КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА

КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА

Ирен Бабачева

През Възраждането луксозните тъкани, изработени от коприна и благородни метали, са сред най- ценните елементи от облеклото по това време и принадлежали както на физически лица, така и на Църквата. Те са служили като израз на власт, богатство и вкус, а по-специалните тъкани с изобразен семеен герб на оръжие или други мотиви, свързани със семейството, са били особено важни. Същите материи били използвани и в светските облекла, религиозните одежди и обзавеждането. Точното значение на някои от мотивите през Ренесанса са се загубили във времето, но това не променя факта, че тези луксозни текстилни изделия били най-високо цененият продукт от талантливи тъкачи на Италианския полуостров. Тези текстилни изделия били изнасяни в цяла Европа, също и за Османската империя. Естествено, потреблението на най-висококачествената тъкан се ограничавала до по-горните класове, които можели да си го позволят. Но в производството и търговията на материи участвали хора от почти всички слоеве на обществото. Периодът от 1400 – 1600 г. е период, в който тъкачите на Италианския полуостров и Испания, се открояват при производството на ефектни шарени кадифени материи.

КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА

Какво е кадифе?
Докато ленените тъкани са изработени в Египет преди хиляди години, то техниката за изработка на коприна кадифе е по-скорошна. Произходът й вероятно произхожда от Китай и изглежда е разработена около 13 век. Най-просто казано, кадифето представлява купчина от копринени конци. Коприната кадифе има прекрасен блясък и дълбочина на цвета. Интересното при кадифето е променящият се цвят от отразената светлина и сгъвките на плата. Кадифето е признак за вкус и артистична изисканост. Днес дизайнът на кадифените материи се свързват с периода от т. нар. „модел от нар“, съставен от смели, стилизирани флорални и растителни мотиви, които често приличат на узрели плодове от нар, ябълки или магарешки бодил.

КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА

Центрове
Венеция, Флоренция и Генуа са признати за най-важните италиански центрове на висококачествена продукция кадифе. Венеция и Генуа – морски пристанища с достъп до двата западноевропейски и източноевропейски пазари, имали редовни клиенти в страната и в чужбина заради висококачественото кадифе. През 16 век превъзходството на генуезкото черно кадифе било признато дори от техните венециански съперници.

КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА

Цветове
Пурпурно червените нюанси на кадифето са сред най-популярните, последвани от ярко зелено и сапфирено синьо. Черно-белите кадифени дрехи били на мода през 15 век. Всички цветове били добити от растения и минерали. Въпреки това, широка гама от цветовете били произведени от тези природни вещества от експертни бояджии. Тайните на багрене и тъкане били внимателно охранявани. Дори на най-квалифицираните бояджии, се случвало да им бъде забранено да напускат родните си места от страх, че могат да споделят опита си с конкурентните производители. Проверките за качество и стриктният надзор на производство на луксозните текстилни изделия отразява важността им не само за собствениците си, но и за цялото общество.

Кралиците
Сред най-големите почитатели на кадифето естествено били кралските особи. Пурпурното кадифе например, имали право да носят само хората с благороден произход. Сред любителите на този вид материи била и кралица Елизабет Първа. Тя била известна със скъпите кадифени пелерини, които носела за времето си.

Кадифето продължава и днес да присъства в кралския гардероб. Пример за това е кралица Елизабет Втора. В имперската държавна корона от 1937, на кралица Елизабет Втора също присъства кадифе, заедно с диаманти, сапфири, изумруди, рубини, перли, червен шпинел, злато, хермелин. Пурпурната й роба, която била направена специално за коронацията на кралицата през 1953 г. се състояла от хермелинова наметка и била дълга общо осемнадесет фута.

КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА

Днес
Кадифето е много полулярно сред световните дизайнери и днес. Една от тях е британската марка за дамско облекло PAPER London. Американската актриса Саша Питърс, се появи с черна кадифена рокля на премиерата на филм през 2014 г. от тяхна колекция. Шотландският дизайнер Джонатан Сандърс също използва кадифени мотиви в есенната си колекция от 2013 година. В зимната колекция от 2015 на „Армани” също присъства черно кадифе, както и в моделите на „Валентино” от колекция висша мода за 2015 година и Ralph & Russo – есен/зима 2015 висша мода. Сред най-големите почитатели на кадифето е холивудската актриса Даян Крюгер. Тя се появи с дълга лилава кадифена рокля на Алберта Ферети през 2013 година на червения килим, както и в тъмно червена рокля на „Хуго Бос” на филмовият фестивал във Венеция през 2015 година. Даян Крюгер изглежда неотразимо и в черния асиметричен гащеризон на модната марка „Хлое” от колекция есен 2009 година.

КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА

КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА

КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА

КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА

КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА

КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА

КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА

КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА

КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА

Снимки:
1. Корната на Хенри Осми
Фото: http://theenchantedmanor.com
2. Брокатено кадифе, 14 век
3. Брокатено кадифе, 15 век
4. Брокатено кадифе, 16 век
5. Кадифе, 16 век
Фото: http://www.metmuseum.org/
6. Британската кралска корона
Фото: http://orderofsplendor.blogspot.bg/
7. Роклята и робата на Кралица Елизабет Втора
Фото: © Lewis Whyld / © PA Wire / http://www.itv.com/news/
8. Модел на „Валентино”.
Фото: © PA/ http://www.irishexaminer.com/
9. Модел на „Валентино”
Фото: http://www.karenannlettiere.com/
10. Модел на „Емпорио Армани”.
Фото: http://www.armani.com/
11. Даян Крюгер във лилава рокля.
Фото: http://www.vogue.com/
12. Даян Крюгер в рокля на „Хуго Бос”.
Фото: https://thegarnetbeing.wordpress.com/
13. Даян Крюгер в асиметричен гащеризон на „Хлое”.
Фото: http://moxiefashionista.blogspot.bg
Източници:
http://www.itv.com/news/ ; http://www.armani.com/ca/ ; http://orderofsplendor.blogspot.bg/ ; ; http://wfc.tv/en/; https://thegarnetbeing.wordpress.com/tag/girl/; http://moxiefashionista.blogspot.bg/ ; http://theenchantedmanor.com/ ; http://www.metmuseum.org/
Прочетено: 2780 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 81, Декември 2015

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 80: МАРИЯ-АНТОАНЕТА – КРАЛИЦАТА НА РОКОКО
   БРОЙ 79: ОБРАЗЪТ НА АН БОЛЕЙН – КРАЛИЦАТА НА СУЕТАТА
   БРОЙ 78: „ЩО Е ЕВРОПСКО – ОНО Е ОТ ШОПСКО“
   БРОЙ 78: НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО И ЖИВОТНОВЪДСТВО „РОЖЕН“ 17-19 юли 2015 г.
   БРОЙ 76: 100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО КИНО

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing