НЕОБИКНОВЕНАТА ЖИВОПИС НА ПЕТЪР ПИРОНКОВ

НЕОБИКНОВЕНАТА ЖИВОПИС НА ПЕТЪР ПИРОНКОВ

* Изложбата „Духовно пространство“ ознаменува старта на новата галерия „Милениум“

Галерия „Милениум“ е домакин на ретроспективната изложба живопис „Духовно пространство“ на Петър Пиронков. Експозицията включва над 50 картини, заредени със силни и впечатляващи интелектуални и емоционални послания. Някои от тях са представяни в различни европейски столици, а други не са показвани досега. Уникалната изложба, която ще продължи до 25 октомври 2022 г., беше официално открита на 5 октомври 2022 г. в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ №89), от мениджъра и управителя на галерията Васил Банов – меценат на експозицията, който сподели: „Радвам се и се вълнувам по случай откриването на първата изложба в нашата галерия. Тя е наследник на галерия „Раковски 159“, която имаше 25 годишна история. Имахме възможността и късмета да се преместим в една от най-модерните и авангардни сгради в София. В пространството на галерия „Милениум“ българските художници ще могат да разгърнат още повече своя талант. Надяваме се, че ще успеят да се почувстват свободни и да покажат най-добрите свои произведения в предстоящите изложби. Вратите на галерия „Милениум“ са отворени както за млади, така и за утвърдени художници. Нашата мисия е да сме мост между творците, техните ценители и публиката.“.

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

По време на официалното откриване Анна Банова, арт мениджърът на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, отбеляза, че това е първата самостоятелна изложба на новата галерия. „Още преди галерия „Милениум“ да стане реалност, имахме възможността да се запознаем с художника Петър Пиронков. Появата му беше бурна, пъстра и емоционална като него самия. Неговата силно изразена позиция към изкуството и лична философия за живота, е онова нещо, с което той ни притегли и омагьоса да бъдем негови ценители и приятели. Артистичният свят на твореца е силно емоционален и зареден с духовна енергия. Еуфорията от преживявания и символики в творбите му ни кара да се замислим какво се случва в нашия. В композициите на картините му проличава Римската академична школа. Принадлежността на автора към яркия и дързък колорит, експресивното въздействие на цветове, светлината и ритъма, фантастичните и класически образи на сюжетите придава на живописта му уникалност. Светлината в творбите на Петър Пиронков и духовността материализирана в картина извеждат неговото изкуство на музейно ниво. Имаме удоволствието да стартираме галерия „Милениум“ предоставяйки я на Петър Пиронков и неговите изключителни творби“, допълни тя.

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Изложбата „Духовно пространство“ на Петър Пиронков бе представена и открита от проф. д.н. Любомир Стойков, културолог и преподавател в Националната художествена академия, който характеризира творчеството на художника по следния начин: „Особено е чувството, когато съзерцаваш за пръв път новите картини на живописеца Петър Пиронков! Във вълнението се преливат радостта и почудата, мечтата и вдъхновението. И още нещо – не само ние гледаме неговите картини, но и те ни гледат, проучват, фиксират. В този уникален наратив от цветове, фигури и силуети е фокусиран магическият свят на художника: бурният и страстен танц на изкусителни жени и чувствени мъже, природни видения и ментални прозрения, торсове и коне, риби и чадъри, обреди и ритуали. И…много джаз…Нюансираното и натовареното със символи и знаци схващане за красотата и истината, волята и мъжеството привилегироват Петър Пиронков като явление не само в родното, но и в световното изкуство! Маестро, благодаря, че ни допускаш до своето необятно духовно пространство така че ние да станем част от него, а то – част от нас!“.
За своите произведения именитият ни художник сподели, че всяка картина има сходство с предишната и е изконно свързана със следващата, което е и неизменна част от творческия процес. Не може да има развитие в изкуството, ако липсват приемственост и надграждане, динамика и здравословно отклонение. Всяка една творба представя възгледите на твореца. Както  се изрази Петър Пиронков: „Ключовата идея на „Духовно пространство“ е да покаже, че „хората са тези, които правят духа и светлината, че хората са тези, които надмогнаха материята“.

Откриването на изложбата „Духовно пространство“ в галерия „Милениум“ беше уважено от редица ярки български представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, сред които Аделина Филева, Ружа Маринска, Енчо Пиронков, Джордж-Марк Райнов, Евгения Живкова, Мирослав Печев, Христо Дурчев, Ники Кънчев, Николай Янакиев, Михаил Тачев, проф. Валери Стефанов, доц. д-р Андрей Андреев, доц. д-р Кристина Савова, Бойка Велкова, Христина Бобокова, Антония Първанова, Мая Цанкова, Таня Скринска, Ивелина Рускова, Ирина Гъркова и много други ярки представители на артистичния и делови свят.

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Докосващите творби на Петър Пиронков

Снимки:

1. Художникът Петър Пиронков.

2. Художникът Петър Пиронков заедно с Анна Банова - арт мениджърът на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, и Васил Банов – мениджър и управител на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата.

3. Художникът Петър Пиронков и проф. д.н. Любомир Стойков.

4. Художникът Петър Пиронков и семейство Банови заедно с Евгения Живкова, Джордж-Марк Райнов, Михаил Тачев и Драгомира Тачева.

5. Художникът Петър Пиронков, Васил Банов, проф. д.н. Любомир Стойков заедно с Мирослав Печев и гостенка на изложбата.

6. Художникът Петър Пиронков заедно с баща си Енчо Пиронков и съпругата си Юлия Пиронкова.

7. Художникът Петър Пиронков и Николай Янакиев.

8. Художникът Петър Пиронков заедно с Николай Янакиев, Начко Пехливанов и Ана Велкова.

9. Проф. д.н. Любомир Стойков заедно с изкуствоведа доц. Ружа Маринска.

10. Проф. д.н. Любомир Стойков заедно с  майката на художника – Катя Пиронкова.

11. Проф. д.н. Любомир Стойков откри и представи изложбата на Петър Пиронков.

12. Художникът Петър Пиронков и Христина Бобокова.

13. Художникът Петър Пиронков и бизнес дамата Таня Скринска.

14. – 16.Художникът Петър Пиронков заедно с почитатели.

17. Художникът Петър Пиронков заедно с проф. д.н. Любомир Стойков и Ники Кънчев.

18. Художникът Петър Пиронков заедно с проф. д.н. Любомир Стойков, Христо Дурчев и Лилия Стефанова.

19. Художникът Петър Пиронков, проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Анелия Първанова.

20. Проф. д.н. Любомир Стойков заедно с бащата на художника – Енчо Пиронков.

21. Мениджърът и управителят на галерия „Милениум“, и меценат на експозицията – Васил Банов, открива изложбата.

22. Анна Банова, арт мениджърът на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата по време на откриването.

23. Васил Банов заедно с Ники Кънчев, Таня Скринска и Кристиян Скрински.

Фото: © Алма комуникация – 9, 10, 11.
Фото: © Алма комуникация / Хайлайф – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23.

 
Прочетено: 1344 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 120, Октомври 2022

ДУХОВНИТЕ И КУЛТУРНИ ПОСЛАНИЯ НА ПЕТЪР ПИРОНКОВ

* Оригиналният наш живописец представя над 50 картини в галерия „Милениум“
05.10. 2022 г. – 25.10.2022 г.

Галерия „Милениум“ представя ретроспективна изложба живопис с избрани творби на Петър Пиронков. Експозицията включва над 50 творби, заредени със силни и впечатляващи духовни послания. Някои от тях са представяни в различни европейски столици, а други са непоказвани досега. Ретроспективната изложба ще бъде официално открита на 5 октомври 2022 г. (сряда) от 19:00 ч. от семейство Анна и Васил Банови, меценати и мениджъри на галерията. Презентатор и модератор на експозицията е проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия. Картините ще бъдат изложени в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ №89) от деня на откриването до 25 октомври 2022 г.

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Изложбата „Духовно пространство“ представлява цикъл от картини на художника от предишни негови експозиции в редица европейски столици – произведения, които той е съхранил през годините, тъй като те най-категорично представят възгледите на Петър Пиронков за изкуството. Ключовата идея на изложбата е да покаже, че „хората са тези, които правят духа и светлината, че хората са тези, които надмогнаха материята“. В изложбата присъства класическата живопис, която е направена чрез маслени бои и велатури. Основните колористични акценти са червено, синьо, зелено, жълто и бяло.

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Специфичното и особеното в изкуството на Петър Пиронков е, че неговата живопис не действа камерно, а широко мащабно, преодолявайки всевъзможни ограничения, бариери и формални стандарти. Сюжетите са монументални, творбите му са по-големи и заемат по-голяма част от пространството (преобладаващите размери са 100 х 100 см, както и 200 х 140 см. „Много е важен естетическият и емоционален мост между сюжета и размера. Когато това е налице, самата творба въздейства по необикновен начин и пробужда необикновени чувства. Между материята и духа се крепи цялото изкуство“, споделя художникът Петър Пиронков. Цялата изложба на артиста е като верига: всяка картина има сходство с предишната и е изконно свързана със следващата, което е и неизменна част от творческия процес и недвусмислено говори за приемственост и надграждане, динамика и здравословно отклонение.

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Анна Банова, арт мениджър на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, споделя следното за живописеца: „Още преди галерия „Милениум“ да стане реалност, имахме възможността да се запознаем с художника Петър Пиронков. Той навлезе пъстро и емоционално като картините си в нашия артистичен свят. Неговата силно изразена позиция към изкуството и света, е онова нещо, с което той ни заплени да бъдем негови ценители и приятели. Отличителна е енергията в картините му. Яркият и дързък колорит, светлината и ритъмът, фантастичните и класически образи в сюжетите му в съчетание с Римската академична школа, правят творбите му уникални. Светлината в тях и духовността извеждат неговото изкуство на музейно ниво.“.
Васил Банов – мениджър и управител на галерия „Милениум“, и меценат на изложбата също не крие вълнението си от предстоящата премиера: „Имахме възможността и късмета да се преместим в една от най-модерните и авангардни сгради в София. Галерия „Милениум“ като мост между творците, техните ценители и публиката, предоставя възможност на българските художници да разгърнат своят талант. Радостни сме да стартираме галерията с невероятните творби на даровития художник Петър Пиронков!“.

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Презентаторът и модераторът на изложбата - проф. д.н. Любомир Стойков, културолог и преподавател в Националната художествена академия изтъква: „Банално е да се каже, че новата изложба на неординерния Петър Пиронков е поредното разкриване на неговия вътрешен свят. Елементарно би било твърдението, че картините му са класическа рефлексия на природата и социума. Тези великолепни произведения са по-скоро паноптикум или още оригинален микс от личните открития на твореца в столиците и големите градове на Европа, както в различни странни местенца – инвенции, които той завладяващо интерпретира по посока на значими човешки състояния, вярвания и ценности. Нюансираното и натовареното със символи и знаци схващане за красотата и истината, волята и мъжеството привилегироват живописеца Петър Пиронков като явление не само в родното, но и в световното изкуство!“. 

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Естетическото пространство на Петър Пиронков

Снимки:

1. Живописецът Петър Пиронков.

2. Картина „Аквариум“ от изложбата в Базел, 2015.

3. Картина „Златния телец“ от изложбата в Лондон, 2015.

4. Картина „Извисяване“ от изложбата в Рим, 2013.

5. Картина „Кубистично утро“ от изложбата в Париж, 2013.

6. Картина „Лято“ от изложбата в Базел, 2014.

7. Картина „Метафизично утро“ от изложбата в Париж, 2015.

8. Картина „Присъствие“ от изложбата в Берлин, 2013.

9. Картина „Пространства“ от изложбата в Берлин, 2014.

Фото: © Личен архив / Алма комуникация
Прочетено: 1377 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 120, Септември 2022

НАЙ-ТАЛАНТЛИВИТЕ ЖЕНИ ХУДОЖНИЦИ МЕЖДУ ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ

* Софийската градска художествена галерия представя над 200 уникални произведения

Впечатляваща изложба, озаглавена „Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни“ е подредена в Софийска градска художествена галерия (СГХГ). Експозицията беше открита от вицепрезидента Илияна Йотова, която разгледа изложените картини, снимки и архивни материали заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

„Неслучайно тази изложба започва с портретите. Погледнете очите на жените от автопортретите и портретите. Аз съм сигурна, че само една жена може да открие, да нарисува невидимото и да го направи видимо. Много е впечатляващо. И още нещо – да нарисува красотата на природата, събрана в една ваза с цветя и да намери този дух от малката маргаритка до царствения божур, смятам също, че може да го направи само женската ръка“, сподели при откриването вицепрезидентът Илияна Йотова. Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че  изложбата е сред първите събития по повод празника на София, който е на 17 септември.

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

„Бих искала специално да подчертая огромния труд на нашите куратори Милена Балчева и Рамона Димова, които работиха повече от три години. Бавно, методично и с любов и вяра издирваха всичко онова, което вие днес можете да видите в залите. Разбира се, много повече ще видите след това и в каталога, който все още подготвяме. И тук вие ще се срещнете с една интересна извадка от българското изкуство, а именно – на жените художници. В изложбата специално са се постарали да ни предложат много и различни материали – приложни, изящни, архиви, снимки и документи – всичко, каквото е възможно да поберат залите на Софийска градска художествена галерия“, коментира директорът на СГХГ Аделина Филева.

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

Проектът е съвместен между СГХГ, Национална художествена академия (НХА), държавна агенция „Архиви“ и фондация „Св. Пимен Зографски“ – НХА. Екипът на изложбата се състои от:  Аделина Филева – директор на Софийска градска художествена галерия, проф. Георги Янков – ректор на Национална художествена академия, проф. д. изк. Свилен Стефанов – заместник-ректор на Национална художествена академия, доц. д-р Михаил Груев – председател на Държавна агенция „Архиви“, д-р Милена Балчева-Божкова, д-р Рамона Димова – идея, концепция, проучване и реализация, Илинка Чергарова, Милан Михайлович, Светлана Христова, Стефан Белишки и Силвия Варадинова-Пападаки – реставратори, Надежда Олег Ляхова – дизайн на експозицията, Петър Димов, Маргарита Енева и Димитрина Спасова – връзки с обществеността, Ана Топалова – сътрудник, Силвия Милославова, Лора Султанова – редактори и коректори на български език, Мирослава Николова-Чернодринска „Агила“ ЕООД и Албена Георгиева-Ангелова – превод на английски език.

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

В експозицията са събрани над 200 произведения – изящни и декоративно-приложни и са включени над 65 художнички, като някои от тях са известни и добре познати като Вера Лукова, Вера Недкова, Екатерина Савова-Ненова, Елена Карамихайлова, Елисавета Консулова-Вазова, Султана Суружон и пр. Други като Александра Мечкуевска, Дарена Георгиева, Елена Грънчарова, Маргарита Милиджийска, Райна Руменова, Надежда Делева, Цана Иванова-Бояджиева тепърва ще добиват популярност сред широката общественост.

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

„Нашият опит е да представим един пълен визуален разказ за историята на жените между двете световни войни в областта на изкуството. Краят на Първата световна война създава най-радикалната промяна в живота на жените. И това е в европейски мащаб. Оттук нататък започва да се говори за новото време, което отключва тенденции, свързани с идеята за жената интелектуалка. С идеята за жената в културата извън рамките на дома. В началото на 20-те години една внушителна група от български художнички успява да се впише в организирания художествен живот. И този бум на женско изкуство продължава до края на 30-те години“, разказа по време на откриването Милена Балчева.

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

Стотици гости – представители на арт средите, културата, бизнеса и медиите уважиха голямото събитие. Сред тях бяха проф. Майа Богданова, Мила Захариева, Мила Старейшинска - Ангелова, Борислав Великов, Георги Георгиев, проф. д.н. Любомир Стойков, проф. д.изк. Свилен Стефанов, Тони Николов, Александър Нишков, Ирина Петреску, доц. д-р Бойка Доневска, проф. Божидар Бончев, Николай Янакиев, Долорес Дилова, Любен Генов, Мария Конакчиева.и др.

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни

(Информация: СГХГ, НХА, БТА и собствени източници)

Снимки:

1. Вицепрезидентът Илияна Йотова заедно с Аделина Филева - директор на СГХГ и Йорданка Фандъкова – кмет на София.

Фото: © БТА

2. Роза Дайчева (1907–1968) - Автопортрет, 1939, маслени бои върху платно, 90 х 65 см, Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ – Шумен.

3. Вера Иванова-Петрова (1906–1933) - Деца, началото на 30-те години на ХХ век, маслени бои върху платно, 77 х 67 см, Частно притежание.

4. Ангелина Ковачева-Вапорджиева (1905–?) - Портрет на контрабасиста Асен Вапорджиев, 20-те – 30-те години на ХХ век, маслени бои върху платно, 96 х 72 см, Софийска градска художествена галерия.

5. Васка Емануилова (1905–1985) - Целувката, 30-те – 40-те години на ХХ век, теракота, 14 х 13 х 10 см, Частно притежание.

6. Елисавета Консулова-Вазова (1881–1965) - Разходка с лодка, 1922, маслени бои върху платно, 62 х 93 см, Частно притежание.

7. Мара Ковачева (1911–?) - Декоративен проект, 1932, темпера върху хартия, 39 х 50 см, Музейна сбирка на Националната художествена академия.

8. Магдалина Кънчева (1904–1982) - Ваза, края на 20-те – началото на 30-те години на ХХ век, червена глина, порцелан емайл, вис. 38 см, диаметър – 27 см, Частно притежание

Фото: © НХА

9. Рамона Димова, Георги Георгиев, Йорданка Фандъкова, Аделина Филева, проф. д.н. Любомир Стойков, Илияна Йотова и Милена Божкова (от ляво надясно).

Фото: © Алма комуникация

10. Мила Захариева – президент на Бизнес лейди клуб ексклузив и на IFCA, заедно с куратора Милена Божкова и проф. д.н. Любомир Стойков – преподавател в Националната художествена академия.

Фото: © Алма комуникация

Уникална изложба за жените художници между двете световни войни
Прочетено: 1408 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 120, Септември 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 119: „ЗВЯРЪТ“ – БИТКА НА ЖИВОТ И СМЪРТ
   БРОЙ 119: „ЧЕРНИЯТ ТЕЛЕФОН“ – САМО ХОРЪР ИЛИ НЕЩО ПОВЕЧЕ?
   БРОЙ 118: ИЗВЕТНИ ЛИЧНОСТИ ДЕФИЛИРАТ С РОКЛИ НА СОФИЯ БОРИСОВА НА ФИЛМОВИЯ ФЕСВТИВАЛ В КАН
   БРОЙ 118: ДОКТОР СТРЕЙНДЖ В МУЛТИВСЕЛЕНАТА НА ЛУДОСТТА САМО В КИНАТА
   БРОЙ 117: ПОКОРИ СЪДБАТА СИ С „ВИКИНГЪТ“
   БРОЙ 117: КИНОПРИКЛЮЧЕНИЕ ОТ НОВО ИЗМЕРЕНИЕ - СОНИК: ФИЛМЪТ 2
   БРОЙ 117: ОБИРЪТ НА ВЕКА С „ЛИНЕЙКАТА“
   БРОЙ 117: НАЙ-НОВАТА СТРАХОВИТА МИСТЕРИЯ – „КАЗВАМЕ „ДА“ НА „НЕ!“

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita