ДИГИТАЛНИЯТ ИМИДЖ: ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

ДИГИТАЛНИЯТ ИМИДЖ: ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Проф. д.н. Любомир Стойков

Любомир Стойков
проф. д.н. Любомир Стойков
– Главен редактор на
“Fashion Lifestyle Magazine”

В пиара и имиджмейкърството фундаментална ценност е доверието на публиката към източника на информация, респ. към дирекцията за корпоративни комуникации, пресцентъра или департамента за връзки с обществеността. За да се увенчае с успех комуникационната стратегия, трябва да са налице такива фактори и предпоставки, отнасящи се до личността, чийто имидж се лансира в пространството, като медийна адекватност, компетентност, актуалност, модерност, атрактивност, харизматичност и др. Тези и редица още особености и характеристики на имиджа са типични както за традиционното, така и за дигиталното имиджмейкърство. Кои са различията?

Един от най-съществените дисонанси между дигиталния имидж и публичния образ от ерата преди мрежовите комуникации е свободата и достъпността до социалните медии и социалните мрежи. Отпада зависимостта на пиар мениджърите и комуникационните специалисти от желанието, политиката и ориентацията на ръководствата на традиционните медии – хартиени и електронни, в т.ч. вестници и списания, радио и телевизия. Всъщност всеки вече може да бъде журналист, редактор, продуцент и въобще – медиен бос, в своя профил в Инстаграм, Фейсбук или Туитър, т.е. от него и само от него зависи какъв имидж – било то корпоративен или персонален, ще съумее да конструира, управлява и развива. При това на нулева цена или почти безплатно.

Изключително бързата обратна връзка и светкавично инкасиране на мнението на аудиторията – одобрения и несъгласия; иновативните и прогресивни мрежови технологии, които позволяват не само безкрайно широк обхват и мащаб на посланията, но и ефектната им визуализация и – защо да не кажем – магнетичността и привлекателността на съобщенията в профили и акаунти; мобилност и диверсификация на дигиталната комуникация благодарение на смартфоните и уникалните, и изключително функционални апликации – чрез тях по всяко време и от всяко място конструирането на дигиталния имидж може да бъде допълвано, коригирано, усъвършенствано и модифицирано в желаната посока. Цялата тази нова галактика от възможности, обаче, е и голямо предизвикателство към интелигентността, вкуса, професионалните, етичните, културните и естетическите ценности, тъй като в случай на дефицит на умения и качества за мрежово общуване имиджовият ефект може да бъде катастрофален и безкрайно негативен.

Изграждането на адекватен дигитален имидж във виртуалния свят е предизвикателство към всеки един член на мрежовата общност. Професионалното и качествено конструиране на имиджа и онлайн репутацията изисква комбинация от качества и способности – интелигентност и компетентност, от една страна, технологична грамотност и иновативно мислене, от друга страна, бърза и точна рефлексия и креативна гъвкавост, от трета страна. Не се изкушавайте от бързото градене на репутация просто, защото това е невъзможно. Не се подвеждайте от лекотата, с която имате достъп до световната информационна мрежа и социалните медии, не се оглеждайте самодоволно, не се хвалете безогледно. Бъдете търпеливи, самокритични и разумни. И емоционални – също. Положителният дигитален имидж и перфектната онлайн репутация са като чистата любов и истинското приятелство: тук неискреността, фалшът, нарцисизмът и преиграването са крайно нежелани, вредни и даже гибелни. Те са убийствени и за най-добрите начинания, и за най-светлите чувства, и за най-чистите намерения.
Прочетено: 1586 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 108, Септември 2020

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 107: НАЙ-ПРАВИЛНОТО ОБЛИЧАНЕ Е „НЕПРАВИЛНОТО“
   БРОЙ 106: COVID-19 И МОДНИТЕ ТРАНСФОРМАЦИИ
   БРОЙ 104: ЖЕНАТА: СИЛА И КРАСОТА
   БРОЙ 103: ФАЛШИВИТЕ ЗНАМЕНИТОСТИ И ТОТАЛНАТА БЕЗВКУСИЦА
   БРОЙ 102: ЧАЛГАТА

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing