Интересни и не толкова познати места, които да посетим в околностите на Русе

Интересни и не толкова познати места, които да посетим в околностите на Русе

Околността на град Русе не е сред най-популярните туристически дестинации в България, но в района има много интересни места, които можете да откриете в радиус от около 30 км. В близост до Русе има крепости, пещери, природни образувания, екопътеки и манастири. Ето нашият избор, направен с помощта на Малави къща за гости Красен.

Крепост Червен

Крепост Червен
Червен е един от най-значимите български градове на Втората българска държава. Намира се до село Червен. През втората половина на XIV век територията му надхвърля 1 кв. км. и има добре откроена градоустройствена структура, включваща укрепен вътрешен и външен град. Червен е археологически обект със значим принос за изучаването на средновековната българска култура. Напълно запазена е една триетажна крепостна кула от XIV век.

Скалните ниши край село Красен

Скалните ниши край село Красен
Скалните ниши се намират близо до мястото, където е живял и творил Йордан Йовков. Те стават все по-популярна туристическа дестинация. Забележителността Скални ниши в село Красен представлява няколко групи, издълбани в скалния венец ниши, като почти всички са достъпни. Общият им брой е 16, а размерите им варират от 0,30 на 0,25 м. до 0,50 на 0,25 м. Повечето са с правоъгълна форма и дъговидни отгоре, но има също само правоъгълни, трапецовидни и слабо елипсовидни.

Екопътека „Божения“
От с.Красен до с.Божичен, пътеката върви ту от едната, ту от другата страна на река Русенски Лом.

От Божичен екопътеката тръгва по десния бряг на реката, обозначена е с надпис екопътека "Божения". После през мост се прехвърля на другия бряг, от който можете да отидете до църквата "Св. Богородица". Оттам има и пътеки към с.Иваново и с.Кошов.

В региона има богати на дивеч ловни полета и природни и културно исторически забележителности. В множество завои, врязана в дебелия пласт варовик, реката лъкатуши сред гори, скали и ливади. Между високите отвесни скали в закътаните долини се е съхранил един богат и разнообразен биологичен свят с несравним художествено естетичен облик.

Басарбовски манастир
Басарбовският манастир Св. Димитрий Басарбовски се намира на 10 км от град Русе, в долината на река Русенски Лом и е единственият действащ скален манастир в България. Пътеката, по която се влиза в манастира, минава през озеленен двор и свършва при кладенец, чиито води се смятат за лековити. В подножието на скалите през са построени две стаи и пещера-трапезария. До скална площадка се стига след изкачване на 48 стъпала. Там се намира нишата, в която според легендата е спял св. Димитрий. Вдясно е скалната църква с иконостас от дърворезба, изработен през 1941 г.

Ивановски скални църкви
Ивановските скални църкви са разположени на около 18 км от град Русе. Те се отличават с добре запазените си стенописи, както и с разклонена мрежа от скални църкви, параклиси и килии. Скалният манастир Свети Архангел Михаил, основан през 20-те години на XIII век от монаха Йоаким, е образуван от църквите и помещенията край тях. В манастирските храмове е запазена стенна живопис от XIII-XIV век, която представя развитието на Комниновия и Палеологовия живописни стилове в България. По стените на манастирите са съхранени известните графити на Иво Граматик.

Левент табия
Левент табия е крепост, която се намира в град Русе. Изградена е през XIX век от управниците на Османската империя като укрепление за защита. Крепостта се намира на най-високата точка в града. Макар и да има изменения през годините, крепостта все още е в много добро състояние и се поддържа.

Пещера Орлова чука
Пещера Орлова чука се намира в Дунавската равнина, на територията на община Две могили. Открита е случайно през 1941 г. от овчар, който пасял стадото си там. Изградени са изкуствен тунел, който служи за вход и 124 стъпала. За туристите са осветени и достъпни над 3 км от пещерата. При археологически проучвания в пещерата са намерени скелети от пещерни мечки и доказателство, че е била обитавана от хора преди хиляди години.

Крепост Червен

Природен парк Русенски лом
Природният парк е разположен на около 20 км южно от Русе. В продължение на милиони години водата, вятърът и земните движения са моделирали величествения каньоновиден пролом по поречията на реките Баниски Лом, Черни Лом и Бели Лом. Забележителни са девствената гора Батаклията, раят на птиците Бакаджика, скалният колос Мамула и много пещери и навеси, обитавани от човека още от каменната епоха. 
Прочетено: 1252 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 125, Януари 2024

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 124: Проект GAZELLE „Стимулиране развитието на иновативни МСП с висок потенциал за растеж“ - основни дейности и резултати
   БРОЙ 124: ВСЕ ПОВЕЧЕ РОДИТЕЛИ СЪХРАНЯВАТ СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ НА ДЕЦАТА СИ
   БРОЙ 123: ПРОФ. ЛЮБОМИР СТОЙКОВ ВРЪЧИ ПРИЗ ЗА ДОБРОТВОРЧЕСТВО
   БРОЙ 123: ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНИЦИАТИВА „ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА“ Е ПОДКРЕПЕНА ОТ АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА
   БРОЙ 122: ЕНИГМАТА ЛЕВСКИ
   БРОЙ 122: ТРАЙНА ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing