ДУХОВНИТЕ И КУЛТУРНИ ПОСЛАНИЯ НА ПЕТЪР ПИРОНКОВ

ДУХОВНИТЕ И КУЛТУРНИ ПОСЛАНИЯ НА ПЕТЪР ПИРОНКОВ

* Оригиналният наш живописец представя над 50 картини в галерия „Милениум“
05.10. 2022 г. – 25.10.2022 г.

Галерия „Милениум“ представя ретроспективна изложба живопис с избрани творби на Петър Пиронков. Експозицията включва над 50 творби, заредени със силни и впечатляващи духовни послания. Някои от тях са представяни в различни европейски столици, а други са непоказвани досега. Ретроспективната изложба ще бъде официално открита на 5 октомври 2022 г. (сряда) от 19:00 ч. от семейство Анна и Васил Банови, меценати и мениджъри на галерията. Презентатор и модератор на експозицията е проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия. Картините ще бъдат изложени в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ №89) от деня на откриването до 25 октомври 2022 г.

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Изложбата „Духовно пространство“ представлява цикъл от картини на художника от предишни негови експозиции в редица европейски столици – произведения, които той е съхранил през годините, тъй като те най-категорично представят възгледите на Петър Пиронков за изкуството. Ключовата идея на изложбата е да покаже, че „хората са тези, които правят духа и светлината, че хората са тези, които надмогнаха материята“. В изложбата присъства класическата живопис, която е направена чрез маслени бои и велатури. Основните колористични акценти са червено, синьо, зелено, жълто и бяло.

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Специфичното и особеното в изкуството на Петър Пиронков е, че неговата живопис не действа камерно, а широко мащабно, преодолявайки всевъзможни ограничения, бариери и формални стандарти. Сюжетите са монументални, творбите му са по-големи и заемат по-голяма част от пространството (преобладаващите размери са 100 х 100 см, както и 200 х 140 см. „Много е важен естетическият и емоционален мост между сюжета и размера. Когато това е налице, самата творба въздейства по необикновен начин и пробужда необикновени чувства. Между материята и духа се крепи цялото изкуство“, споделя художникът Петър Пиронков. Цялата изложба на артиста е като верига: всяка картина има сходство с предишната и е изконно свързана със следващата, което е и неизменна част от творческия процес и недвусмислено говори за приемственост и надграждане, динамика и здравословно отклонение.

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Анна Банова, арт мениджър на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, споделя следното за живописеца: „Още преди галерия „Милениум“ да стане реалност, имахме възможността да се запознаем с художника Петър Пиронков. Той навлезе пъстро и емоционално като картините си в нашия артистичен свят. Неговата силно изразена позиция към изкуството и света, е онова нещо, с което той ни заплени да бъдем негови ценители и приятели. Отличителна е енергията в картините му. Яркият и дързък колорит, светлината и ритъмът, фантастичните и класически образи в сюжетите му в съчетание с Римската академична школа, правят творбите му уникални. Светлината в тях и духовността извеждат неговото изкуство на музейно ниво.“.
Васил Банов – мениджър и управител на галерия „Милениум“, и меценат на изложбата също не крие вълнението си от предстоящата премиера: „Имахме възможността и късмета да се преместим в една от най-модерните и авангардни сгради в София. Галерия „Милениум“ като мост между творците, техните ценители и публиката, предоставя възможност на българските художници да разгърнат своят талант. Радостни сме да стартираме галерията с невероятните творби на даровития художник Петър Пиронков!“.

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Презентаторът и модераторът на изложбата - проф. д.н. Любомир Стойков, културолог и преподавател в Националната художествена академия изтъква: „Банално е да се каже, че новата изложба на неординерния Петър Пиронков е поредното разкриване на неговия вътрешен свят. Елементарно би било твърдението, че картините му са класическа рефлексия на природата и социума. Тези великолепни произведения са по-скоро паноптикум или още оригинален микс от личните открития на твореца в столиците и големите градове на Европа, както в различни странни местенца – инвенции, които той завладяващо интерпретира по посока на значими човешки състояния, вярвания и ценности. Нюансираното и натовареното със символи и знаци схващане за красотата и истината, волята и мъжеството привилегироват живописеца Петър Пиронков като явление не само в родното, но и в световното изкуство!“. 

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Снимки:

1. Живописецът Петър Пиронков.

2. Картина „Аквариум“ от изложбата в Базел, 2015.

3. Картина „Златния телец“ от изложбата в Лондон, 2015.

4. Картина „Извисяване“ от изложбата в Рим, 2013.

5. Картина „Кубистично утро“ от изложбата в Париж, 2013.

6. Картина „Лято“ от изложбата в Базел, 2014.

7. Картина „Метафизично утро“ от изложбата в Париж, 2015.

8. Картина „Присъствие“ от изложбата в Берлин, 2013.

9. Картина „Пространства“ от изложбата в Берлин, 2014.

Фото: © Личен архив / Алма комуникация
Прочетено: 17 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 120, Септември 2022

НАЙ-ТАЛАНТЛИВИТЕ ЖЕНИ ХУДОЖНИЦИ МЕЖДУ ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ

* Софийската градска художествена галерия представя над 200 уникални произведения

Впечатляваща изложба, озаглавена „Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни“ е подредена в Софийска градска художествена галерия (СГХГ). Експозицията беше открита от вицепрезидента Илияна Йотова, която разгледа изложените картини, снимки и архивни материали заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

„Неслучайно тази изложба започва с портретите. Погледнете очите на жените от автопортретите и портретите. Аз съм сигурна, че само една жена може да открие, да нарисува невидимото и да го направи видимо. Много е впечатляващо. И още нещо – да нарисува красотата на природата, събрана в една ваза с цветя и да намери този дух от малката маргаритка до царствения божур, смятам също, че може да го направи само женската ръка“, сподели при откриването вицепрезидентът Илияна Йотова. Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че  изложбата е сред първите събития по повод празника на София, който е на 17 септември.

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

„Бих искала специално да подчертая огромния труд на нашите куратори Милена Балчева и Рамона Димова, които работиха повече от три години. Бавно, методично и с любов и вяра издирваха всичко онова, което вие днес можете да видите в залите. Разбира се, много повече ще видите след това и в каталога, който все още подготвяме. И тук вие ще се срещнете с една интересна извадка от българското изкуство, а именно – на жените художници. В изложбата специално са се постарали да ни предложат много и различни материали – приложни, изящни, архиви, снимки и документи – всичко, каквото е възможно да поберат залите на Софийска градска художествена галерия“, коментира директорът на СГХГ Аделина Филева.

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

Проектът е съвместен между СГХГ, Национална художествена академия (НХА), държавна агенция „Архиви“ и фондация „Св. Пимен Зографски“ – НХА. Екипът на изложбата се състои от:  Аделина Филева – директор на Софийска градска художествена галерия, проф. Георги Янков – ректор на Национална художествена академия, проф. д. изк. Свилен Стефанов – заместник-ректор на Национална художествена академия, доц. д-р Михаил Груев – председател на Държавна агенция „Архиви“, д-р Милена Балчева-Божкова, д-р Рамона Димова – идея, концепция, проучване и реализация, Илинка Чергарова, Милан Михайлович, Светлана Христова, Стефан Белишки и Силвия Варадинова-Пападаки – реставратори, Надежда Олег Ляхова – дизайн на експозицията, Петър Димов, Маргарита Енева и Димитрина Спасова – връзки с обществеността, Ана Топалова – сътрудник, Силвия Милославова, Лора Султанова – редактори и коректори на български език, Мирослава Николова-Чернодринска „Агила“ ЕООД и Албена Георгиева-Ангелова – превод на английски език.

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

В експозицията са събрани над 200 произведения – изящни и декоративно-приложни и са включени над 65 художнички, като някои от тях са известни и добре познати като Вера Лукова, Вера Недкова, Екатерина Савова-Ненова, Елена Карамихайлова, Елисавета Консулова-Вазова, Султана Суружон и пр. Други като Александра Мечкуевска, Дарена Георгиева, Елена Грънчарова, Маргарита Милиджийска, Райна Руменова, Надежда Делева, Цана Иванова-Бояджиева тепърва ще добиват популярност сред широката общественост.

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

„Нашият опит е да представим един пълен визуален разказ за историята на жените между двете световни войни в областта на изкуството. Краят на Първата световна война създава най-радикалната промяна в живота на жените. И това е в европейски мащаб. Оттук нататък започва да се говори за новото време, което отключва тенденции, свързани с идеята за жената интелектуалка. С идеята за жената в културата извън рамките на дома. В началото на 20-те години една внушителна група от български художнички успява да се впише в организирания художествен живот. И този бум на женско изкуство продължава до края на 30-те години“, разказа по време на откриването Милена Балчева.

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

Стотици гости – представители на арт средите, културата, бизнеса и медиите уважиха голямото събитие. Сред тях бяха проф. Майа Богданова, Мила Захариева, Мила Старейшинска - Ангелова, Борислав Великов, Георги Георгиев, проф. д.н. Любомир Стойков, проф. д.изк. Свилен Стефанов, Тони Николов, Александър Нишков, Ирина Петреску, доц. д-р Бойка Доневска, проф. Божидар Бончев, Николай Янакиев, Долорес Дилова, Любен Генов, Мария Конакчиева.и др.

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

(Информация: СГХГ, НХА, БТА и собствени източници)

Снимки:

1. Вицепрезидентът Илияна Йотова заедно с Аделина Филева - директор на СГХГ и Йорданка Фандъкова – кмет на София.

Фото: © БТА

2. Роза Дайчева (1907–1968) - Автопортрет, 1939, маслени бои върху платно, 90 х 65 см, Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ – Шумен.

3. Вера Иванова-Петрова (1906–1933) - Деца, началото на 30-те години на ХХ век, маслени бои върху платно, 77 х 67 см, Частно притежание.

4. Ангелина Ковачева-Вапорджиева (1905–?) - Портрет на контрабасиста Асен Вапорджиев, 20-те – 30-те години на ХХ век, маслени бои върху платно, 96 х 72 см, Софийска градска художествена галерия.

5. Васка Емануилова (1905–1985) - Целувката, 30-те – 40-те години на ХХ век, теракота, 14 х 13 х 10 см, Частно притежание.

6. Елисавета Консулова-Вазова (1881–1965) - Разходка с лодка, 1922, маслени бои върху платно, 62 х 93 см, Частно притежание.

7. Мара Ковачева (1911–?) - Декоративен проект, 1932, темпера върху хартия, 39 х 50 см, Музейна сбирка на Националната художествена академия.

8. Магдалина Кънчева (1904–1982) - Ваза, края на 20-те – началото на 30-те години на ХХ век, червена глина, порцелан емайл, вис. 38 см, диаметър – 27 см, Частно притежание

Фото: © НХА

9. Рамона Димова, Георги Георгиев, Йорданка Фандъкова, Аделина Филева, проф. д.н. Любомир Стойков, Илияна Йотова и Милена Божкова (от ляво надясно).

Фото: © Алма комуникация

10. Мила Захариева – президент на Бизнес лейди клуб ексклузив и на IFCA, заедно с куратора Милена Божкова и проф. д.н. Любомир Стойков – преподавател в Националната художествена академия.

Фото: © Алма комуникация

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни
Прочетено: 44 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 120, Септември 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 119: „ЗВЯРЪТ“ – БИТКА НА ЖИВОТ И СМЪРТ
   БРОЙ 119: „ЧЕРНИЯТ ТЕЛЕФОН“ – САМО ХОРЪР ИЛИ НЕЩО ПОВЕЧЕ?
   БРОЙ 118: ИЗВЕТНИ ЛИЧНОСТИ ДЕФИЛИРАТ С РОКЛИ НА СОФИЯ БОРИСОВА НА ФИЛМОВИЯ ФЕСВТИВАЛ В КАН
   БРОЙ 118: ДОКТОР СТРЕЙНДЖ В МУЛТИВСЕЛЕНАТА НА ЛУДОСТТА САМО В КИНАТА
   БРОЙ 117: ПОКОРИ СЪДБАТА СИ С „ВИКИНГЪТ“
   БРОЙ 117: КИНОПРИКЛЮЧЕНИЕ ОТ НОВО ИЗМЕРЕНИЕ - СОНИК: ФИЛМЪТ 2
   БРОЙ 117: ОБИРЪТ НА ВЕКА С „ЛИНЕЙКАТА“
   БРОЙ 117: НАЙ-НОВАТА СТРАХОВИТА МИСТЕРИЯ – „КАЗВАМЕ „ДА“ НА „НЕ!“

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Дамски рокли