ЗЛАТНАТА ИГЛА: КОИ ЩЕ СА НОСИТЕЛИТЕ НА ПРИЗА ЗА 2023-ТА ГОДИНА?

ЗЛАТНАТА ИГЛА: КОИ ЩЕ СА НОСИТЕЛИТЕ НА ПРИЗА ЗА 2023-ТА ГОДИНА?

* Кое е новото в тазгодишните награди на Академията за мода?

Хелена Тодорова

Наближава най-авторитетното модно събитие у нас – Годишните награди „Златна игла“ на Академията за мода, които ще се връчат в края на месец ноември т.г. По време на специална церемония в хотел „Рамада София“ с високия приз ще бъдат присъдени отличия в категориите: „Дизайнер на годината”, „Модна къща на годината“, „Уникална мода“, „Артистична мода“, „Моден гримьор”, „Детска мода“, „Цялостен принос“ и „Най-добър млад дизайнер” и др. Експертният медиен съвет, какъвто е 35-членното журналистическо жури вече даде своите предложения и след броени дни ще станат ясни новите лауреати на най-желаната модна награда у нас.

Наближава кулминационното модно събитие у нас

В продължение на двадесет и девет години Академията за мода отличава и стимулира най-добрите български модни творци и предоставя сцена за изява на талантливи дизайнери и утвърдени модни къщи. Тази година традицията отново е спазена: изискан гала ревю-спектакъл ще предхожда официалната церемония по награждаването. В него по покана на Академията за мода участват дизайнери, сред които и някои от носителите на приза през годините. Специално за гостите на грандиозното събитие, те ще покажат своите най-актуални модни предложения.

Наближава кулминационното модно събитие у нас

По повод предстоящата церемония проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, заяви: „Предстоящите Годишни награди „Златна игла“ на Академията за мода имат отговорната мисия да откроят най-успешните модни творци за 2023 година в много сложна постковидна ситуация, както и в инфлационна среда и в ужасно несигурната международна обстановка, разтърсвана от жестоки войни и убийствени конфликти. Независимо от това българската мода показа жизненост и усет за модерното. Затова е и резонно признанието за най-добрите дизайнери и модни брандове. Този път, редом с традиционните категории, решихме да насърчим модния дизайн в сферата на детското облекло, тъй като през годините той бе пренебрегван, независимо, че има огромно социално, културно и естетическо значение. Искаме също така да окуражим и творците с артистичен дух, голямо въображение и отговорно отношение към природата в духа на устойчивата мода. Вярвам, че 29-ите награди „Златна игла“ ще дадат своя принос към създаването на красиви и функционални облекла, към качествения и иновативен моден дизайн!“.

Наближава кулминационното модно събитие у нас

По време на гала вечерта ще бъдат представени специални тоалети на досегашни носители на „Златната игла“, сред които Аксел Харди, Албена Александрова, Поля Кинова, Радостина Долапчиева и Стоян Радичев. Най-новите си модни произведения ще презентира модният бранд Reflet, с дизайнер Лиа Каменова, Албена Иванова-Деянова и модният бранд Benmodel, Милена Петрова и модният бранд Wolf Walley, Росица Рангелова и модна къща RoRa, модният бранд Karpov – с дизайнер Соня Карпов, Наталия Гуркова – дизайнер на модния бранд Queen by NG и Ивет Апостолова – дизайнер на модния бранд Ivette Bianchi. Специален акцент ще поставят стилистите на Christian of Roma с нетипичен коафьорски пърформънс, сътворен специално за Годишните награди на Академията за мода.

Водеща на знаменателното събитие ще бъде неотразимата Гери Дончева Янков. Статуетките „Златна игла“, както винаги, са дело на великолепния бижутер Анжело Красини. Постановката на ревю-спектакъла по повод Годишните награди на Академията за мода е на Боян Караиванов. За перфектната визия на манекените и водещата ще се погрижат коафьорският екип на салони за красота V&A Glamour и екипът от професионални гримьори на MAC Cosmetics. Церемонията за връчването на Годишните награди за мода ще завърши с изискан коктейл, по време на който гостите ще се насладят на изкушаващите десерти от сладкарници „Неделя”.

Наближава кулминационното модно събитие у нас

„Златна игла 2023“ се реализира с любезното съдействие на: кафе „Лаваца“, „Банка ДСК“, DS Automobiles, фондация Open Space, „Балкантел“,  хотел „Рамада София”, KWIAT, V&A Glamour, MAC Cosmetics, сладкарници „Неделя“, хотел „Самоков“, бутик за цветя „Талисман“ и клиники „Торакс“.

Снимки:

1. Статуетката „Златна игла", изработена от бижутера Анжело Красини.

Фото: © Академия за мода

2. Проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода.

Фото: © Академия за мода / Хайлайф

3. Проф. Любомир Стойков заедно с дизайнерите - носители на приза „Златна игла 2022“.

Фото: © Академия за мода / Хайлайф

4. Водещата на „Златна игла 2023“ – Гери Дончева Янков.

Фото: © Костадин Кръстев – Коко
Прочетено: 157 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 125, Ноември 2023

Календар Lavazza 2024: истории и таланти

* „Отвъд нас“ бележи 20-годишнината на фондация Lavazza през 2024 г.
* * Трима млади фотографи и трима посланици описват една невиждана Африка

Хелена Тодорова

Календарът Lavazza 2024 е съвместен проект на африканските фотографи Тандиве Муриу (Кения), Даниел Обаси (Нигерия) и Аарт Верипс (Южна Африка), под творческото ръководство на агенция Армандо Теста. Календар, който описва и популяризира концепцията за партньорство във всеки смисъл, като се започне от способността да бъдеш непредубеден към другите – препратка към календара на „Lavazza 2023 Да! Отворени сме“ – и надграждайки към красотата на сътрудничеството, обмена на идеи и обединяване на сили на основата на взаимно уважение, за да създадем нещо много по-голямо: „Отвъд нас“.

Нобелов лауреат подкрепи календар Lavazza 2024

Физическото и въображаемо пространство, заето от арт проекта, е Африка, мястото на произход на кафето на зърна – в региона Кафа (в Етиопия) – и дом на няколко от проектите за устойчиво развитие, организирани от Фондация „Джузепе и Перикъл Лаваца“. Африка също така е и земя на хармония, изпълнена с енергия, експерименти и стремеж, вдъхновени от изключителната културна жизненост и разнообразните местни общности.

„През годините се научихме да работим заедно и да споделяме цели, усилия и постижения. Съзнавайки, че сами вървим бързо, но заедно отиваме по-далеч. Чрез енергията на Африка, люлката на кафето, искаме да затвърдим истинските ценности на Фондация Lavazza и да отпразнуваме това преплитане на ръце, таланти, истории и преживявания. Множеството гласове пеят в унисон. Защото в семейството, както и в компанията, знаем, че всеки има значение, но по-важното е, че сме се научили винаги да разчитаме един на друг”, обяснява Франческа Лаваца, член на борда на директорите на Lavazza Group, във въведението към Календара.

Нобелов лауреат подкрепи календар Lavazza 2024

В „Отвъд нас“ фотографията е свободна да се изразява по нови начини, освободена от стереотипи и конвенционална визуална мъдрост, давайки глас на оригинални интерпретации, които извират от разнообразието на историите на артистите и ни напомнят, че Африка не е екзотика, а израз на културно богатство и разнообразие. Това може да се открие в поредицата Camo на Тандиве Муриу, където главните герои се открояват, но и се сливат с фона и ярките шарки на традиционните тъкани, видимо е и в мекия, сюрреалистичен свят на Даниел Обаси, който ни подтиква да разсъждаваме върху концепциите за активизъм, политика и човешки отношения, както и в ясната, опростена естетика на Аарт Верипс, който винаги търси нестандартни лица и нови идеи за красота.
Всеки фотограф заснема четири изображения, черпейки вдъхновение от проектите за устойчиво развитие на Фондация Lavazza и ценностите за повече отговорност, по-голяма устойчивост, повече иновации и повече вдъхновение, споделени от Lavazza Group, нейните марки и асоциациите, с които работи в подкрепа на икономическия и социален растеж на общностите, произвеждащи кафе, и за опазване на околната среда.

Нобелов лауреат подкрепи календар Lavazza 2024

Според Микеле Мариани, изпълнителен креативен директор в група „Армандо Теста“, под чието творческото ръководство е Календара: „Календарът на Lavazza 2024 празнува ценната стойност на сътрудничеството. И го прави, като се възползва от цялата пулсираща енергия и творческа жизненост на африканския континент. Тази енергия протича и се подхранва от неизчерпаемия ресурс на културното многообразие. Справянето със сложни предизвикателства изисква споделяне на идеи, талант и уважение. И най-добрите идеи са тези, които произтичат от обмен, защото както всички знаем, никой от нас не е толкова умен, колкото всички ни, взети заедно.“

Нобелов лауреат подкрепи календар Lavazza 2024

Основните послания на Календара резонират чрез участието на трима посланици, които са ангажирани и активни в социални проекти и вярват в идеята за сътрудничество, изразена от „Отвъд нас“: сомалийският модел, автор и актриса Уейърис Дайри - дългогодишен застъпник срещу гениталното осакатяване на жени, нобеловият лауреат д-р Денис Муквеге – световноизвестен гинеколог и основател на болница Панзи в Бакаву, Демократична република Конго, която си сътрудничи Фондация Lavazza и южноафриканската активистка Зулайха Пател, която фокусира медийното внимание върху проблема с расизма в Южна Африка след апартейда и е лауреат на срещата на младите активисти през 2022 г.

Концепцията „Отвъд нас“ ще продължи да вдъхновява Lavazza през 2024 г. като лайтмотив на инициативи, организирани в чест на 20-ата годишнина на Фондация „Джузепе и Перикъл Лаваца“. Календарът предоставя предварителен преглед на тази годишнина, като представя визуална интерпретация на проектите на Фондацията, както са видени от фотографите.

Нобелов лауреат подкрепи календар Lavazza 2024

Снимки:

1. – 4. Снимки от календара на Lavazza.

5. Екипът, който стои зад Календар Lavazza 2024: „Отвъд нас“.
Фото: © Lavazza
Прочетено: 301 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 125, Октомври 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 124: Утвърдени брандове ще дефилират на сцената на Sofia Fashion Week 2023
   БРОЙ 124: ВПЕЧАТЛЯВАЩО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА SUMMER FASHION WEEKEND
   БРОЙ 124: Невиждан досега ревю-спектакъл на Just Cavalli в София!
   БРОЙ 124: ОСВЕЖАВАЩИ НАПИТКИ С КАФЕ LAVAZZA
   БРОЙ 124: КОИ ЩЕ СА ВОДЕЩИТЕ МАТЕРИИ ПРОЛЕТ-ЛЯТО 2024?

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - V-TAC Русе