и по време на кърменето, консумацията на пробиотици е важна част от този период;

  • При бебета – действат положително върху червата, намаляват значително дискомфорта, коликите, подуванията. Приемът при тях действа и антиалергично – крехките детски организми със слаби чревни бактерии развиват алергии в следващите етапи от развитието си;

  • При нарушена стомашна флора – при наличие на системна диария/ разстройство или запек, както и продължителни такива състояния, стомашно-чревният тракт сигнализира за дисбаланса, който протича. В такъв случай предприемането на тези хранителни добавки помагат за възстановяването на нормалното и балансирано състояние;

  • При употреба на антибиотик – след предприемане на антибиотично лечения, чревният тракт страда от липса на полезни бактерии, особено при силни препарати. Благодарение на пробиотиците, които е подходящо да бъдат вземани по време на курса на лечение, те се поддържат в здравословно ниво. Освен това, приемът им намалява антибиотичната резистентност, появяваща се при честа употреба на съответната група лекарства;

  • При хронични заболявания е подходящо да се приемат, заедно с пребиотиците, като по този начин образуват синбиотици. Комплексът от тях засилва имунната система и тя по-трудно се поддава на неблагоприятните фактори;

  • При високо кръвно налягане се понижава секретирането на ренин, увеличава се инсулиновата резистентност и се влошават липидните профили. Благодарение на полезните бактерии, кръвното налягане може да се регулира чрез подобряването им;

  • При желание за прочистване – тези полезни микроорганизми влияят положително върху активирането на антиоксидантите;

  • При нервен стомах – при това състояние се получават болки и дискомфорт, спазми. Един от основните симптоми е подутият корем, който създава неудобство и намалява енергичността. Благодарение на пробиотиците, това състояние може да се регулира и да отшуми;

  • При гастроезофагеален рефлукс, язви, гастрит – всички тези болестни състояния са свързани със стомашно-чревния тракт и наличието на полезни бактерии намалява симптомите, чрез които те се проявяват – болки, киселини, раздразненост;

  • Борят се успешно с бактерията Хеликобактер, която понякога може да е вредна за човешкия организъм; намира се в стомаха и може да стане причина за стомашни раздразнения и инфекции, гастрит и дори язва.

Подходящо е приемът на пробиотика да се извършва сутрин преди хранене или 20-30 минути след това.

Какви видове пробиотици има

Различните видове влияят по различен начин на човешкото тяло, като три от тях са основни и могат да бъдат срещнати в описанията на хранителните добавки, класирани като такива с пробиотично действие. Това са:

  • Бифидобактерии – те се съдържат в дебелото черво и се формират още при раждането, чрез преминаването през родовия канал и сблъсъка на новороденото с живите микроорганизми. Тяхното наличие гарантира здрав стомашно-чревен тракт;

  • Лактобацилус – чрез синтезиране на лактазата, се произвежда млечна киселина. Тя може да бъде открита в пикочната и половата система, като най-голямо съдържание се намира в храносмилателната;

  • Сахаромицес – отговарят за състоянието на имунната система и наличието им оказва голяма роля върху нея.




Прочетено: 998 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 122, Януари 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 121: РИБЕНОТО МАСЛО: ТОЛКОВА ЛИ Е ПОЛЕЗНО?
   БРОЙ 120: Могат ли мултивитамините да помогнат при борба с вирусите
   БРОЙ 120: КАКВО ВСЪЩНОСТ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ФУНКЦИОНАЛНИТЕ НАПИТКИ?
   БРОЙ 119: КОИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СА ПОЛЕЗНИ?
   БРОЙ 118: КОЛКО СИЦИЛИЙ Е НУЖНО ДА ПРИЕМАМЕ ДНЕВНО?

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing