МОДНИТЕ ИКОНИ НА 2015 ПРЕД FASHION LIFESTYLE MAGAZINE (ЧАСТ ВТОРА)

МОДНИТЕ ИКОНИ НА 2015 ПРЕД FASHION LIFESTYLE MAGAZINE (ЧАСТ ВТОРА)

Представяме на вниманието ви втора част от кратките интервюта на Fashion Lifestyle Magazine с трима от победителите в класацията на Академията за мода за най-стилните българи – „БГ Модна Икона 2015” – Илияна Алипиева, Орлин Горанов и Галена. Ще научите кое е оказало въздействие върху техния начин на обличане, любимите им модни марки, какво означава за тях приза „БГ модна икона” и как определят своя личен стил. Стилистът на Галена и моден редактор на сп. AMICA – Добромир Киряков – също дава отговори на въпросите, свързани с цялостната визия на певицата.

МОДНИТЕ ИКОНИ НА 2015 ПРЕД FASHION LIFESTYLE MAGAZINE

Илияна Алипиева: „Аз не мога да избягам, сякаш, от една романтична нотка, която явно е в характера ми и дава този нюанс на всичко, което избирам и нося”

МОДНИТЕ ИКОНИ НА 2015 ПРЕД FASHION LIFESTYLE MAGAZINE

FLM: Как ще коментирате това, че сте удостоена с приза БГ Модна икона 2015 на Академията за мода?
И.А.: Признавам, за мен тази награда идва съвсем неочаквано. Изключително приятно е да получиш признание за усилията, които полагаш. Над 20 годишен труд не е останал напразен. За мен призът е ценен, защото идва от институция, която много професионално и задълбочено следи процесите в модата и подкрепя усилията както на български дизайнери, така и на представители на чужди фирми в модния бранш, създавайки една интересна картина, в колорита, на която се преплитат идеи на местни дизайнери и продукти на световни имена в модата. Това дава възможност да се обменя информация, да се направи връзка между нас и света, в който живеем. Адмирации към проф. Любомир Стойков, който толкова години държи високо флага на възпитаване в естетика и култура на потребление в модата. Желая дълголетие на този почин.

FLM: Кой е оказал най-силно въздействие върху стила Ви?
И.А.: Моята първа и единствена икона е моята майка, която имаше изключително силно изострено чувство за красота и хармония. От нея научих основополагащите правила за това как да организирам не само гардероба си, но и целия си живот така, че да изразява най-пълно моята личност. За мен домът е най-важното място, където човек получава възпитание и после в годините надгражда и обогатява тази база.

МОДНИТЕ ИКОНИ НА 2015 ПРЕД FASHION LIFESTYLE MAGAZINE

FLM: Кои са любимите Ви модни марки?
И.А.: Аз имам шанса да работя с много и все известни модни марки. Трудно ми е да отделя която и да било, защото харесвам всички брандове, които представлявам. Днес модата не е чаровна диктаторка, а изкусителка. Предлага ни различни визуални удоволствия, дава широка гама от теми, за да можем за всякакви поводи да намерим онова, което най-добре отговаря на желанията и настроението ни. „Ланвен” с красива небрежност намята дрехата, „Диор” прави чудеса с женската фигура, „Долче и Габана” са разказвачи на приказки, „Баленсиага” е футуристичен. С интерес следя младите български дизайнери като Николай Божилов и се радвам на успехите им. Идва наистина достойна смяна на модния фронт.

FLM: Как бихте характеризирали своя личен стил?
И.А.: В развитие и прогрес. Непрекъснато променям и провокирам себе си. С годините ставам по-отворена за експерименти. Днес много табута са паднали. Имаме разнообразна информация от широкия свят, пътуваме, срещаме други култури. Всичко това слага отпечатък върху нас, обогатява ни и ни променя, което е и добре, и не е. Добре е, защото дава повече възможности за лична интерпретация по темата мода. От друга страна е объркващо, поради голямата свобода, която е оставена на всеки да избира. Аз не мога да избягам, сякаш, от една романтична нотка, която явно е в характера ми и дава този нюанс на всичко, което избирам и нося.

FLM: Стилът на кои световни знаменитости Ви прави най-силно впечатление и защо?
И.А.: В последно време има много силна тенденция известните личности да бъдат използвани като рекламни лица на дизайнери и фирми. На тях им се плаща висока цена да промотират различни продукти при публичните им изяви. Те стават тренд сетъри и създават потребителска вълна сред феновете си. Общественото мнение бива умело манипулирано. Това е много добре работещ бизнес подход. За мен не е интересно, затова не следя никого от публичните личности. По-скоро ме интерeсуват хората на улицата, те носят духа и настроението на времето. С удоволствие гледам стрийт мода и снимки в инстаграм на хора, които имат личен почерк в модата.

Орлин Горанов: „Винаги съм се стремял да правя всичко с благоговение към изкуството, което е божественият език между хората”

FLM: Как ще коментирате това, че сте удостоен с приза БГ Модна икона 2015 на Академията за мода?
О.Г.: Без думи съм! Щастлив съм, че съм попаднал в тези номинации и благодаря за доверието! Модата като вид изкуство ме прави съпричастен. Благодаря на журналистите, че са забелязали какво правя във връзка със сцената и публиката. Винаги съм се стремял да правя всичко с благоговение към изкуството, което е божественият език между хората.

МОДНИТЕ ИКОНИ НА 2015 ПРЕД FASHION LIFESTYLE MAGAZINE

FLM: Кой е оказал най-силно въздействие върху стила Ви?
О.Г.: Моят стил е все още изграждащ се. Аз съм в развитие и винаги съм готов да бъда в изчаквателна позиция. Не се кланям на определени неща, свързани с физиката, по-скоро на биологията. Стилът ми се определя всеки ден според това къде и какво имам да върша. Старая се да бъда в хармония със себе си и нещата, които правя.

МОДНИТЕ ИКОНИ НА 2015 ПРЕД FASHION LIFESTYLE MAGAZINE

FLM: Кои са любимите Ви модни марки?
О.Г.: Нямам любими марки. Интересното е, че някои марки, като че са шили за мен. Рядко прибягвам до корекции. Като кройки съм много впечатлен от „Армани” и повече от италианските, френси, швейцарски и немски марки. Харесвам Гай Ларош, Рене Лезард, Волфганг Йоп. За по-кежуъл – „Долче и Габана”, „Кензо”. Държа на удобството без значение от марката. Напоследък обаче съм впечатлен и от Msuit и “Кардучи”, в момента стъпват здраво на пазара, нещата им са в малко количество и почти бутикови.

МОДНИТЕ ИКОНИ НА 2015 ПРЕД FASHION LIFESTYLE MAGAZINE

FLM: Как бихте характеризирали своя личен стил?
О.Г.: Спортно-елегантен, което значи удобен.

FLM: Стилът на кои световни знаменитости Ви прави най-силно впечатление и защо?
О.Г.: Зад всяка звезда стои екип от стилисти и всеки екип си има предпочитания. Лейди Гага например, ако я видим в несценичен костюм, едва ли ще я познаем. Има и някои гении, които „обживяват” дрехата като: Джак Никълсън, Робърт Де Ниро, Антъни Хопкинс, Брад Пит и Джони Деп, които до такава степен са съвършени в излъчването си, че каквото и да облекат, им стои добре.

Галена: „При мен водещото е стиловата концепция и емоцията, която искам да пресъздам чрез дрехите”

МОДНИТЕ ИКОНИ НА 2015 ПРЕД FASHION LIFESTYLE MAGAZINE

FLM: Как ще коментирате това, че сте удостоена с приза БГ Модна икона 2015 на Академията за мода?
Г.: Особено поласкана съм от този приз, но колкото и нескромно да звучи – не съм изненадана. От около 6 години работя професионално със стилиста Добромир Киряков, тъй като смятам, че за всяка публична личност начинът, по който изглежда, има изключително голямо значение. Двамата с него продължаваме да се стараем винаги да представяме визии, които са изцяло съобразени с естеството на моите изяви и се радвам, че получаваме тази висока оценка за съвместната си работа от Академията за мода.

FLM: Кой е оказал най-силно въздействие върху стила Ви?
Г.: Определено на Добри дължа развитието и усъвършенстването на моите възприятия за мода и стил. Смятам, че извървях дълъг път от началото на кариерата си досега и Добри е човекът, който има най-големи заслуги за това. Двамата често се шегуваме, че винаги съм притежавала стил, но ми е била необходима малко помощ, за да може да се прояви по-категорично. Щастлива съм, че се намерихме и си паснахме така добре, за да можем да си вършим работата с удоволствие.

МОДНИТЕ ИКОНИ НА 2015 ПРЕД FASHION LIFESTYLE MAGAZINE

FLM: Кои са любимите Ви модни марки?
Г.: Труден въпрос. На някой може да му се стори невероятно, но аз определено не държа на модните марки и етикетите на дрехите. Разбира се, доставя ми удоволствие да нося дрехи и аксесоари на велики имена в модата, но не бих могла да категоризирам любими такива. Мога да се впечатля от модели както на популярни дизайнери, така и от колекции на прохождащи имена. При мен водещото е стиловата концепция и емоцията, която искам да пресъздам чрез дрехите и именно те са основните критерии при изграждането на визията ми. За тази цел се старая да следя предложенията всеки моден сезон, но ако все пак трябва да изброя марки, може би „Белмен”, „Том Форд”, „Живанши” и разбира се BEYOND.

FLM: Как бихте характеризирали своя личен стил?
Г.: Не знам дали бих могла да го характеризирам и да го поставя в рамка по простата причина, че професията ми изисква постоянна промяна в имиджа, различни стилови превъплащения и много динамика. Всъщност това е думата – динамичен! Разбира се, има някои отправни точки, които винаги присъстват, а именно провокация, дързост, премерен сексапил. А ако говорим за стила ми извън сцената, тук винаги прибягвам до превърналите се в класика дънки и тишърт плюс модерен за сезона аксесоар.

FLM: Стилът на кои световни знаменитости Ви прави най-силно впечатление и защо?
Г.: Може би музикалните звезди се открояват повече като стил, тъй като им се налага по-често да бъдат в публичното пространство. Мога да спомена Риана, Дженифър Лопез, Бионсе, Кейти Пери. Това са звезди, които винаги вълнуват с начина, по който избират да изразят своята индивидуалност чрез дрехи, визия, стайлинг. Разбира се, техните стилисти имат предварителен достъп до всички модни колекции всеки сезон и това до голяма степен спомага за сформирането на имиджа им в конкретен период от кариерата им. Но определено имената, които споменах, винаги правят впечатление, винаги успяват да изглеждат ослепително и усилията, които полагат за това са достойни за възхищение.

Не е тайна, че за цялостната си визия Галена се доверява на стилиста Добромир Киряков. Ето и неговите отговори на въпросите, свързани със стила на певицата.

Добромир Киряков: „Това което търсим са дръзки дрехи, които оставят следа в съзнанието и допълват темпераментния й характер”

FLM: Как ще коментирате това, че Галена е удостоена с приза БГ Модна икона 2015 на Академията за мода?
Д.К.: Като човека, който работи по изграждането и развиването на сценичния и публичен образ на Галена, намирам това отличие като съвсем закономерно следствие на всички усилия, които сме положили в тази сфера през последните години. Мога смело да заявя, че съвместното ни сътрудничество с Галена наложи нови стандарти у нас по отношение на имиджа и визуалната опаковка като изключително важна част от крайния продукт на шоубизнеса. Очевидно това не е останало незабелязано и от Академията за мода.

FLM: Към какъв образ на Галена сте се стремял в нейния стайлинг през годините?
Д.К.: Формулата ни е образът да е винаги различен, провокативен и приковаващ вниманието. Тя е не само красива жена, но и артист със силен характер и харизма, който може да изнесе всякакви превъплъщения и то убедително. Аз като стилист се възползвам от тези качества на хамелеон и всеки следващ път искам нещо ново и различно за нея.

FLM: Кои марки й препоръчвате, прeдимно чужди ли са или има и български? Как бихте характеризирал личния стил на Галена?
Д.К.: И двамата сме изключително страстни почитатели на модата и следим всичко ново, което предлагат не само най-популярните дизайнери в света, но и изгряващите звезди на модната сцена. Никога не сме се ограничавали до марката на етикета, макар Галена да има една от най-впечатляващите лични модни колекции у нас, включваща емблематични модели на най-големите имена в света. Това което търсим са дръзки дрехи, които оставят следа в съзнанието и допълват темпераментния й характер. Често сме го постигали и с произведения на непопулярни дизайнери и модни брандове, вкючително и български такива.

FLM: Как протича творческият процес между вас двамата във връзка с нейната визия за участия, клипове, фотосесии?
Д.К.: Най-често по телефона. Понякога говорим с часове, разменяме си снимки на вякакви неща, които са ни направили впечатление. Така си трупаме база данни, която във времето ни е много полезна. Изключително полезни и вдъхновяващи са пътуванията ни в чужбина. Много често там се раждат идеите за сценичните й превъплъщения, концепциите за видеоклипове и личния й стил в ежедневието. Такова специално място за нас е Париж.

FLM: Стилът на кои световни знаменитости Ви прави най-силно впечатление и защо?
Д.К.: Опитвам се да следя развитието на имиджа на най-ярките представители на световния шоу бизнес, за да съм със сверен часовник във всеки един момент. Харесвам отделни стайлинги на много от тях, но не мога да посоча една звезда, която винаги да ме вдъхновява. Заради професията ми вече ми е по-интересно да следя работата на стилистите им, защото те са, до голяма степен, виновници за звездния им блясък. Много от най-популярните имена в различни етапи от кариерите си работят с различни стилисти и това бележи силната разлика в имиджа им. Типичен пример за това е Риана и трансформациите в образа й, постигнати от различни стилисти.

Първа част с интервютата на Ники Сотиров, Виктория Петрова и Пламен Константинов можете да видите тук: https://www.fashion-lifestyle.bg/interview_broi81

МОДНИТЕ ИКОНИ НА 2015 ПРЕД FASHION LIFESTYLE MAGAZINE

Снимки:
1. Илияна Алипиева
Фото: Личен архив
2. Илияна Алипиева със статуетката „БГ модна икона 2015”
Фото: © Хайлайф
3. Илияна Алипиева
Фото: © Андрей Василев
4. – 6. Орлин Горанов
Фото: © Хайлайф
7. Галена във фотосесия.
Фото: Личен архив
8. Галена със статуетката „БГ модна икона 2015”.
9. Стилистът на Галена Добромир Киряков, проф. Любомир Стойков, Галена, Христо Дурчев и Алисия (от ляво на дясно).
Фото: © Хайлайф
Прочетено: 9561 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 82, Февруари 2016

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 81: МОДНИТЕ ИКОНИ НА 2015 ПРЕД FASHION LIFESTYLE MAGAZINE
   БРОЙ 77: Албена Александрова: „Модата е моят любовен флирт”
   БРОЙ 77: Вили Боршукова за списанието, личната борба и Бог
   БРОЙ 75: Гал Сасон: Най-добрата формула за щастлив живот е да приемеш!
   БРОЙ 75: Наталия Гуркова: „Диамантите не са най-добрите ми приятели!“

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing