ИЗЧЕЗВАЩИТЕ ПЛЕМЕНА ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ДЖИМИ НЕЛСЪН

ИЗЧЕЗВАЩИТЕ ПЛЕМЕНА ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ДЖИМИ НЕЛСЪН

Радинела Гелева

Джеймс Филип Нелсън е роден през 1967 година в Севеноукс, Кент. Известен е със своите фотографии на хора от племена в Папуа, Нова Гвинея или коренните жители на Сибир – чукчите. Талантливият фотограф не запазва интересните истории за себе си, а ги споделя с аудиторията, като събира най-вълнуващите в книгите си “Homage To Humanity” и “Before They Pass Away”,  в които описва посещенията си в над 70 местни общности. Също така създава фондация с неговото име, за да вдъхнови човечеството да изгради дълбока връзка с културната си идентичност и да помогне за опазването на световното културно наследство за бъдещите поколения.

Фотография

Детството си е прекарал пътувайки с баща си – геолог, и срещайки се с множество народи. След това бива настанен в строг католически интернат в Англия, където не се чувства част от подредения градски живот. След като го напуска, той заминава в Тибет, за да се свърже с монасите, като така започва свой собствен процес на повторно израстване.

Фотография

През 2010 година започва работа по втората си книга “Before They Pass Away”, като това му отнема 3 години и около 35 дестинации, които запазва в нея. Племената, които заснема са Хули и Калам от Нова Гвинея, Тсатан от Монголия и племето Мурси от р. Омо, Етиопия. Поради силно противоречивото си заглавие, проектът печели безпрецедентно световно внимание, което подтиква Нелсън да започне да споделя повече от тази културна дискусия. В резултат на това сега се използват множество медии, които надхвърлят пределите на фотографията, за да се споделят различни визии със света.

Фотография

До 2016 г. създава собствена компания и фондация, които са напълно независими и самофинансирани. Написва и нова книга “Homage To Humanity”, която включва интервюта със заснетите личности, снимки зад кулисите и истории, които поставят повече въпроси и се стремят да намерят отговори с оригинални прозрения. Това е постигнато чрез новаторска технология под формата на “Companion App” - мобилно приложение, с което се получава цифров достъп до всяка двуизмерна картина. Сканирайки изображенията със смартфон, софтуерът позволява на зрителя да бъде отведен в света и да се присъедини към действието и приключението при правенето на изображенията.
Несъмнено, заради срещите с безброй интересни племена, Нелсън, освен че черпи вдъхновение за създаването на своите фотографии, също и обогатява своя житейски опит.

Фотография

Снимки:

1. Портрет на Джими Нелсън.

Фото: Джими Нелсън / jimmynelson.com

2. Банер на фондация „Джими Нелсън“.

Фото: Джими Нелсън / jimmynelson.com

3. Племето „Хули“.

Фото: Джими Нелсън / jimmynelson.com

4. Кадър от книгата “Homage To Humanity”.

Фото: Джими Нелсън / jimmynelson.com

Източници:
https://www.sixsenses.com/en/at-home-with-six-senses-stories/behind-the-lens-with-photographer-jimmy-nelson;
https://www.jimmynelson.com/jimmy-projects
Прочетено: 1617 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 116, Януари 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 115: ИДЕИ ЗА КОЛЕДНА ФОТОСЕСИЯ
   БРОЙ 114: АКЦЕНТИ В РЕКЛАМНАТА ФОТОГРАФИЯ ЗА 2021 ГОДИНА
   БРОЙ 113: „Жената в злато“
   БРОЙ 110: КОСТАДИН КРЪСТЕВ - КОКО: НАДЯВАМ СЕ СКОРО ДА СПЕЧЕЛЯ ТРЕТАТА СИ ЗЛАТНА ИГЛА
   БРОЙ 101: ФОТОГРАФЪТ ДИЛЯН МАРКОВ: "ЕРОТИКАТА Е В ОЧИТЕ"

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita