Баскетбол: произход, история и правила

Баскетбол: произход, история и правила

 

Баскетболът е спорт, който се играе между два отбора. Играе се с топка, като целта е тя да бъде вкарана във фиксирания кош, разположен в краищата на игрището.

В момента баскетболът е една от най-популярните олимпийски игри в света. В училищата това е един от най-практикуваните спортове в часовете по физическо.

Баскетбол

Знаете ли?

Терминът "баскетбол" идва от английски език, където "basket" означава "кош", а "ball" означава топка.

Произход и история

Баскетболът е създаден през 1891 г. от канадския учител по физическо възпитание Джеймс Нейсмит (1861-1940).

По това време той работил в Спрингфийлд, Масачузетс, Християнска асоциация на младите мъже в Съединените щати.

Спортът се появил като алтернатива на суровата зима в региона, за сметка на други спортове на открито като бейзбол и футбол.

Освен това първоначалната идея била да се създаде спорт с по-малко насилие от футбола. В същото време креативният учител се опитал да интегрира учениците в часовете по физическо възпитание и да стимулира колективността на групите.

Баскетболът е популярен в много страни и в днешно време много фенове обичат да залагат на този спорт в сайтове като 20Bet, който включва иновативно онлайн казино и технологии за спортни залагания.

Първият официален баскетболен мач се играе през 1892 г. с публика от около 200 души. Същата година жените започнали да практикуват този спорт. Първият женски мач се провежда през 1896 г.

Режимът за момичета е въведен от учителя по физическо възпитание Сенда Беренсон (1868-1954).

Интересното е, че в началото спортът се е играл с топка, подобна на футболна. Едва през 1984 г. баскетболната топка, каквато я познаваме днес, е разработена от компания от Масачузетс.

Едва по-късно баскетболът се появи на Олимпийските игри. Първият олимпийски баскетболен мач се проведе на Летните олимпийски игри през 1936 г. в Берлин.

Този момент представлява голям крайъгълен камък за разпространението на спорта в света. Днес около 200 държави са свързани с FIBA, Международная федерация по баскетбол.

Тази организация е основана през 1932 г. и отговаря за организирането на събития, свързани с баскетбола по света. Седалище То му в момента е в Женева, Швейцария.

Баскетболни правила

Целта на баскетбола е да вкарате топката в коша, съответстваща на вашия отбор. Така във всеки край на корта има два коша на 3,05 метра над земята. Мястото, където се намира коша, се нарича маса.

Печели отборът, който събере най-много точки. Моля, имайте предвид, че точките варират в зависимост от мястото на хвърляне. Тоест една точка се добавя за свободен удар, в противен случай към резултата се добавят две точки.

Точки се отбелязват и когато играчите са близо до линията за тройки. Както подсказва името, в този случай се броят три точки.

Играта е разделена на 4 полувремена по 10 минути всяко. Базира се на удряне, подаване на топката и позиции в защита и атака.

Подаванията на топката могат да бъдат: подавания с ръка, подавания с гърди, подавания с пръчка (или отскок), подавания през рамо и подавания отгоре.

Най-използваните хвърляния са подреждането и скокът. Така наречените "забивания" се получават чрез скачане и вкарване на топката в коша.

Моля, имайте предвид, че играчите не могат да правят повече от две крачки с топката в ръка. Преди това трябва да преминете към вашия съотборник.

Провали

В баскетболен мач играч не може да извърши повече от 5 фаула. Ако това се случи, това е извън играта. Файлове могат да бъдат извършени, когато има:

  1. Незаконен контакт между играчи;
  2. Агрессия между играчите;
  3. Спортсменка поведение.
  4. Играчи
  5. Баскетболът се играе между два отбора от по 5 играча. Те се класифицират на предпазители (основа), крила и стълбове (щифтове).

Това ще зависи от вашата позиция и цели в развитието на играта. Пойнт Градовете са разположени в центъра на терена и следователно са "главата" на отбора.

Крилата, както подсказва името, са тези, които са близо до страничните линии. Кеглите, от друга страна, са отговорни за по-голямата част от ударите от игра.

Постовете обикновено са най-големите и пъргави играчи в отбора. Те са и тези, които отбиват топките, тоест връщат топката след удара.

Да блокирам

Баскетболът може да се играе на закрито или дори на открито. Размерите са 28 метра дължина и 15 метра ширина. Дълъг е най-малко 26 метра и е широк 14 метра.

Баскетболното игрище има няколко линии и маркировки:

  1. Странични линии: ограничават пространството за игра.
  2. Гранични линии: те също ограничават игралното пространство, но ако то се намира зад кошовете.
  3. Централна линия: Разположена точно в центъра на полето, тя разделя цялото пространство на две равни части.
  4. Централен кръг - На централната линия има пунктиран кръгПрочетено: 755 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 123, Юли 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 121: DARK ACADEMIA – ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СУБКУЛТУРА
   БРОЙ 117: „ЛЮБЕРЦИ“ – АГРЕСИВНА ТИЙНЕДЖЪРСКА СУБКУЛТУРА
   БРОЙ 115: СУБКУЛТУРАТА „КЕЙ-ПОП“
   БРОЙ 113: ВИНТИДЖ
   БРОЙ 112: МЕТРОСЕКСУАЛНОСТТA: В ПРОФИЛ И АНФАС

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing