ЗАЩО МОДАТА Е ИЗКУСТВО?

ЗАЩО МОДАТА Е ИЗКУСТВО?

Любомир Стойков
проф. д.н. Любомир Стойков
– Главен редактор на
“Fashion Lifestyle Magazine”

Един от най-ярките авторитети в съвременната висша мода – Ив Сен Лоран, се надяваше чрез уникалните си произведения да се доближи до абсолютното и редом с Диор и Шанел да допринесе историята на облеклото да се превърне в история на изкуството! Не случайно негови стратегически вдъхновители са Марсел Пруст, Пит Мондриан, Жорж Брак и Пабло Пикасо!

Естетическото въздействие на модните образци навярно би могло да се прецени въз основа на емоционалните усещания на публиката по отношение на шедьоврите (и не само на шедьоврите) в модното изкуство. Тези усещания включват преклонение, пиетет, възторг и даже екстаз, предизвикани от сюблимирания ефект при възприемането на произведението на модния дизайн. Тук – макар и с известна условност – „работят“ класическите понятия за възвишено и прекрасно, красиво и високо!

Отживелица и проява на анахронизъм е задаването на въпроса „Изкуство ли е модата?“. Абсурдът на подобна дилема лъсва веднага след като се откроят такива предимства на уникалния моден дизайн като необикновеното естетическо въздействие, безсмъртието на оригиналните произведения – облекла и допълнения, ярките творчески инвенции и не на последно място - доказаната през десетилетията равнопоставеност на модата и другите изкуства, в т.ч. и чрез еманципираното им присъствие в галерии и музеи. Необозрими са примерите на синтез между модния дизайн и изкуството – от произведенията на Чарлз Фредерик Уърт и Пол Поаре, през Мадлен Вионе, Соня Делоне, Елза Скиапарели, Кристобал Баленсиага, Коко Шанел и Кристиан Диор до Аликзандър Маккуин, Джон Галиано и Айрис ван Херпен. Неимоверният интерес към костюмите на Дягилев и неговия балет, както и на Салвадор Дали и прекрасната му симбиоза с Елза Скиапарели са много малка част от образците, илюстриращи чудната хармония между модата и другите изкуства.

Модата – оригиналната и уникална мода, е изкуство. Неслучайно наша национална гордост са такива класици на съвременния български моден дизайн и носители на Златна игла като Натали Генова (създателка на първия български бутик), Запрян Маринов (завършил живопис в НХА) и Васко Василев (признат и ценен художник и майстор на колажната техника). Макар че първите двама вече са в небитието, те продължават да бъдат ярък пример за вдъхновение и подражание. Вярвам, че и днес българските дизайнери могат да дадат своя принос към по-нататъшното естетизиране на модата и нейната еволюция тъкмо като особено въздействащо изкуство!
Прочетено: 560 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 125, Октомври 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 124: ЛЕТНИЯТ ШИК
   БРОЙ 123: БЪЛГАРСКА МОДА НА ОСКАРИТЕ
   БРОЙ 122: РАДОСТНОТО ОБЛЕКЛО
   БРОЙ 121: УНИКАЛНАТА МОДА
   БРОЙ 120: ФУТУРИСТИЧНИЯТ ШИК В МОДАТА

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing