РАДОСТИНА ИЛИЕВА: „СТИЛЪТ НА РОКЛЯТА ТРЯБВА ДА ИЗРАЗЯВА ВЪТРЕШНОТО „АЗ“ НА ЖЕНАТА.“

РАДОСТИНА ИЛИЕВА: „СТИЛЪТ НА РОКЛЯТА ТРЯБВА ДА ИЗРАЗЯВА ВЪТРЕШНОТО „АЗ“ НА ЖЕНАТА.“

Дизайнерката Радостина Илиева създава своя моден бранд „Алегра“ през 2009 г., заедно с майка си Галя Долапчиева. Първият бутик за сватбена и официална мода откриват във Варна, а през 2013 г. и в София. Характерно за изящните тоалети, които марката създава са прецизните кройки, ръчни инкрустации и висококачествени материи. При създаването на всяка една колекция дизайнерката Радостина Илиева се съобразява с актуалните модни тенденции, използвайки умело цветовите съчетания, качествените платове и прецизната кройка за постигане на желания силует. 

Ето какво отбелязва за нейния стил проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода: „Радостина Илиева е ярък представител на новата генерация български модни творци. Като дизайнер на сватбен бутик „Алегра“, тя демонстрира впечатляващи умения да комбинира трите главни ценности в булчинския стил: уважение към традицията и класическата линия, намиране на ясните кодове на женствеността, нежността и романтиката, и използване на свежите знаци на модерността и емоционалния дух на времето. Стремежите на авторката към опростяване на силуета, редом с вниманието към малките, но съществени детайли са ключ към обяснението на нейния успех...“

РАДОСТИНА ИЛИЕВА

1. Кога, как и защо започнахте да се занимавате с мода?
Изключително щастлива съм да реализирам идеите си и да създавам уникални модели, винаги стремейки се към съвършеното. Смело мога да кажа, че страстта си към модата имам още от дете. Никога няма да забравя, а предполагам и майка ми, как когато бях на 12 години скроих и уших топ от една нейна копринена пола, която тя обожаваше. Може би усета си към красивото и елегантното съм наследила именно от нея. Затова и съвсем логично двете заедно създадохме нашия бранд „Алегра“ през 2009 година. Благодарение на съвместната ни работа, упоритост и екипност, бързо се наложихме като една от водещите марки в изработката на булчински и официални облекла в град Варна. Не закъсня и отварянето на бутика ни в София.

2. Какво е характерно за Вашия дизайнерски почерк?
Изчистените линии и правилно съчетаните материи. Обичам да създавам модели с класически линии и да включвам елементи, които да придават характер на визията. Класическият стил е сякаш извън времето – красив и привлекателен.

3. Какво е посланието, кодирано в името на Вашата модна къща?
Името „Алегра“ означава радост. Свързано е с философията на бранда ни, а именно клиентите ни винаги да са доволни. Роклите, които създаваме са за едни от най-важните и щастливи моменти в живота на една жена и ние се ангажираме, освен красива визия, да подарим и също толкова красива емоция на дамите.

4. Какво Ви вдъхновява в работата Ви и в живота?
Обичам да пътувам и да черпя вдъхновение от красивите места, които посещавам. Харесва ми да опознавам различни култури и да откривам вързката им с модата. Това ме зарежда и ми помага много в творчески план.

РАДОСТИНА ИЛИЕВА

5. На кои световни модни дизайнери се възхищавате и защо?
Възхищавам се на работата на Зухаир Мурад. Той изключително умело съчетава материи, блясък и флорални елементи, а роклите му излъчват изисканост и класа.

6. Стилът на обличане на кои световни знаменитости Ви прави най-силно впечатление или се доближава до вашия?
Категорично Виктория Бекъм! Всеки неин аутфит се характеризира с изключително добре премерени и съчетани детайли. Като цяло харесвам отношението й към модата и адекватността й към промените във времето.

7. Коя световна знаменитост бихте искала да облечете с Ваш тоалет?
Би било интересно преживяване и предизвикателство за мен да облека Дженифър Лопез, тъй като тя е жена с пищни форми и е изключително темпераментна.

8. Как определяте своя личен стил на обличане и  какво е характерно за него?
Елегантен шик. За мен кичът е табу, харесвам изчистени, елегантни линии, но не твърде строги. Характерно за стила ми е, че винаги подбирам бижутата много внимателно и често акцентирам върху аксесоарите.

РАДОСТИНА ИЛИЕВА

9. Според Вас кои са най-често срещаните грешки, които жените допускат при избора на сватбено облекло?
Сватбената рокля е творба и трябва да се обърне внимание на всеки един детайл в нея, затова и съветвам булките да се вслушват в препоръките на дизайнера. Често допускани грешки са несъобразяване на линията с формите на тялото, цвета на кожата и косата на дамата, или грешното съчетаване на материя със стилистиката на модела. За моя радост клиентките ми се доверяват и са отворени за идеи и съвети.

10. Вие творите сватбена и официална мода. Кои са най-важните съвети, които бихте дала на дамите при избора на рокля за специален повод?
Както вече казах, съветвам бъдещите булки да се вслушват в препоръките на дизайнерите. И нещо много важно – роклята да изразява вътрешното им „Аз“!

11. Кои са водещите тенденции в официалната и булчинска мода този сезон?
Като водещи тенденции този сезон мога да посоча V-образното деколте, оголените рамене, които подчертават женствеността, както и пеплумите, които придават нежност и фееричност на визията.  

РАДОСТИНА ИЛИЕВА

12. Върху какво работите в момента? Кои са акцентите във Вашата най-нова колекция?
В момента работя върху създаването на официална колекция за 2021 година. Новите ми предложения са с класическите линии, но с иновативни детайли. Има и съчетаване на много различни материи. При моделирането на роклите включвам някои нестандартни решения, но съм убедена в техния успех. Много скоро дамите ще могат сами да ги видят в бутиците ни в София и Варна.

13. Какво Ви предстои в професионален план през новия сезон?
Предстои ми много работа за реализирането и представянето на новата ми колекция. Това са любимите ми дни, съпроводени с много емоции, творчество и креативност.

14. Какви модни изяви сте имала в България и чужбина и кои от тях смятате за най-успешни?
Освен на сватбени и абитуриентски изложения, ежегодно представяме своите колекции на „Фестивала на модата и красотата“, който се провежда във Варна. Там имаме и редица други изяви в организирани ревюта, дори участвахме в дефиле на 25-те годишни награди за мода, стил и бизнес през 2019 г. Тогава бях отличена с приза „Дизайнер на годината“.
С колекцията си за 2020 година открих ревю-спектакъла по случай първото издание на наградите „Изгряваща звезда“ по покана на Академията за мода. Това беше последното ми участие и считам едно от най-значимите за бранда ми.

РАДОСТИНА ИЛИЕВА

15. Какви са впечатленията Ви от ревю-спектакъла „Изгряваща звезда“ и Вашето представяне там?
Благодаря за въпроса, тъй като искам да благодаря за поканата на Академия за мода и в частност на нейния председател – проф. Любомир Стойков, както и на целия екип за добрата организация, която предполагаше и едно добро представяне от наша страна. Считам, че изявата ни беше на много високо ниво, но това трябва да кажат другите. Радвам се, че получихме много положителни отзиви след ревюто – обстоятелство, което ни ангажира да полагаме още по-големи усилия в бъдеще.

16. Коя е професионалната Ви формула за правене на мода в условията на пандемия?
Моята формула за успех в тези трудни времена включва креативност, активна медийна и социална изява, упоритост и професионализъм.

17. Като преболедувала КОВИД 19, какво бихте казали на хората за начина на протичане на болестта при Вас и за това как да я избягнат?
За щастие преминах през това заболяване сравнително леко. Тук е моментът да благодаря за адекватното и своевременно лечение и професионализма на д-р Албена Княжева и нейния екип, които в продължение на две седмици полагаха грижи за мен и майка ми. По време на престоя си в болничното заведение видях и тежки случаи на заразени, така че моят съвет е да не се подценява срещата с вируса и задължително да се потърси лекарска помощ при съмнение за заразяване.

18. Какъв съвет бихте отправили към младите дизайнери?
Да влагат емоция във всяка една своя творба, да работят усърдно и да се стремят към съвършенство!

19. Какво е за Вас успехът?
Успехът виждам в това да се развиваш през целия си живот, да надграждаш себе си, да си поставяш нови и нови цели, да мечтаеш, да се раздаваш и да умееш да се наслаждаваш на всеки един момент!

РАДОСТИНА ИЛИЕВА

20. За какво мечтаете?
Мечтите ми са много, но най-смелата от тях е да имам времето да ги реализирам!

21. Как обичате да прекарвате свободното си време? Имате ли любимо хоби?
Обичам да рисувам с маслени бои. Това, заедно с работата ми, ме зарежда и вдъхновява. Понякога увлечена в творенето на една картина не усещам кога е дошла нощта.

22. Коя е любимата Ви фраза, сентенция, афоризъм?
„Жената краси света, а моят стремеж е тя да е неустоима!“

23. Какво бихте пожелала на читателите на Fashion Lifestyle Magazine?
Водена от скорошни събития в моя живот, искам да им пожелая сила, за да могат да се справят с трудностите по пътя им. Нека в живота им има любов, която да осмисля дните им, и най-вече здраве, за да имат време да реализират мечтите си. Скъпи читатели, бъдете креативни, мислещи и целеустремени!

Интервюто взе Ивана Стоянова

РАДОСТИНА ИЛИЕВА

Снимки:

1. Дизайнерката Радостина Илиева с модели, представили творения на модния бранд „Алегра“.

2. Предложение на модния бранд „Алегра“.

Фото: © ALEGRA

3. Марина Кискинова с рокля на модния бранд „Алегра“ по време на наградите „Изгряваща звезда 2020“.

Фото: Академия за мода

4.- 5. Ревю на модния бранд „Алегра“ по време на наградите „Изгряваща звезда 2020“.

6. Дизайнерите Радостина Илиева и Галя Долапчиева на финала на ревюто си по време на наградите „Изгряваща звезда 2020“.

7. Радостина Илиева и проф. Любомир Стойков по време на Balkanica Wedding Expo 2016.

8. Радостина Илиева и проф. Любомир Стойков по време на Balkanica Wedding Expo 2017.

Фото: Хайлайф / От игла до конец

9. Радостина Илиева и проф. Любомир Стойков по време на наградите „Изгряваща звезда 2020“.

Фото: Антон Марков / Академия за мода

РАДОСТИНА ИЛИЕВА

РАДОСТИНА ИЛИЕВА
Прочетено: 3010 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 108, Септември 2020

ЕКОЛОГИЯТА В МОДАТА КАТО ЗНАК ЗА ЛЮБОВТА КЪМ ЖИВОТА

 

*Откровенията на Мария Мичева за вдъхновението, младите и Златната игла

Дизайнерката Мария Мичева получава първата си „Златна игла“ през 1997 година за артистична мода. Няколко години по-късно - през 2002 година, е наградена с приза и в категория „Най-добър дизайнер“. Мария Мичева участва в множество ревюта, като едно от тях е на международния панаир в Лондон. В това представително изложение тя се включва три години подред. Важен момент от творческия й път е, че открива модния спектакъл на Пако Рабан в София. През 1999 година дизайнерката открива първото модно кафене в България, в което масите тематично са с формата на „Златна игла“. Не случайно председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков казва за нея: „Мария Мичева е не само емблематичен български дизайнер със свой характерен почерк и стил. Тя олицетворява онова течение в модата, на което са присъщи артистизъм, тънък усет за женствеността и способност перфектно да се интерпретират етническите ценности в модерното облекло. Мария Мичева има специален принос към екологичния дизайн, към еко модата, която днес вече се разпознава като „етична“ и „устойчива“ мода.“

Как започнахте да се занимавате с мода?

Модата е не само начин на общуване, но и философия за живота, подплатена с красота, логика и отражение, което води до хармония. В търсене на баланс със себе си аз открих модата като решение.

Мария Мичева

Вие сте първата дама на еко модата у нас. Бихте ли ни разказали повече за тази Ваша страст? 

Интересите, проучванията и дейностите, с които съм се занимавала, винаги са били свързани с природата – с нейната защита, опазване, рационалното и разумно използване. Вдъхновена от старите български техники за производство на естествена коприна, без използване на химични вещества, създадох първите си модни колекции, които с право назовахме "Clear". Те бяха ушити и обагрени само с естествени материали, носещи романтичния дух на българските кенари. Това съчетание получи голямо признание от наши и чуждестранни експерти.

Мария Мичева

Как определяте своя творчески стил?

Оригинален, красив, хармоничен, екологичен и модерен усет за романтика.

Откъде черпите вдъхновение за модата, която създавате?

Най-вече от красотата в природата, съчетанието на цветовете, чистотата на линиите и многообразието – това е моето вдъхновение.

Мария Мичева

Мария Мичева

Мария Мичева

Носителка сте на най-престижната награда за мода в България „Златна игла“. Какво означава за Вас това признание?

„Златна игла“ наистина е най-престижната награда за мода в България. Това е признание за постигнатата от мен автентичност, оригиналност, разкрепостеност, индивидуалност, красота и елегантност в колекциите ми.

Бихте ли дали конкретни насоки и препоръки на по-младите дизайнери, в т.ч. и по отношение на еко модата?

За да си дизайнер, оставил следа в модата, трябва да си революционер, а революционната ти идея трябва да носи добро послание към хората и да ги вдъхновява.  Стремежът към екология в модата е любов към планетата, което означава любов към самия живот.

Мария Мичева

Мария Мичева

Мария Мичева

Според Вас как повлия кризата с COVID-19 на модната индустрия?

Кризата от Covid-19 предизвика голям спад в модната индустрия. Положителното от цялата ситуация е, че тя ни накара да се вгледаме в себе си и да разберем, че се нуждаем от чистота. Чистота в отношенията между хората, чистота в мисленето и в постъпките ни, чистота във всяка част от нашия живот.

Смятате ли, че еко модата ще започне да доминира в световен мащаб? А у нас?

Еко модата присъства в световните модни прояви от няколко години, а у нас винаги е съществувал култ към естествените материи. Възможността те да бъдат произведени по екологично чисти технологии и не третирани с химически вещества им определя доминираща съвременна позиция.

Мария Мичева

Мария Мичева

Мария Мичева

Стила на кои знаменитости харесвате и защо?

Възхищавам се на стила на неповторимата Лили Иванова, която също споделя философията на моите екологични колекции. Като стил, който съчетава красота и елегантност харесвам също и този на Джаки Кенеди и принцеса Даяна.

Как прекарвате свободното си време и кое е любимото Ви хоби?

През свободното си време обичам да съм сред природата – далеч от големия град, да чета книги и да слушам музика, но най-много да рисувам.

Интервюто взе Хелена Тодорова

Мария Мичева

Мария Мичева

Мария Мичева

Мария Мичева

Снимки:

1. – 2. Колекция на Мария Мичева – 1999 година.
Фото: Личен архив
3. Колекция на Мария Мичева – 2000 година.
Фото: Личен архив
4. – 9. Еко колекция „Неделя“ на Мария Мичева – 2005 година.
Фото: Мони Франсес
10. Аутфит от колекция „Неделя“ на Мария Мичева – 2006 година.
Фото: Мони Франсес
11. – 13. Колекция „Неделя“ на Мария Мичева – 2007 година.
Фото: Личен архив
14. Мария Мичева, Лили Иванова и Любомир Стойков на ревю на дизайнерката в модно кафене „Мария Мичева“. София, 2000 г.
Фото: Личен архив на Любомир Стойков
15. Мария Мичева и проф. Любомир Стойков на премиерата на книгата „100 срещи с мен“ във Витоша Парк хотел. София, 2019 г.
Фото: Академия за мода
Прочетено: 3103 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 108, Септември 2020

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 106: Д-Р ДИЯНА БОГЕВА СПЕЧЕЛИ ГАСТРОНОМИЧЕСКИ ОСКАР
   БРОЙ 106: ИРЕНА ВЕЛКОВСКА: „РОКЛЯТА Е СЛОЖЕН, ПОЧТИ АРХИТЕКТУРЕН ПРОЕКТ”
   БРОЙ 102: Аспарух Карастоянов: "Между културите на България и Мароко има изумителни прилики"
   БРОЙ 99: МАРИНА МЛАДЕНОВА: В НАШАТА ПРОФЕСИЯ НАЙ-ЦЕННОТО Е УСМИВКАТА НА ЧОВЕКА, КОЙТО СТАВА ОТ СТОЛА
   БРОЙ 98: МАРИНА МЛАДЕНОВА: ЗА МЕН КРАСОТАТА Е РАЗЛИЧИЕ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Дамски рокли