ЛИА КАМЕНОВА: ДИЗАЙНЕР ОТ НОВАТА ВЪЛНА

ЛИА КАМЕНОВА: ДИЗАЙНЕР ОТ НОВАТА ВЪЛНА

 

За нея проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, категорично твърди: „Лиа Каменова е един от най-ярките представители на най-новата генерация модни дизайнери у нас. Тя прилага със забележителен успех знанията си, придобити по време на обучението ѝ в Страсбург. В своите колекции Лиа показва удивителен стремеж към устойчивата мода, преоткрива старите платове, вдъхва нов живот на рециклираните материи, следвайки принципите на кръговата икономика за съхранение на планетата. Сред най-силните страни в нейната работа са концептуалното мислене, страстта ѝ да експериментира и необикновеното ѝ въображение.“.

Лиа Каменова

Но коя е Лиа Каменова? Тя е родена в гр. Карлово. През 2019 г. създава своя моден бранд Reflet. Средното си образование завършва във френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ в гр. Пловдив, след което заминава за Страсбург, Франция, където завършва специалност „Моден дизайн и стайлинг“ в университет MJM Graphic Design. По време на обучението си е участвала в модни ревюта и стажове както в чужбина, така и у нас (в модна къща Minoar с дизайнери Теодора Спасова и Йоан Гълъбов). Успешно завършва Академията за жени предприемачи към „Нов български университет“ с подкрепата на Посолството на САЩ, а сега младата дизайнерка е приета във Франция в университет ECOLE CONTE, където ще изучава „Маркетинг на лукса BAC +3”. След като взима бакалавърска степен, Лиа се връща в Карлово, където започва да придава своите знания на съгражданите си – реализира лятно дизайн училище Reflet 2023, в което се записват около 20 деца и младежи, също така е ректор в проект „Еко герои“. Освен участник, тя е част от организацията на събитието „Творчество срещу агресията“ по повод Международния ден на младежта. Облича по 16 момичета в конкурсите „Царица на розата 2023“ и Miss Green Bulgaria. Изработва сценография за два благотворителни концерта и се включва в поредица творчески ателиета за деца към сдружение „Игнис Карлово“. Дизайнерката на Reflet има четири самостоятелни изложби, както и групова изложба “Industrial”, в която се присъединява с няколко самостоятелни творби, смесена техника, в столицата на културата – гр. Пловдив. Лиа Каменова се включва в няколко събития от социално-културния проект на Академията за мода „Вечери на стила“, както и два пъти в Годишните награди на Академията за мода за успех и стил „БГ модна икона“.

Лиа Каменова

Кога, как и защо започнахте да се занимавате с мода?

Започнах да се занимавам с мода покрай моята голяма страст и хоби театъра. Още от ранните ми гимназиални години, в които посещавах актьорско майсторство в гр. Пловдив, при моя преподавател Васил Караманлиев, аз обичах да действам зад кулисите. Интересна ми беше частта с костюмите, работата с различни материи, епохи и идеи, които се случват на сцената. От там дойде и моята идея да вървя в тази насока  (сценична дреха, костюм) - да мина пo пътя на модата, за да реализирам идеите си с лекота. Една рисунка не е достатъчна, трябва да знаеш как да изработиш това, което виждаш на листа.
Първият ми допир с модния дизайн се случи във Франция през 2018 г., когато  започнах да уча „Стайлинг и моден дизайн“ в MJM Graphic Design, в Страсбург.

Лиа Каменова

Какво е характерно за Вашия дизайнерски почерк?

Характерно за моя дизайнерски почерк е работата ми с нетипични материи, експерименталните ми колекции и силно присъствие на цветове.
Обичам да комбинирам смело, да не се подчинявам на дадени норми, а да се наслаждавам на процеса. Смятам, че от най-неочакваната материя може да излезе успешен, дори и гениален продукт. С една дума, моят почерк е смелост. Обичам да разказвам истории и приказки с това, което правя.
Дрехата за мен е изкуство.

Лиа Каменова

Как бихте описали своя маниер и процес на работа – от раждането на идеята до нейната реализация?

Отнасям се сериозно и с доверие към идеите си. Когато нещо ми дойде на ум или се вдъхновя от даден детайл, пътуване, история, аз започвам да изготвям стотици страници с материал, скици, технически рисунки и експерименти. Това е важна част от моя процес на работа, защото той ме води до крайния резултат. Понякога отнема дни или месеци, защото това е мисловна работа, проучвания и изследвания.

Има и други дни, в които виждам парче плат и веднага го превръщам в дреха. Имам много силно и изразено въображение. Всичко е толкова цветно като на филм. Затворя ли си очите, вече виждам и знам какво искам да направя.
Маниерът ми на работа е експресивен, понякога ми липсва търпение, защото искам да направя много неща, за много малък период от време. Гледам в бъдещето и работя, за да изпълня дните си със смисъл. 

Лиа Каменова

Кое е най-характерното и отличителното за Вашия стил?

Характерно и отличително за моя стил е комбинацията между старото и новото. Обичам да съчетавам забравени платове, нови и неконвенционални материали. Деконструкцията в силуета и сребристият свят цвят имат също силно присъствие в моите творби. Широки дрехи, елегантни аутфити, ултимативната кройка и нежни детайли…

Лиа Каменова

Откъде черпите вдъхновение за аутфитите, които създавате?

Вдъхновение черпя от 60-те – 90-те години на миналия век, старите снимки и забравените платове, които са част от всеки български дом. Много силно въздействие в моето творчество влияе и абстрактното изкуство, архитектурата и пространственият дизайн на новото време. Природата и тишината също ми въздействат вдъхновяващо. Обичам да наблюдавам и да се наслаждавам на облеклото на минаващите хора по улицата. Смятам, че това ми дава нови идеи и страст към необичайни комбинации. Книгите, филмите и списанията също са страхотен начин да се запознаем с нещо ново и да си грабнем частица от него за наши идеи.

Кои са най-големите предизвикателства, които Вашата работа Ви поднася?

Смятам, че без трудности няма процес. Най-големите предизвикателства за мен са да намеря правилните хора и клиенти, които да следват идеите на моя моден бранд. Предизвикателство е и да се бориш глобално в бизнеса на модата, защото сме пренаситени от продукти и дрехи, както и да си стартиращ млад дизайнер, защото всичко ти е ново, грешките лягат на твоя собствен гръб. Всеки ден е предизвикателство, защото всичко зависи само и единствено от теб.

Лиа Каменова

Как избрахте името на модния бранд Reflet и с какво е различна модата, която предлага?

Reflet от френски език, означава отражение. За мен тази дума е много ценна, тя има изключително много логика и смисъл. Изпълнена е с елегантност и красота. Ние сме отражение на родителите си, на природата и с отговорност трябва да се отнасяме към това, което сме. Да се огледаме и да помислим как света да стане едно по-красиво място. Дори за миг да сътворим нежност и доброта, чрез модата и изкуството. Различни сме с това, че искаме да разкажем история, да вдъхновим чрез нашето облекло, за да продължим по пътя на живота с нови идеи и още повече жажда за живот!

Лиа Каменова

Коя е Вашата първа професионална изява и следователно коя бе първата колекция, която представихте?

Моята първа професионална изява е модно ревю в Страсбург, Франция през 2021 г. с колекция “The reflection of the Mastaba” по повод дипломна работа на факултет „Стайлинг и моден дизайн“, вдъхновена от творбите на Кристо Явашев и Жан Клод, деконструкцията и 60-те години на миналия век.

Върху какво работите в момента? Кои са акцентите във Вашата най-нова колекция?

В момента работя върху нова колекция, вдъхновена от предизвикателствата на новото време, NEO-DADA и минимализъм. Нашите дрехи ще оживеят в настроението на червения мак, копчето на Reflet, рециклираната кожа и ще преминат от всекидневното облекло към стилната вечерна и празнична рокля. Акцент и нещо ново в тази колекция ще е бижуто и финалната дреха, а именно булчинскa рокля от Reflet. За първи път ще участват и наши нови аксесоари и бижута, които не са показвани досега.

Лиа Каменова

За кого е предназначена модата, която създавате?

Модата, която създаваме е предназначена за смелите и екстравагантни хора. Тези, които искат да изразят артиста в себе си.

Участвахте в тазгодишния ревю-спектакъл на „БГ модна икона“. Какво мислите за стила на българските модни икони?

Българските модни икони се открояват със своя собствен стил и начин на обличане. Голяма част от тях са вдъхновени от глобалната представа за уличната мода и без съмнение са отражение на теченията на модата в Европа и САЩ. Все още залагат на класиката и елегантността, като смело мога да подчертая, че никак не отстъпват на други знаменитости и икони от Франция и Италия.

На кои световни модни дизайнери се възхищавате и определяте като Ваши косвени учители в модата и защо?

Дизайнерите, на които се възхищавам и определям като мои косвени учители са Паоло Себастиан, Пако Рабан, Вивиън Уестууд, Аликзандър Маккуин, Върджил Абло, Шопова Лоуена, Джъстин Менсингер и други. Смятам, че съм се учила от всеки един пример, техният път е вдъхновяващ и идеите им са били достатъчно гениални и находчиви за времето си, за да ги споменем и тук. 

Лиа Каменова

На кои български дизайнери се възхищавате?

Възхищавам се на Теодора Спасова - Теа и Йоан Гълъбов, и модния бранд Minoar.

Каква, според Вас, е ролята на Академията за мода в нашето общество и култура?

За мен ролята на Академия за мода, с председател проф. Любомир Стойков, е събирателен център за модата в България. Това е пространство, където се събират нови идеи, показват се концепции, вдъхновяват се стотици хора и се насочва към добрите примери в дизайна по света и у нас.

Завършили сте специалност „Стайлинг и моден дизайн“ в университета MJM Graphic Design в Страсбург, Франция. От кои преподаватели научихте най-много?

Обучението ми в Страсбург за мен беше една сбъдната мечта. Имах шанса да попадна в творческа среда, сред интересни и изключителни професионалисти - моите преподаватели. Изцяло насочени практически, ние имахме удоволствието да се докоснем до предмети като „История на костюма“, „Култура и тенденции в модата“, „Стайлинг“,  „История и експерименти с текстил“, „Инфография“, „Маркет анализ“, „Модна рисунка“ и други. Най-ценните съвети, примери и идеи съм научила от професорите ми по „Стайлинг“ и „История и експерименти с текстил“ - Thierry Michel и Danielle Songué. Най-ценното от моето образование беше практиката, на която французите залагат изключително много. За тях креативността е в корена на нещата. Ако се научиш да твориш смело, бързо и ефикасно, можеш да постигнеш и най-смелите си мечти в модата. 

Лиа Каменова

Сред проектите, по които сте работили, кои определяте като ключови за своето професионално израстване?

За мен всеки проект е важен и ми дава възможност да се уча на нови неща. Гледам винаги към следващия предстоящ и се фокусирам върху настоящия момент.

Как определяте своя личен стил на обличане и  какво е характерно за него?

Стилът ми на обличане е по-скоро, както казвам „според настроението и сезона“. Уличната мода е моята страст и често съчетавам различни материи и смело експериментирам с цветове. Настроението в моя случай е много важно. Имам дни, в които слагам топ и широки панталони и тичам нагоре-надолу, а в други дни си избирам аутфита цяла вечност.

Лиа Каменова

Стилът на обличане на кои световни знаменитости Ви прави най-силно впечатление или се доближава до Вашия?

Силно впечатление и ярко присъствие за мен носят знаменитости като Бет Биркет, Марни Сенофонте, Офсет, Никол Кидман, Сара Джесика Паркър и други. Със сигурност Сара Джесика Паркър и Никол Кидман могат смело да бъдат наречени световни модни икони, допринесли със своя стил и излъчване.

Коя световна знаменитост бихте искали да облечете с Ваш тоалет?

Една от световните знаменитости, с която бих искала да работя и да създам аутфит за нея е Никол Кидман. 

Лиа Каменова

На кои световни модни дизайнери се възхищавате и от кого сте се учили в модния дизайн?

Възхищавам се на дизайнери като Паоло Себастиан, Пако Рабан, Вивиън Уестууд, Аликзандър Маккуин, Върджил Абло  и други. Смятам, че съм се учила от всеки един пример, техният път е вдъхновяващ и идеите им са били достатъчно гениални и находчиви за времето си, за да ги споменем и тук.  

Какво означава за Вас модата? А успехът?

За мен модата е изразно средство, а успехът е резултат от работата.

Лиа Каменова

За какво мечтаете?

Мечтая си за нови предизвикателства, интересни срещи с хора, мащабни проекти, световни изяви и светло бъдеще.

Как обичате да прекарвате свободното си време? Имате ли любимо хоби?

Напоследък свободното си време прекарвам отново в модата, защото това е и моето хоби. Обичам това, което правя и творя, за да съществувам. 

Лиа Каменова

Ако не бяхте дизайнер, с какво мислите, че щяхте да се занимавате?

Ако не бях дизайнер, щях да се занимавам отново с професия в сферата на визуалните изкуства. Самата ми личност е така устроена, че постоянно искам да правя нещо с ръцете си. Да създавам, да творя и да помагам.

Лиа Каменова

Някога съжалявали ли сте, че сте поели по този път?

Никога не съм съжалявала за пътя, по който съм поела.

Лиа Каменова

Лиа Каменова

Лиа Каменова

Лиа Каменова

Лиа Каменова

Лиа Каменова

Интервюто взе Хелена Тодорова

Снимки:
1. Младата дизайнерка Лиа Каменова.
2. – 4. Проекти на Лиа Каменова, представени по време на „Ден на отворените врати“, когато е била първи курс в университета MJM Graphic Design.
5. Аутфити на тема „Розово“ от дизайнерката.
6. Проект на Лиа Каменова.
7. Един от първите проекти на дреха на дизайнерката Лиа Каменова
8. Аутфит, направен от модни списания и кожа, отново за „Ден на отворените врати“ на тема „Рециклиране и преизползване на материали“ .
9. Скица и тоалет направени от Лиа Каменова.
10. Скица на Лиа Каменова.
11. – 12. Колекция „Отражението на Мастаба“, която представя в ревю към университет MJM Graphic Design, както и на „БГ модна икона 2022“.
13. Лиа Каменова и Виктория Иванова, облечена в Reflet по време на „Вечер на стила: в памет на Пако Рабан“.
14. – 15. Лиа Каменова представя колекция Blue Orange по време на „БГ модна икона 2023“.
16. Лиа Каменова по време на „Вечер на стила: в памет на Вивиън Уестууд“.
17. Лиа Каменова по време на „Царица на Розата 2023“, където 16 момичета са облечени от нейния моден бранд Reflet.
18. – 19. Лиа Каменова по време на “Miss Green Bulgaria”, където 16 момичета са облечени от нейния моден бранд Reflet.
20. Лиа Каменова заедно с проф. Любомир Стойков и Никол Орозова, която е облечена в Reflet по време на „Вечер на стила: Summer Time”.
21. Лиа Каменова по време на лятно дизайн училище Reflet 2023.
22. Лиа Каменова заедно проф. Любомир Стойков и Никол Орозова, която е облечена в Reflet по време на „Вечер на стила: Модата като изкуство“.
23. Дизайнерката на модния бранд Reflet – Лиа Каменова.
Фото: © Личен архив: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 21, 23
Фото: © Алма комуникация / Петър Станев: 16, 20, 22
Фото: © Алма комуникация / Ромео Чолаков: 15
Прочетено: 819 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 125, Октомври 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 124: ГАБРИЕЛА КАРЧИНА: „ПЕРМАНЕНТНИЯТ ГРИМ ПОСТОЯННО ЕВОЛЮИРА!“
   БРОЙ 123: Арх. Весела Мирянова: Както една рожба идва в света със своето име, така и сградата трябва да се назове, за да почне своя живот
   БРОЙ 123: ИРИНА ВЛАДИ: „ИМАМ ОБИКНОВЕН И ЧЕСТО ПРОМЕНЯЩ СЕ СТИЛ“
   БРОЙ 122: КОСТАДИН ЖИКОВ - ХУДОЖНИК ОТ НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ
   БРОЙ 119: ТАНЯ СКРИНСКА: БИЗНЕС ЛИДЕР ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing