МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ "ВЪЗРАЖДАНЕ"

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ "ВЪЗРАЖДАНЕ"

* Младата дизайнерка посвети колекция на българската култура и писменост

Мариета Котова изучава моден дизайн в университета „Солънт Саутхемптън” (Solent Southampton) в Южна Англия. Основното си образование е завършила в паралелка с изобразително изкуство и средното в търговската гимназия в Пловдив, а решението да замине взима спонтанно. Мариета Котова направи силен дебют като млад дизайнер с колекция „Възраждане“ по време на ревю-спектакъла – Summer Fashion Party 2019, организиран от Академията за мода.

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

Първата колекция на талантливата млада дизайнерка е посветена на българската култура и писменост. Силуетите на дрехите са вдъхновени от традиционните български носии, като формите и очертанията са съчетани с елементи от срийт стайл културата за по-съвременен вид. За принтовете и щампите върху облеклата в колекция „Възраждане“ Мариета Котова използва елементи от глаголицата и куплети от стихотворения на български поети. С това тя иска да акцентира върху значението и произхода на българската азбука.

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

Как точно се роди идеята за първата ти колекция?
Изключително случайно, когато бях във втори курс. Имах задача да създам колекция с изцяло моя концепция и визия. Единствено знаех, че ще бъде посветена на България, но нямах представа точно как. Специално за участието ми в събитието на Академията за мода, създадох лятната визия на принта и в последствие реших да добавя различни откъси от стихове на велики български поети.

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

Защо избра името „Възраждане“?
Причината е, че искам да акцентирам върху българската история и писменост и да насоча вниманието на младите хора към тях. Важно е кирилицата да се използва правилно и подрастващото поколение да чете български стихотворения на нашите изявени поети. Забелязах, че малко хора, от тези, които срещам в чужбина са наясно с това как изглежда нашата глаголица. Случи ми се да ме питат какви са тези йероглифи. „Възраждане“ е колекция, до която си заслужава да се докоснат, за да разберат за произхода на написаното. Това е съвременна визия, която буди интерес и е с дълбоко послание – както за България, така и за хората по света. Мисля, че е нещо интригуващо и различно, към което в чужбина би имало интерес.

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

Какво мислиш за дебюта си на Summer Fashion Party 2019?
Искам да благодаря за поканата от проф. Любомир Стойков да участвам, и за вярата в мен като млад дизайнер. Изключително съм признателна на екипа, с който работих, за положените усилия да направим тази колекция реалност. Създадохме я буквално за четири дни. Мисля, че дебютът ми на сцената беше изключително силен. Успях да представя това, което исках и събудих интерес с колекцията си. Отзивите бяха изключително положителни – заляха ме с комплименти и запитвания кога ще бъде пусната в продажба, което е истинско признание за един млад дебютиращ дизайнер. Имах очаквания, но реалността надмина представите ми. Това ме накара, месец след събитието, да създам официална страница на бранда си – South Script, която стартира на 12 юли.

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

Защо избра да заминеш за Южна Англия?
Заминаването ми за Англия стана много спонтанно. Хората около мен знаят, че взимам решенията в последния момент, но винаги се оказват най-успешните. Всъщност приятелка ми даде брошура на въпросния университет, за който не бях чувала досега. Но веднага почувствах, че това е моето място и точно там трябва да отида. На следващия ден имах среща с хората, които подготвяха документите ми за кандидатстване и реших да сложа „Солънт Саутхемптън” (Solent Southampton) като първи в списъка ми с желания. Всичко се разви за около пет месеца преди да замина. По-скоро университета избра мен, а не аз него.

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

Какви са наблюденията ти за обучението по мода в университета „Солънт Саутхемптън” – какви предимства и недостатъци има според теб?
Предимствата там са, че още от самото начало те учат как да използваш всички техники, да правиш широко проучване на своята концепция, да черпиш информация от книги и заобикалящия те свят, а не само от интернет. Показаха ни най-вече как да използваме въображението си и да не се страхуваме да показваме и създаваме това, което ни идва отвътре, независимо колко е шантаво. Накараха ни да бъдем себе си, което считам за най-важно в сферата на модата. Запознах се и детайлно с това как се създава колекция на база моден бранд с история. На разположение имахме всякакъв вид техника, която ни е нужна. Също така ми направи впечатление, че дистанцията учител-студент е изключително скъсена. Разбира се, всеки университет има плюсове и минуси, но се фокусирам върху положителните фактори, които ми оказаха влияние и ми помогнаха в осъвършенстването.

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

Какви разлики откриваш в модните тенденции тук и там?
Тенденциите там винаги са пъстри, цветни, с много детайли и екстравагантност. Дизайнерите се стремят да извлекът всичко най-шантаво и да го превърнат в шедьовър, а хората не се притесняват от това как изглеждат. Изключително освободени са в начина си на обличане и няма това оглеждане и обсъждане на тоалета в негативна насока. Разбира се, виждала съм много неща, които не ми допадат и не бих си позволила да облека вкъщи, камо ли навън, но хората там нямат задръжки.
Още първите дни, когато отидох в университета колежките от курса идваха и ми правеха комплименти за начина, по който се обличам – съчетаването на различни стилове, което рядко е успешно, и за това че показвам България в добра светлина. Не се хваля, целта ми е да ви покажа, че там си по-добре възприет и шансът стилът ти на обличане да бъде оценен е много по-голям.

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

Какво е характерно за твоя дизайнерски стил?
Обичам да експериментирам, да комбинирам различни материи и смятам, че няма неподходящо съчетание, но е важно как ще бъде пресъздадено. Характерно за мен е да съчетавам няколко стила в едно. Обичам да правя комбинации от семплост и екстравагантност. Съчетавам официални облекла или елементи от тях и вплитам моя почерк с по-спортно и по-разчупено виждане. Обичам облеклото да бъде нестандартно, но и удобно за носене, защото комфортът е много важен.
Аз никога не следвам определен път, по който да създавам колекциите си. По-скоро чертая хиляди отбивки, за да се получи нещо уникално. Затова хората, които ме познават знаят, че за мен анцуг в комбинация от сако и високи обувки е напълно възможно съчетание!

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

Какво те вдъхновява да твориш?
Вдъхновение намирам навсякъде. Всичко, което те заобикаля можеш да превърнеш в мода, стига да имаш въображение. Модата е навсякъде – в небето, във водата, в природата. Тя е начинът, по който живеем и събитията, които ни заобикалят. Всичко това е мода и съответно вдъхновение за мен.

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

Как виждаш бъдещето на модната индустрия? Как ще се промени според теб дизайнерската професия след 5 – 10 години?
С всяка изминала година модната индустрия става все по-голяма и е все по-трудно за един млад дизайнер да пробие и да се докаже. Надявам се, че ще започне да се обръща по-голямо внимание на замърсяването на околната среда. Един от основните замърсители за нашата планета е текстилът, както и отделянето на токсични вещества в процеса на преработка на дрехите. Не искам да звуча тривиално с това изказване, но е самата истина. Силно се надявам хората да ценят повече качеството, а не количеството.

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

За какво мечтаеш като творец?
Мечтая да надграждам успешно това, което започнах и брандът ми (South Script) да става все по-разпознаваем, не само на родната сцена, но и в световен мащаб. Пътят, който ми предстои да извървя е тежък и дълъг, но с подкрепата на семейството и приятелите си, вярвам че всичко е постижимо. Когато човек е амбициозен и има определена цел, дори да има пречки, рано или късно я постига. Няма да се откажа лесно, независимо от трудностите! Напротив, тепърва предстои да чувате за мен и обещавам всеки път да ви изненадвам с нещо ново и различно.

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

МАРИЕТА КОТОВА ДЕБЮТИРА С КОЛЕКЦИЯ

Интервюто взе Ивана Стоянова

Снимки:
1. Мариета Котова преди дебюта си на Summer Fashion Party.
Фото: Личен архив
2. – 3. Аутфити от колекция „Възраждане“.
4. Мариета Котова и проф. Любомир Стойков.
5. – 16. Представяне на колекция „Възраждане“ по време на Summer Fashion Party на Академията за мода.
17. Скица на Мариета Котова.
Фото: Хайлайф 4. – 16.
Фото: Мариета Котова 2. – 3.
Прочетено: 2191 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 102, Юли 2019

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 101: РАДОСЛАВА ЛАЗАРОВА СПЕЧЕЛИ "ЗЛАТНА ИГЛА 2019" ЗА "НАЙ-ДОБЪР МЛАД ДИЗАЙНЕР"
   БРОЙ 100: МАРИЯ ДЕЛЧЕВ: ВДЪХНОВЕНИЕТО Е НАВСЯКЪДЕ
   БРОЙ 99: БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДЕСТРАННИ СТУДЕНТИ ВПЕЧАТЛИХА С ДИЗАЙНЕРСКИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА БГ МОДНА ИКОНА 2018
   БРОЙ 98: ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ БЪЛГАРИЯ НА СЕДМИЦАТА НА МОДАТА В ГЪРЦИЯ
   БРОЙ 97: МЛАДАТА ДИЗАЙНЕРКА ДИЛЯНА МАТЕЕВА С ПРЕМИЕРНА КОЛЕКЦИЯ – FASHION MELODY

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Дамски рокли