Fashion Lifestyle Magazine
Към читателя
Няма резултати
Виж всички резултати
  • Мода
    • Новини
    • Тенденции
    • Дизайнери
    • Текстил
    • Аксесоари
  • Лайфстайл
    • Здраве
    • Тяло
    • Семейство
    • Прически
    • Свободно време
  • Култура
    • Медии
    • Интервю
    • Успех
    • Субкултури
    • Фотография
    • Фотомодели
  • Общество
    • История
    • Скандали
    • Бизнес
    • Нова генерация
  • Календар
  • Видео
  • Мода
    • Новини
    • Тенденции
    • Дизайнери
    • Текстил
    • Аксесоари
  • Лайфстайл
    • Здраве
    • Тяло
    • Семейство
    • Прически
    • Свободно време
  • Култура
    • Медии
    • Интервю
    • Успех
    • Субкултури
    • Фотография
    • Фотомодели
  • Общество
    • История
    • Скандали
    • Бизнес
    • Нова генерация
  • Календар
  • Видео
Fashion Lifestyle Magazine
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Общество История

KAFA: ПИРШЕСТВО НА ВКУСА, ЕДНО ПЪТУВАНЕ ДО КОРЕНИТЕ НА КАФЕТО

от FLM
17.11.2014
Време за четене: 1 мин.
3682
A A
KAFA: ПИРШЕСТВО НА ВКУСА,  ЕДНО ПЪТУВАНЕ ДО КОРЕНИТЕ НА КАФЕТО
Сподели в FacebookСподели в XСподели по имейл

За да открие корените на най-добрите сортове кафе, Lavazza отиде до етиопския регион Кафа, от който идва думата „кафе” и откъдето започва всичко. Кафеените дървета в тропическите гори на Кафа са диворастящи и зърната се берат на ръка. Резултатът е лимитирано производство на т.нар. “fcoffee” (forest coffee) с премиум качество. През 2010 година регионът Кафа е признат за биосферен резерват на UNESCO и става част от Световното Наследство.

В генетичен смисъл, всяко кафе на земята произлиза от Кафа. Ако всичко в природата се случва поради някаква причина, това твърдение само по себе си е доказателство за съвършенство. За качеството на местните сортове Арабика благоприятстват идеалните условия на околната среда и климата. Чисто, натурално и автентично, кафето Кафа е предшественикът на всички кафета.

KAFA: ПИРШЕСТВО НА ВКУСА,  ЕДНО ПЪТУВАНЕ ДО КОРЕНИТЕ НА КАФЕТО

Кafa е изключителен продукт, посветен на тези, които наистина могат да му се насладят, да оценят достойнствата му и историята, въплътена във вкуса му. Lavazza избра най-фината разновидност Арабика за истинските еспресо ценители. Зърната се обработват с простотата и гаранцията за качество на производител със 120-годишен опит, страст и професионализъм.

Нишов продукт, непредставен досега: Кafa е продукт на земята – с изтънчено качество и натурален произход. Това е самородно злато, нешлифован диамант, продукт, който няма нужда да се доказва: той е това, което е. Формата му е елегантна, семпла и рафинирана. Луксът му е от културно, а не от материално естество.

Кафето във всеки пакет Кafa е уникално. То расте в гората, с минимална човешка намеса. Кафените зърна се избират и берат на ръка, едно по едно. Вкусовото изживяване от това кафе е уникално колкото произхода му, което го прави едно от най-добрите в света. Един продукт 100% Арабика, който капсулира аромата на мястото, от което произлиза. Кафе с характер, забележителна структура и наситен флорален аромат. Правилното му приготвяне е от изключително значение, за да се насладите изцяло на подчертания послевкус на мед и фурми с привкус на зрели череши. Това кафе може да намерете само в най-добрите заведения в канал ХоРеКа, откъдето също може да закупите разфасовка от 250г мляно кафе за вкъщи.

KAFA: ПИРШЕСТВО НА ВКУСА,  ЕДНО ПЪТУВАНЕ ДО КОРЕНИТЕ НА КАФЕТО

КАФЕ МАРШРУТИ В ЕТИОПИЯ
(разкази, ритуали и легенди от книгата Корените на кафето, един проект на Lavazza, написан от Виторио Кастелани)
“…Тази географска и културна изолация позволи развитието и запазването на много древни обичаи. Дори сега един възрастен свят човек живее и работи в построения в Индо-колониален стил и рушащ се дворец на Рас Маконен, баща на императора Хайле Селасие (Ras Tafari).

Отшелникът лекува местното население с традиционна медицина и с кафеени листа и люспи от кафе, отслужвайки всекидневно Буна ритуала и дава своята благословия на на древния семитски езек Edare, докато всеки посетител отпива гореща чаша с местен сорт кафе Арабика. Покривите на белите къщи някога били покрити със зърна кафе, оставени да съхнат на слънце. Днес посещението в оградения местен пазар предлага уникална гледка: купища зелено кафе в чували, щамповани с Jebena кафеник върху тях, заедно с всички необходими аксесоари за церемонията като мангали (метален или керамичен съд), кадилници, ниски малки маси и всякакви ароматни подправки, смесени с изключително разнообразие от естествен тамян…”

KAFA: ПИРШЕСТВО НА ВКУСА,  ЕДНО ПЪТУВАНЕ ДО КОРЕНИТЕ НА КАФЕТО

Етиопия е изключителна страна, където кафето е много повече от повод за почивка: то е ритуал, придружен от легенди и разкази, с които се предават традициите и тайните. Никой не може да каже точно кога се е появило кафето. Истинско предизвикателство е да се открие точно кога ароматът на тази тъмна напитка е започнал да се стеле по прашните улици и села.

Това, което е сигурно е, че първите растения Coffea Arabica произхождат от Африка и по-точно от Етиопия. Етиопците познават кафето повече от пет века — време, достатъчно, за да се експериментира с всевъзможни форми на консумация на напитката, която днес познаваме и обичаме.

KAFA: ПИРШЕСТВО НА ВКУСА,  ЕДНО ПЪТУВАНЕ ДО КОРЕНИТЕ НА КАФЕТО

Съществуват много разкази и легенди за първия начин на употреба на кафето.
Като цяло всички източници се позовават на легендата на младия пастир Калди, история, която се случва в Етиопия през 400 г. пр.н.е. Момчето забелязва, че козите му стават доста неспокойни, след като са пасли диворастящи кафеени зърна. Калди опитва няколко от тях и не след дълго почувствал прилив на сила и енергия. Преминаващ случайно монах, любопитен да разбере защо младият Калди е толкова жизнен, решава от своя страна да опита червените плодове. Изведнъж той също усеща възбудата с всичките си сетива, до такава степен, че не успява да заспи. Остава буден в пълно състояние на концентрация върху своите молитви чак до залез слънце на следвашия ден. Монахът споделя тайната за кафето на братята си и скоро мълвата се разпространява сред всички монаси в Етиопия.

Ако оставим настрана легендата, тази тъмна напитка постепенно се превръща в официалната напитка на ислямския свят. В края на XIX век, благодарение на търговията между запада и арабските народи, изпечените кафени зърна стават част от ежедневието, а кафето става популярно и извън ислямските общества – особено след като се премахва забраната на етиопската православна църква, която приема кафеения екстракт за неморален и опасен за хората.

KAFA: ПИРШЕСТВО НА ВКУСА,  ЕДНО ПЪТУВАНЕ ДО КОРЕНИТЕ НА КАФЕТО

В продължение на много векове кафето по-скоро се яде, отколкото пие. Зърната или се консумират цели, или натрошени и смесени с гий (пречистено масло). Тази практика е придружена с молитви и медитация и все още се прилага в отдалечените етиопски провинции Кафа и Сидамо. Най-древната традиция в консумирането на ядливите части на листата и зърната на растението Coffea Arabica идва от региона Кафа. Тук растението все още расте в дивата природа, а етноботаниците вярват, че самата дума „кафе“ произхожда от наименованието на региона.

Когато споменем Етиопия, почти винаги си представяме една бедна, опустошена от глад и войни страна. Забравяме, обаче, че културата и историята на Етиопия са сред най-забележителните в Източна Африка. Тя е невероятно пъстра мозайка от народи и етноси, обединени от една голяма страст – кафето. Северната част на страната се населява от семитски и християнски Амхара и Тигрей етноси, а Югът и се обитава от ислямски Оромо народ, който винаги е бил посветен на отглеждането и събирането на кафе.
Оромо пекат сушени зелени кафеени зърна с масло и сол за енергия, каквито някога са се консумирали от воините за сила преди племенните сблъсъци.
В изолираните етиопски села жените са главните действащи лица в процеса на събиране на реколтата кафе. Те умело сушат зърната, счукват ги в хаванче, след което ги пресяват, изпичат и смилат, за да приготвят една безценна за цялата общност напитка.

KAFA: ПИРШЕСТВО НА ВКУСА,  ЕДНО ПЪТУВАНЕ ДО КОРЕНИТЕ НА КАФЕТО

РИТУАЛЪТ БУНА (BUNA)
В района на Харар, групи от Оромо, Ларари, Амара и Сомали тържествено приготвят кафето у дома чрез използване на Jebena. Кафето може също да се овкуси с черен кардамон. В други райони на страната се използват различни подправки като корен от джинджифил (в района на Кафа) и канела по границата със Судан. Няколко мюсюлмански общности от региона Кафа предпочитат да добавят сол в кафето вместо захар, или потапят супена лъжица масло в чашите си.

Въпреки че кафето се сервира под формата на еспресо в кафенетата на Адис Абеба – една традиция, наследена от италианската колонизация – Буна все още е един от най-важните ритуали в ежедневието на местните. Пиенето на кафе у дома е древен ритуал, който понякога може да включва цялото село.

В най-хубавата стая в къщата, два мангала се поставят на пода и се поръсват с цветя в знак на гостоприемство. Най-младата жена подрежда за изпичане зелени кафеени зърна в първия мангал, а в другия поставя зрънца тамян или смирна. Движенията й се извършват в пълно мълчание, сякаш участва в религиозен ритуал.

Опиянени от аромата, гостите опитват печени семена, пуканки, поръсени със захар или парченца пържен захаросан хляб, сервиран от домакинята по време на дългото приготовление на кафето.

Когато зърната са готови, младата жена ги смила в хаванче, докато водата бавно завира върху жаравата.

След това жената провежда церемонията, като излива горещата вода в Jebena (традиционнен черен глинен съд за кафе), преди да добави фино смляното кафе. Всяко семейство пази един или повече такива съда с различни размери и с различни декорации. Колкото по-дълго се използва, толкова повече Jebena подобрява вкуса на кафето, което е причина за Буна винаги да се използват най-старите кафеници.

Първото опитване, известно като Абол, е най-силно, тъй като кафето е по-концентрирано. Второто се нарича Хулутегна и третото – Берека. То е най-важното, тъй като е придружено от благословията на всички в къщата.

Недалеч, друга жена от селото хвърля цветчета около двора – знак, че една нова Буна е на път да започне…

Снимки:
1. – 2. KAFA – уникално кафе с автентичен вкус и 100% Арабика.
Фото: © Божидар Марков/ От игла до конец
3. Кафе Арабика от Етиопия.
Фото: http://www.2merkato.com
4. Плантация с кафе KAFFA в Етиопия.
Фото: http://hazyviewinfo.co.za/blog/?p=125
5. – 6. Печене на кафе и готовата напитка.
Фото: http://www.aiic2015assembly.org

Източник: © Sofstok

Тагове: Брой 75

Вижте още

„ШАНЕЛ“: КЛАСА И СТИЛ – ВЧЕРА, ДНЕС И УТРЕ
История

„ШАНЕЛ“: КЛАСА И СТИЛ – ВЧЕРА, ДНЕС И УТРЕ

ЕВОЛЮЦИЯТА НА ИЗКУСТВЕНИЯ ТЕН
История

ЕВОЛЮЦИЯТА НА ИЗКУСТВЕНИЯ ТЕН

ЙОРДАНКА ЧЕРНАЕВА – ЖИВАТА ЛЕГЕНДА НА БЪЛГАРСКАТА МОДА
История

ЙОРДАНКА ЧЕРНАЕВА – ЖИВАТА ЛЕГЕНДА НА БЪЛГАРСКАТА МОДА

ИСТОРИЯТА НА ЧЕРВЕНОТО ЧЕРВИЛО
История

ИСТОРИЯТА НА ЧЕРВЕНОТО ЧЕРВИЛО

Най-популярни

Академията за мода определи новите си стипендианти

Фурор на церемонията БГ модна икона 2025

Фурор на церемонията БГ модна икона 2025

Ева Лонгория се възхити на Елена Кристиано в Кан

Ева Лонгория се възхити на Елена Кристиано в Кан

Подобно на компютърните фенове и волните субкултури, които цитират думите на Маршал Маклуън “Информацията иска да е свободна”, ние развяваме с достойнство нашето електронно знаме с девиза “Дайте на модата свободата, която й се полага!”.

Полезни връзки

  • За нас
  • Декларация за поверителност
  • Политика за бисквитки

За контакти

editor@fashion-lifestyle.net

+359 88 227 33 47

Последвайте ни

Facebook

ISSN 1314-8915 Copyright © 2007-2025 Ot igla do konetz Ltd. & Fashion.bg Ltd. All Rights Reserved

Fashion Lifestyle Magazine
Управление на съгласие

За да предоставим най-доброто изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни, като например поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции.

Функционални Винаги активен
Техническото съхранение или достъп е строго необходимо за легитимната цел да се даде възможност за използване на конкретна услуга, изрично заявена от абоната или потребителя, или за единствената цел да се извърши предаване на комуникация през електронна съобщителна мрежа.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Статистика
Техническото съхранение или достъп, който се използва изключително за статистически цели. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Маркетинг
Техническото съхранение или достъп са необходими за създаване на потребителски профили за изпращане на реклами или за проследяване на потребителя в уебсайт или в няколко уебсайта за подобни маркетингови цели.
Управление на опциите Manage services Manage {vendor_count} vendors Прочетете повече за тези цели
Преглед на предпочитанията
{title} {title} {title}
Няма резултати
Виж всички резултати
Към читателя
  • Мода
    • Новини
    • Тенденции
    • Дизайнери
    • Текстил
    • Аксесоари
  • Лайфстайл
    • Здраве
    • Тяло
    • Семейство
    • Прически
    • Свободно време
  • Култура
    • Медии
    • Интервю
    • Успех
    • Субкултури
    • Фотография
    • Фотомодели
  • Общество
    • История
    • Скандали
    • Бизнес
    • Нова генерация
  • Календар
  • Видео