ИЗГРАЖДАНЕ НА ДРЕХИ ЧРЕЗ 3D ПРИНТЕР

ИЗГРАЖДАНЕ НА ДРЕХИ ЧРЕЗ 3D ПРИНТЕР

Стамена Константинова

3D печат е съвременна технология за изработка на триизмерни твърди предмети с произволна форма, която се реализира чрез нанасяне на последователни слоеве от избран материал, оформяйки желания обект. Създават се принтери, работещи с разновидни материали като шоколад, метал, пясък, пластмаса и рециклиран текстил.

Текстил

Триизмереният принтер е създаден през 1984 г. от Чък Хъл (12 май 1939г.), но едва през първите години на второто десетилетие на XXI в. ролята на тази технология развива значителен размах в индустриалното металообработващо производство. Този вид печат намира приложение както в изработката на прототипи, така и в редовното производство в секторите  арихитектура, строителство, автомобилна индустрия, самолетостроене, биотехнологии, мода и други. Обектите се проектират предимно чрез CAD програми.

Триизмерна мода
3D технологията позволява създаване на иновативни материи и орнаменти, допринасяйки за свободния дизайн на облеклата, както и конструирането на двуизмерни и триизмерни геометрични форми.
Модната индустрия развива пълния си потенциал – от изработване на аксесоари, обувки и чанти, до дрехи в различни и сложни силуети. Благодарение на тази технология се осъществят проекти, които биха били прекалено скъпи и сложни за изработка в стандартни условия. Създават се прототипи, които улесняват по-нататъшния процес на работа при дизайна. Също така платовете могат да заемат определена форма, с възможност да се разтягат в пъти повече от станартния текстилен материал, което допринася за комфорта в дрехата. 

Текстил

Терминът Устойчива мода е дизайнерска философия, занимаваща се с изработката на екологични и устойчиви продукти, която намалява вредните емисии при производство и употреба от потребителя, тъй като текстилната промишленост е на трето място по консумация на вода. Поради природосъобразни прични революционната технология започва да се използва все повече от дизанйнерите заради устойчивостта на материалите и възможността да се използват рециклирани суровини. Намалява се процентът на отпадъците и се употребява точно толкова „тъкан“, колкото е нужна.

Докато първите колекции изработени чрез триизмерна технология са били изключително впечатляващи и креативни, днес дизайнерите се възползват от преимуществата, за да създадат удобство и комфорт в дрехите. 3D принтирането позволява индивидуална разработка за всеки вид тяло.

Текстил

Текстил

Текстил

Световните брандове, които се възползват от тази технология, са Nike, New Balance, NASA (астронафтски облекла), Victoria`s secret и Adidas, които са запознати с предпочитанията на професионалните спортисти и проектират обувки, изработени така, че да осигурят оптимално удобство при физическа активност. Ирис Ван Херпен е един от най-добре познатите дизайнери, който използва 3D моделиране. Тя създава няколко колекции, представени на Седмицата на модата по цял свят, впечатлявайки със своите структура, обеми и движение.

Текстил

Текстил

Развитие в тази съвременна технология се забелязва в приложението на изделията от почти неносими до ултра комфортни облекла. Възможни за осъщестяване стават непостижимите иначе проекти, като едновременно с това се свежда до минимум употребата на материали и природни средства.

Текстил

Снимки:

1. Триизмерно принтиран плат.

Фото: https://www.sculpteo.com/blog/2016/01/27/making-wearable-3d-printed-clothes/

2. Триизмерно принтиран плат. Дизайнер: Agustín Arroyo

Фото: https://www.myminifactory.com/object/3d-print-chainmail-3d-printable-fabric-74499

3. Триизмерно принтиранa гривна Epitomeco.

Фото: http://www.epitomeco.net/shop/uncategorized/warp-bracelet/

4. Триизмерно принтирана чанта.

Фото: https://medium.com/3d-printing-stories/3d-printed-mixee-bag-bc978054c9e2

5. Триизмерно принтирани обувки създадени от Naim Josefi.

Фото: https://www.dazeddigital.com/artsandculture/gallery/17000/2/a-paradise-of-3d-print

6. Ирис Ван Херпен, пролет 2021 Висша мода, 3D технология.

Фото: Gio Staiano https://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2021-couture/iris-van-herpen/slideshow/collection#1

7. Ирис Ван Херпен, пролет 2021 Висша мода, 3D технология.

Фото: Gio Staiano https://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2021-couture/iris-van-herpen/slideshow/collection#5

8. Ирис Ван Херпен, пролет 2021 Висша мода, 3D технология.

Фото: Gio Staiano https://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2021-couture/iris-van-herpen/slideshow/collection#17
Прочетено: 1406 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 112, Май 2021

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 111: Българска Модна Асоциация с участие в Circular City Week New York
   БРОЙ 110: Как клъстерите могат да укрепят европейската икономика в текстилния сектор
   БРОЙ 106: ТЕОДОРА СПАСОВА ПОЛУЧИ „ЗЛАТНА ИГЛА 2020” ЗА МОДНА ИНОВАЦИЯ С АВТОРСКИЯ ТЕКСТИЛ „ФАЙБЪР БОНД“
   БРОЙ 106: КОИ БРАНДОВЕ КАЗАХА „СТОП“ НА ЕСТЕСТВЕНАТА КОЖА
   БРОЙ 105: ДИГИТАЛНИ РЕШЕНИЯ В ТЕКСТИЛНИЯ БРАНШ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing