МАРК ШОУ - СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ ЗАХРАНВА УНИКАЛЕН ФОТОАРХИВ

МАРК ШОУ - СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ ЗАХРАНВА УНИКАЛЕН ФОТОАРХИВ

Радинела Гелева

Марк Шоу е най-известен със снимките си на Жаклин и Джон Ф. Кенеди, които той заснема първоначално за списание LIFE, а по-късно като „неофициален“ семеен фотограф на семейство Кенеди. Той развива силно приятелство с Джон и Джаки Кенеди, като редовно посещава Белия дом по време на престоя им там. Но Марк Шоу е преди всичко моден и рекламен фотограф, чиито задачи на свободна практика за списание LIFE са да снима някои от най-забележителните знаменитости от 50-те години на миналия век.

МАРК ШОУ  - СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ ЗАХРАНВА УНИКАЛЕН ФОТОАРХИВ

Марк Шлосман, както е рожденото му име, е израснал в семейство от източноевропейски произход в Ню Йорк. Майка му Ребека е била шивачка с руски и полски корени, а баща му, който е австриец Джоузеф Чарлз Шлосман, работил като продавач. Родителите му се развеждат, когато Шоу е още момче. Марк започва да следва „Промишлен дизайн“ в Нюйоркския университет и института „Прат“, където учи инженерство и се запалва по фотографията. През декември 1941 година завършва ROTC обучение със звание лейтенант, а месец след нападението над Пърл Харбър, се записва във военновъздушните сили на американската армия, където отбелязва, че по принцип работи като фотограф. Марк служи като пилот през Втората световна война и е високо награден, летейки на изтребители с британските сили в Северноафриканската кампания. В някакъв момент по време или скоро след войната заедно с майка си променят фамилното си име Шлосман на Шоу, вероятно за да звучи по-американски, което е често срещана мотивация за промяна на името по това време.

МАРК ШОУ  - СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ ЗАХРАНВА УНИКАЛЕН ФОТОАРХИВ

След войната Шоу започва професионалната си фотографска кариера в Ню Йорк, управлявайки фотографското студио в Harper's Bazaar, където попада под влиянието и менторството на художествения директор Алексей Бродович. От 1946 до 1948 година Марк се занимава с модна фотография за Harper's Bazaar и започва да привлича рекламни клиенти. През 1949 година се жени за Джералдин „Гери“ Трота -лайфстайл писател, който публикува и в Mademoiselle. Двойката купува свой дом в източната част на центъра на Манхатън, като артистът създава своето фотографско студио в карета зад дома им. През 1952 година става фотограф на свободна практика за списание Life и я предпочита през цялата си кариера, за да може да запази правата върху цялата си работа - цел, която той успя да постигне дори с най-известните си снимки. Връзките на Трота допълнително разширяват достъпа му до знаменитости и обществени личности и кариерата му процъфтява. Работейки на свободна практика с над 100 задачи за LIFE, Марк снима много актриси, актьори, политици и други известни личности, като същевременно често снима фотосесии в модната индустрия. Той е първият фотограф, който изобразява модните колекции на Париж зад кулисите в цвят.

МАРК ШОУ  - СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ ЗАХРАНВА УНИКАЛЕН ФОТОАРХИВ

Година по-късно, вероятно заради модния си опит, Шоу получава задача да снима младата актриса Одри Хепбърн по време на снимките на филма на Paramount Sabrina. Първоначално уклончива, Хепбърн се почувствала комфортно в присъствието на Шоу за период от две седмици и му позволява да запише много от нейните случайни и лични моменти. Това създава някои от най-известните му изображения, въпреки че повечето от негативите впоследствие са изгубени. Списанието LIFE публикува няколко от тези снимки в издание от 7 декември 1953 година, което съдържа и корица, на която е Хепбърн, направена от него. В края на 50-те години кариерата му достига своя пик. Сред известните фигури, които е снимал, са Бриджит Бардо, Кари Грант, Дани Кей, Грейс Кели, Пабло Пикасо, Ив Сен Лоран, Елизабет Тейлър и много други. През 1959 година LIFE го избира да снима Жаклин Кенеди, докато нейният съпруг, сенатор Джон Ф. Кенеди, се кандидатира за президент. Това назначение е началото на трайни работни отношения и лично приятелство с Кенеди, което в крайна сметка ще доведе до приемането на Шоу като „семеен фотограф“ на Кенеди.

МАРК ШОУ  - СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ ЗАХРАНВА УНИКАЛЕН ФОТОАРХИВ

След смъртта на Джон Кенеди селекция от снимки на Марк Шоу е публикувана като бестселър книгата The John F. Kennedy's: A Family Album. Книгата е преиздадена през 2000 година от Rizzoli с нови допълнения, включително невиждани досега цветни изображения. Фотографът също е допринесъл за две други книги: The Catch and the Feast, която съдържа негови снимки на дивеч както жив, така и сготвен, и Messenger of Peace, който е фотодневник от посещението на папа Павел Vl в Съединените щати.  Изображенията на семейство Кенеди от Марк Шоу са широко използвани в „Жаклин Кенеди: годините на Белия дом“,  изложба на облеклото на Джаки, която стартира в Музея на изкуствата „Метрополитън“ през май 2001 година и пътува из страната до други музеи.
След като години наред Марк Шоу е известен като „фотографът на Кенеди“, с пускането на Dior Glamour през октомври 2013 г., Дейвид Шоу (синът на Марк Шоу) и Джулиет Къминг очакват с нетърпение преоткриването му като един от най-добрите американски модни фотографи. Базиран във Върмонт, фотографският архив на Марк Шоу в момента е единственият фотоархив в света, захранван със слънчева и вятърна енергия. Той се помещава в изцяло естествена сграда от бали слама, която работи изцяло извън електрическата мрежа.

МАРК ШОУ  - СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ ЗАХРАНВА УНИКАЛЕН ФОТОАРХИВ

Снимки:

1. Фотографът Марк Шоу.

Фото: @ MarkShawArchive /  https://twitter.com/MarkShawArchive

2. Колекция палта от „Диор“ есен / зима 1961 г.

Фото: © Марк Шоу / https://www.vogue.fr/fashion/fashion-news/diaporama/a-decade-of-dior-by-mark-shaw/13866

3. Портрет на Джон Ф. Кенеди.

Фото: © Марк Шоу / https://www.classicdriver.com/en/article/classic-life/presidential-style-jfk-factor

4. Семейство Кенеди.

Фото: © Марк Шоу / https://www.classicdriver.com/en/article/classic-life/presidential-style-jfk-factor

5. Жаклин и Каролайн Кенеди през 1959 година.

Фото: © Марк Шоу / https://markshawphoto.com/nb_101/

Източници:
https://markshawphoto.com/biography-of-photographer-mark-shaw/
https://web.archive.org/web/20130917051209/http://markshawphoto.com/markshaw_biography.htm
https://markshawphoto.com/biography-of-photographer-mark-shaw/about-mark-shaw-photographic-archive/
Прочетено: 616 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 125, Октомври 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 124: ФРАНС ЛАНТИНГ: „ЗА ДА БЪДЕШ ЕФЕКТИВЕН КАТО ФОТОГРАФ, ТРЯБВА ДА МОЖЕШ ДА ЗАГУБИШ СЕБЕ СИ“
   БРОЙ 123: СТИВ МАККЪРИ – МАЙСТОРЪТ НА УЛИЧНАТА И ПОРТРЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ
   БРОЙ 122: Как да изберете подходящата компания за продуктова фотография
   БРОЙ 121: ЛИЙ ДЖЕФРИС – ФОТОГРАФЪТ НА БЕЗДОМНИТЕ
   БРОЙ 118: АНСЕЛ АДАМС – МАЙСТОРЪТ НА ФОТОГРАФИЯТА

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing