ЕЛИЗАБЕТ БАВАРСКА – ИМПЕРАТРИЦАТА НА КРАСОТАТА

ЕЛИЗАБЕТ БАВАРСКА – ИМПЕРАТРИЦАТА НА КРАСОТАТА

Ирен Бабачева

Императрица Сиси, както всички я наричат или Елизабет Амалия Евгения Вителсбах, е родена на 24 декември 1837 година. Тя е принцеса на Бавария, императрица на Австрия, кралица на Унгария и Бохемия, съпруга на император Франц Йосиф.

ЕЛИЗАБЕТ БАВАРСКА – ИМПЕРАТРИЦАТА НА КРАСОТАТА

На шестнадесет години, Елизабет придружава майка си и сестра си в курорта Бад Ишъл, Горна Австрия, където сестрата на Елизабет – Хелена – трябвало да впечатли втория си братовчед, австрийския император Франц Йосиф. Бракът между двамата бил уговорен. Франц Йосиф обаче бил впечатлен от Сиси, а не от Хелена. Елизабет по това време била една от най-красивите жени в света. Тя впечатлявала с дългите си коси и стройната си фигура. Била висока 171 см., с тегло 45 кг., а талията й била 51 см. По-късно Франц Йосиф и Елизабет се женят на 24 април 1854 г. във Виена.

ЕЛИЗАБЕТ БАВАРСКА – ИМПЕРАТРИЦАТА НА КРАСОТАТА

В столицата на Австрия Елизабет трудно става част от кралското общество и с нежелание привиква към строгия етикет в двора на Хабсбургите. Дворцовият церемониал регламентира строго живота на придворните както и този на Елизабет, която е лишена от свобода и собствен личен живот. Едно от нещата, с които тя така и не успява да свикне, е ограничението да се къпе само веднъж в седмицата. Сиси намира утеха в четенето, писането на поезия. Тя обича да рисува пейзажи и илюстрира събития, които са записани в дневника й.

За да се разсее и отдалечи от двора, тя предприема редица пътешествия из Европа и Средиземноморието: Унгария, Мадейра, Англия. Навсякъде из Европа Елизабет е пример за за красота и стил. Тя впечатлявала с красотата и идеалната си фигура, поддържана със строга диета и продължителни физически упражнения. Елизабет била известна със старателност към външността си – спортувала много и пазела косата и лицето си от слънцето. Тя измервала теглото си и обиколката на талията всеки ден. Имала зала със спортни уреди, където се упражнявала и дори във влака, с който пътувала из Европа, Елизабет притежавала малкък спортен салон.

ЕЛИЗАБЕТ БАВАРСКА – ИМПЕРАТРИЦАТА НА КРАСОТАТА

Във външността й, отличителна и впечатляваща била косата – много дълга и къдрава. На много от портретите, тя е нарисувана с разпусната коса. Според източници тя миела косата си един път на три седмици. В съставките на шампоана й влизали различни естествени продукти, както и сурови яйца и коняк. Фани Ангер – известна като личната фризьорка на Сиси – измислила специална прическа за нея – венец от плитки – тази прическа станала известна и актуална из цяла Европа по това време.

ЕЛИЗАБЕТ БАВАРСКА – ИМПЕРАТРИЦАТА НА КРАСОТАТА

Когато Сиси станала на 32 години преценила, че вече не е достатъчно красива и забранила да я рисуват. След време, когато навършила 42, започнала да носи воал всеки път, когато излизала от стаята си.

ЕЛИЗАБЕТ БАВАРСКА – ИМПЕРАТРИЦАТА НА КРАСОТАТА

На 30 януари 1889 г. синът й ерцхерцог Рудолф Австрийски е намерен мъртъв заедно с любовницата в ловната си хижа в Майерлинг, Горна Австрия. Причината за смъртта им е самоубийство, в следствие на отказ на Рудолф да получи развод. В траур от събитието, Елизабет дълго време отказва да приеме смъртта на сина си и дори не присъства на погребението му. До края на живота си императрицата не престава да носи тъмни дрехи, а непосредствено след смъртта на сина си тя още по-силно се отдава на пътешествия – посещава Френската ривиера, Венеция, Швейцария, Португалия, Испания, Мароко, Алжир, Гърция и Турция. Австро-унгарската императрица обаче продължавала да впечатлява където и да отиде. Дългата черна рокля и тъмният воал над лицето й, в знак на траур, стават нейна запазена марка.

ЕЛИЗАБЕТ БАВАРСКА – ИМПЕРАТРИЦАТА НА КРАСОТАТА

Макар че се омъжила по любов и до края на живота си остава влюбена във Франц Йосиф, както и той в нея, Сиси не била щастлива в австрийския двор. През целия си живот тя имала разногласия с майката на Франц Йосиф – София, която искала да контролира изцяло живота на своята снаха.

Елизабет Баварска умира на 60 години в Женева, убита от италиански арахист. Животът й е загадка, а историята й достойна за пресъздаване във филми и книги. Тя безсъмнено остава в историческата памет като икона на 20-ти век и често е сравнявана с Принцеса Даяна, тъй като и двете били свободни по душа, не обичали дворцовия етикет и имат трагичен край. Най-известният филм за живота на императрицата е трилогията „Сиси“, където в ролята на красивата принцеса се превъплъщава актрисата Роми Шнайдер.

ЕЛИЗАБЕТ БАВАРСКА – ИМПЕРАТРИЦАТА НА КРАСОТАТА

Снимки:
1. – 3. Елизабет Баварска
Фото: 1. https://fr.wikipedia.org/wiki/Élisabeth_en_Bavière ; 2. http://biografieonline.it ; 3. https://bg.wikipedia.org ;
4. – 6. Роми Шнайдер от филма „Сиси“.
Фото: 4. http://cosettesflowerbonnet.tumblr.com/ ; 5. http://www.journaldesfemmes.com ; 6. http://favim.com/image/11319/ ;
7. Снимка на Елизабет Баварска през 1855 г.
Фото: https://it.wikipedia.org/wiki/Elisabetta_di_Baviera

Източници:


Прочетено: 8698 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 82, Февруари 2016

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 81:
КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА
   БРОЙ 80: МАРИЯ-АНТОАНЕТА – КРАЛИЦАТА НА РОКОКО
   БРОЙ 79: ОБРАЗЪТ НА АН БОЛЕЙН – КРАЛИЦАТА НА СУЕТАТА
   БРОЙ 78: „ЩО Е ЕВРОПСКО – ОНО Е ОТ ШОПСКО“
   БРОЙ 78: НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО И ЖИВОТНОВЪДСТВО „РОЖЕН“ 17-19 юли 2015 г.

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing