ПИКЛЬОТО ОТ КАЛИН ИЛИЕВ С ПРЕМИЕРА В НОВ ТЕАТЪР – НДК

ПИКЛЬОТО ОТ КАЛИН ИЛИЕВ С ПРЕМИЕРА В НОВ ТЕАТЪР – НДК

Силвия Стоянова

Нов вариант на пиесата на драматурга Калин Илиев – „Пикльото“ – ще бъде представен на сцената на „Нов театър – НДК“ под режисурата на Бойко Илиев. Премиерният моноспектакъл на Кирил Михов може да бъде гледан за първи път на 20 декември от 19:30 часа.

ПИКЛЬОТО ОТ КАЛИН ИЛИЕВ С ПРЕМИЕРА В НОВ ТЕАТЪР – НДК

Пикльото е нощен пазач, който охранява склад за самочувствие. За да не заспи, е поканил тайнствена любовница. Появява се и Крадеца, приема фантастични, одиозни превъплъщения. Битките между Пазача и Крадеца са една от друга по-ожесточени и невероятни. Всъщност – има ли Пазач, Крадец, Любовница, склад за самочувствие? Или един самотник живее измислен живот, в който единствената „реалност“ до него е самият Бог?

ПИКЛЬОТО ОТ КАЛИН ИЛИЕВ С ПРЕМИЕРА В НОВ ТЕАТЪР – НДК

Освен с „Пикльото“, писателят и драматург Калин Илиев може да бъде разпознат чрез пиесите „Ключът“, „Границата“, „Как се гони страх“, „Голямата мама“, Приказка за обърканото царство“, „Приказка за края“, „Максимално“. Текстовете му са преведени на английски, гръцки, китайски, немски, румънски, руски, словашки, сръбски, украински, френски, чешки. Последни две книги на Калин Илиев – „Морфо“ и „Пролетта на емигрантите“ – станаха изключително популярни. Можe би защото историята проследява завръщане на емигрантите в измислената страна Нулия /безспорна метафора за България, но не само/. Там те влизат в сблъсък с властта на одиозни фигури, носещи прозвищата Вълка, Плъха и много други, в които може да бъде разпознат не само конкретния ни политически елит, но нещо много по-важно: душевни типажи, които са напуснали човешкия си облик.

„Светът е пълен с емигранти. Едни са такива извън страната си, други вътре в нея. Най-тъжно е, когато емигрират душите на хората и на мястото на човеците нахлуят животните.“

ПИКЛЬОТО ОТ КАЛИН ИЛИЕВ С ПРЕМИЕРА В НОВ ТЕАТЪР – НДК

Това ни казва Калин Илиев, но той ни казва и друго: Светът е пълен с мечтатели, които продължават да търсят ръждивия перчем на Слънцето! …Виж!...То ни намига!... Чудесно е!...Невероятно е!... Нима не виждаш, Господи!? Нима не чуваш!? Всяка минута ни заливат звуци и образи от пъкала. Можем ли срещу тях да изправим търпението и смирението?...Време е да направиш някое чудо. Време е да дадеш знак…. Ако те има...“

Видео от моноспектакъла „Пикльото“: https://www.youtube.com/watch?v=c7akSQVJ9L0&t=10s&fbclid=IwAR1BXyccPaL-LfJIQbLFTodpPnyYqaRJGz3FAmrruaHlxeq4xv313sGnVMI

Снимки:
1. – 2. Избрани моменти от моноспектакъла „Пикльото“.
3. Плакат на „Пикльото“.
Фото: Архив на „Нов театър – НДК“


Коментари (0)Прочетено: 1464 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 98, Декември 2018

РОКЛИТЕ НА ЖИВКО СЕДЛАРСКИ – СКУЛПТУРИ С ДУША

* Известният ваятел пристига от Франция по покана на Академията за мода

Силвия Тодорова

Скулпторът Живко Седларски, който създава емблематични рокли от метал, ще участва за първи път в едно от най-престижните лайфстайл събития в България. Той ще пристигне от Франция, където живее и работи над 20 години, за да участва в ревю-спектакъл на Академията за мода по повод десетото издание на годишните награди „БГ модна икона“.

РОКЛИТЕ НА ЖИВКО СЕДЛАРСКИ – СКУЛПТУРИ С ДУША

РОКЛИТЕ НА ЖИВКО СЕДЛАРСКИ – СКУЛПТУРИ С ДУША

Творбите на Живко Седларски са оригинален синтез между мода, изящно изкуство и архитектура. Като скулптор в амплоато на дизайнер той създава рокли, но не от коприна, дантела и шифон, а от стомана, месинг и гранит. „Темата за роклите естествено ме води към висшата мода. С ентусиазъм и вдъхновение се доближавам до дизайнерите и с надеждата може би на свой ред да ги вдъхновя, за да сме в едно взаимно сътрудничество.“, споделя българинът Живко Седларски, при когото Haute Couturе се превръща Haute Soudure (от фр. ез. soudure е „заваряване“). Игра на думи, която веднага разкрива на французите и знаещите френски, какво всъщност прави българският скулптор.

РОКЛИТЕ НА ЖИВКО СЕДЛАРСКИ – СКУЛПТУРИ С ДУША

Връзката между модата и скулптурата в своята работа Живко Седларски открива през 2008 г., когато започва да работи върху първата си монументална рокля „Дъга в нощта“. Тази рокля от неръждаема стомана с височина 3.20 м. е предназначена за частен парк, северно от Рен, Франция. В нея се усеща движението на жена във вихъра на дворцов танц от началото на XVIII век. Освен с уловеното движение, скулптурата е ефектна и със своята огледална повърхност. През деня роклята се слива с пейзажа и отразява околната среда в стотиците полирани плочки, образуващи плисетата й, а през нощта в нея рефлектира и най-малкият извор на светлина, откъдето идва и името й – „Дъга в нощта“.

РОКЛИТЕ НА ЖИВКО СЕДЛАРСКИ – СКУЛПТУРИ С ДУША

РОКЛИТЕ НА ЖИВКО СЕДЛАРСКИ – СКУЛПТУРИ С ДУША

С тази скулптура започва серията „Роклята“ на Живко Седларски, в чиито творчески търсения винаги присъства жената. Тя не е представена физически във всяка от творбите му, но човек може да си я представи. В роклите от метал жената е загадка, силует, но именно тя е божеството, пред което творецът се прекланя. Нейната енергия и движение са уловени в чувствените скулптури на Живко Седларски, които сякаш имат душа.

РОКЛИТЕ НА ЖИВКО СЕДЛАРСКИ – СКУЛПТУРИ С ДУША

Неговият стремеж към красивото преминава през изчистената линия и опростената форма на фигуративна скулптура без излишни щрихи и както сам той обяснява: „Избрах роклята, защото исках да пресъздам едно движение, необременено от детайли.“.

РОКЛИТЕ НА ЖИВКО СЕДЛАРСКИ – СКУЛПТУРИ С ДУША

Модните дефилета в Париж, Милано и Ню Йорк са извор на вдъхновение за скулптора, който до момента е реализирал две ревюта във Франция – това лято заедно с ученик на дизайнера Жан Пол Готие и самостоятелно през 2013-та година. Досега родната публика е имала редки, но запомящи се срещи с българския скулптор с богато творчество и заслужено признание в цял свят.

РОКЛИТЕ НА ЖИВКО СЕДЛАРСКИ – СКУЛПТУРИ С ДУША

РОКЛИТЕ НА ЖИВКО СЕДЛАРСКИ – СКУЛПТУРИ С ДУША

РОКЛИТЕ НА ЖИВКО СЕДЛАРСКИ – СКУЛПТУРИ С ДУША

Живко Седларски е роден в Елхово. Той е завършил Техникум по керамика и стъкло. По- късно изучава скулптура в Националната художествена академия. Любопитен епизод в неговата биография е обучението му по анатомия в Медицинска академия при проф. Палов. Практикувал е и в Берлинската художествена академия.

От 1991 година живее и работи във Франция в областта на монументалната и малката пластика. Изявите му в самостоятелни и колективни изложби, както и изпълненията му на скулптури са на три континента и включват страните: България, Германия, Франция, Австрия, Швейцария, Англия, Шотландия, Белгия, Испания, Португалия, Словения, Словакия, Естония, Ливан, Грузия, САЩ, Китай и др.

Живко Седларски е един от тримата избрани европейски творци, вписани в програмата на Клуба за изкуства на Съвета на Европа през 2007 и 2011 г., за да участват в представителна изложба. Творби на скулптора са притежание на много музеи, галерии и частни колекции, а негови пластики има в паркове, градини, замъци, красиви къщи и домове по цял свят. Изработва като дарение релеф на Христо Ботев за фасадата на Българския културен център в Париж.

Негово дело е и скулптурата „Майка“ (известна още като „Розоберачката“), която се намира на входа на град Карлово и е символ на Празника на розата и на града. Сред най-значимите изяви на Живко Седларски е и тазгодишното му участие в международното Джинджи Лейк Биенале в Суджоу, Китай.

РОКЛИТЕ НА ЖИВКО СЕДЛАРСКИ – СКУЛПТУРИ С ДУША

Снимки:
1. – 2. Скулпторът Живко Седларски.
3. – 4. „Дъга в нощта“, фибростъкло, 2009 – първата скулптура от серията „Роклята“ на Живко Седларски.
5. Скулптура на Живко Седларски – „Рокля Сирена“, месинг, 2012.
6. Скулптура на Живко Седларски – „Звездите на Щутгарт“, месинг, гранит 2015.
7. Скулптура на Живко Седларски – „1910“, месинг, 2015.
8. Скулптура на Живко Седларски – „Фукла“, месинг, гранит, 2016.
9. Скулптура на Живко Седларски – „Андромеда“, неръждаема стомана, месинг, 2016.
10. Скулптура на Живко Седларски – „Полъх“, месинг, гранит, 2014.
11. Скулптура на Живко Седларски – „Рокля Сирена“, неръждаема стомана, 2014.
Фото: Личен архив


Коментари (0)Прочетено: 2086 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 98, Декември 2018

НОВ ТЕАТЪР – НДК ПРЕДСТАВЯ АНТИХРИСТ В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

* Актуалните проекти на театъра включват европейско турне, фестивал на българската драматургия и два дебюта на млади актьори

НОВ ТЕАТЪР – НДК ПРЕДСТАВЯ АНТИХРИСТ В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

НОВ ТЕАТЪР – НДК ПРЕДСТАВЯ АНТИХРИСТ В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

„Спектакълът трябва да има нравствени послания. Това е условието и изискването за спектаклите, които се играят на сцената на „Нов театър“ – НДК“, отбеляза Бойко Илиев и подчерта, че е важно какво театърът дава на хората, като им помага да излязат от „нравствената мътилка на живота“. Той обърна специално внимание на това, че българските автори и произведенията на родната драматургия не трябва да слизат от театралната сцена и именно те са в основата на репертоарната политика на „Нов театър“ – НДК.

НОВ ТЕАТЪР – НДК ПРЕДСТАВЯ АНТИХРИСТ В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

НОВ ТЕАТЪР – НДК ПРЕДСТАВЯ АНТИХРИСТ В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

Една от основните цели на театъра е представянето освен на утвърдени и успешни български актьори, също така на талантливи млади артисти. В тази връзка Бойко Илиев представи и двете премиери на дебютиращи в театралното изкуство млади творци – моноспектакълът на Иван Рангелов – „Страсти Илиеви“ с автор Димо Дешев, който може да бъде гледан за първи път на 15 ноември и моноспектакълът на Кирил Михов – „Пикльото“ 20/18 с автор Калин Илиев, предвидена за началото на месец декември. „Младите хора ще дадат ново лице на театъра, свежест и живец, който ни е нужен. Те не се вписват в конюнктурата на българския театър, който не се промени през последните 30 години, но младите ще го променят.“ Пример за това е Иван Юруков с неговия моноспектакъл „Пилето, което казва Ку“.

НОВ ТЕАТЪР – НДК ПРЕДСТАВЯ АНТИХРИСТ В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

НОВ ТЕАТЪР – НДК ПРЕДСТАВЯ АНТИХРИСТ В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

Актрисата Йоана Буковска-Давидова, която играе главната роля в спектакъла „Поручик Бенц“, където си партнира с Любомир Ковачев и Ивайло Захариев сподели, че за една календарна година имат рекорд от 30 изиграни спектакъла в национално турне с много силен интерес от публиката и пълни зали. Тя обяви, че предстоящото турне на представлението ще се състои от 15 януари до 15 февруари 2019 година в шест града в Европа – Виена, Мюнхен, Цюрих, Брюксел, Амстердам и Нюрнберг. Йоана Буковска-Давидова сподели в аванс, че подготвя иновативен интерактивен моноспектакъл, който ще се играе на сцената на „Нов театър“ – НДК и ще представлява комбинация между театър и кино с препратки към виртуалната и добавената реалност.

НОВ ТЕАТЪР – НДК ПРЕДСТАВЯ АНТИХРИСТ В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

Любомир Ковачев, на когото са поверени главните мъжки роли както в „Поручик Бенц“, така и в „Антихрист“, сподели някои свои мисли за образите му в двата спектакъла по световни класики, каквито са творбите на Емилиян Станев и Димитър Димов. „Важно е театърът, който правиш да има мисия. Ние не можем да променим хората, но можем да вкараме в тях бацил – да ги накараме да си задават въпроси и да помагаме на зрителите да развиват въображението си.“, сподели Любомир Ковачев, като отбеляза, че сцената на „Нов театър“ – НДК е „място, където се създава нов поглед към театъра.“. Той сравни  българската и френската театрална школа, която е завършил, като отбеляза, че френският театър не е действен като българския, а е театър на словото и родните актьори са по-добри, защото имат силен вътрешен заряд и мощ.

НОВ ТЕАТЪР – НДК ПРЕДСТАВЯ АНТИХРИСТ В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

Стефан Плачков – режисьор на спектакъла „Ла Комедия“, в който играе и главната мъжка роля, съобщи за новата възможност публиката да съчетае всяко от представленията с чаша вино и вечеря след като излезе от залата. Той обяви, че спектакълът ще се играе и в навечерието на новата година на 31 декември от 18:00 часа, когато зрителите могат да очакват приятни изненади и подаръщи. Стефан Плачков  сподели също, че „Трио Плачкови“ се подготвят за предпразнично турне във Франция от 10 до 19 декември.

НОВ ТЕАТЪР – НДК ПРЕДСТАВЯ АНТИХРИСТ В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

Билети на касите: Билетен център НДК 02 / 916 63 00;

„Нов театър“ НДК 02 / 426 39 56; www.newtheatre.bg

 

Снимки:

  1. Участниците в пресконференцията: Любомир Ковачев, проф. Любомир Стойков, Бойко Илиев, Йоана Буковска-Давидова и Стефан Плачков (от ляво на дясно).
  2. Бойко Илев, режисьор и директор на „Нов театър“ – НДК.
  3. Актьорите Йоана Буковска-Давидова и Любомир Ковачев.
  4. Стефан Плачков – режисьор на спектакъла „Ла Комедия“, в който играе и главната мъжка роля.
  5. Участниците в пресконференцията: Стефан Плачков Любомир Ковачев, Йоана Буковска-Давидова, Бойко Илиев и проф. Любомир Стойков (от ляво на дясно).
  6. Проф. Любомир Стойков, Бойко Илиев, Йоана Буковска-Давидова и Любомир Ковачев (от дясно на ляво).
  7. Бойко Илиев и проф. Любомир Стойков.
  8. Йоана Буковска-Давидова и проф. Любомир Стойков.
  9. Любомир Ковачев, Йоана Буковска-Давидова и проф. Любомир Стойков (от ляво на дясно).

Фото: Екатерина Титова  / От игла до конец 

 


Коментари (0)Прочетено: 2606 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 98, Ноември 2018

СИЛНИТЕ ПОСЛАНИЯ НА АНТИХРИСТ

 

* „Нов театър – НДК“ представя най-новия спектакъл в програмата си за Деня на народните будители и в Нощта на театрите

Силвия Тодорова

„Нов театър – НДК“ в партньорство със Столична община, отдел „Култура“ ще отбележат Деня на народните будители на 1-ви ноември със спектакъла „Антихрист“ по едноименния роман на Емилиян Станев. Това е най-новото представление в програмата на театъра и може да бъде гледано също така на 17-ти ноевмри по време на Нощта на театрите в София. Драматизацията и режисурата на „Антихрист“ са дело на Бойко Илиев, а на сцената се изявяват актьорите: Елена Петрова, Любомир Ковачев, Ники Сотиров и Веселин Калановски.

Силните послания на

Силните послания на

Силните послания на

Спектакълът поставя на дневен ред изключително актуални въпроси в общочовешки и социален план. Емилиян Станев нарича романа „Антихрист“: „Поучително житие на грешника и смешника Теофил за митарствата на душата му” и сам казва, че целта на книгата му е „да покаже големите духовни ценности на народа ни.“ Сложният исторически контекст в романа е от края на 14 век по времето на цар Иван Александър и падането на Търново, когато по думите на автора са „пресечени“ онези духовните пътища на българина, които той иска да проследи. "Емилиян Станев визира една епоха, която за съжаление, като че ли се повтаря и затова тръгвайки да правя този уникален текст, се опитвам да реагирам на това, което се случва на нас самите, в нашата държава и Европа", споделя режисьорът Бойко Илиев и допълва: „Антихристът е в нас и извън нас. Битката е между доброто и злото, между нагоните и инстинктите в нас.“

Силните послания на

Силните послания на

Силните послания на

Как актьорите възприемат и преживяват драматургичния текст и своите образи? Какви са посланията на спектакъла според тях? Ето техния поглед:

Елена Петрова: „Силата на представлението е в това как един невинен човек се превръща в звяр, в антихрист благодарение на сблъсъка си с хората. Това кореспондира и с нашия живот, защото никой не се ражда с лошото в себе си, с недоверие и арогантност, а се изгражда в резултат на това, което му се случва. В моята героиня – Арма – е въплътено всичко, което представлява жената – майка, партньорка, изкусителкаа и блудница – жената, която може да въздигне, но и да унищожи мъжа. За мен най-силното послание на спектакъла е това, че ако не спасим вярата си като човеци и не извадим доброто от себе си, човечеството ще се напълни с властолюбци, славолюбци и антихристи и ще върви към своето унищожение. Някои от силните моменти в текста, според мен са: „Голям грях се иска, за да лицезреш Господа“; „Ако извадиш окото на този, който е извадил твоето, око няма да получиш.“; „Само с възродената вяра в себе си имаме шанс да се спасим като човеци.““

Силните послания на

Силните послания на

Силните послания на

Любомир Ковачев: „Харесва ми това, че Теофил, който играя, е ярък ренесансов образ, който преминава през три възрастови и множество философски превъплъщения. За мен романът се опитва да покаже, че има нещо отвъд вярата, което е свързано с човешката воля, с човешкия дух и с простия възглед за добро и лошо, за правилно и неправилно, за важно и маловажно; нещо, което спасява отделния човек и народите и им осигурява свобода и перспектива. Образът на Еньо е изобличаващ. От малък той си задава въпроси. Пътят, по който преминава самият Еньо, е от объркан юноша, през негодуващия срещу светския и духовния ред монах Теофил, през невярващия Еньо, а след това и през загубилия свободата и физическата си красота – еретик. Но въпреки това, накрая той се превръща в свободен човек, в който има решителност, действие и воля.“ За мен това, което Еньо изповядва, е сходно с думите на Никос Казандзакис от „Аскетика“:„Богът не е съществително. Той е глагол. Бог не просто е, той се случва и зависи от всеки един човек дали Бог ще се спаси или ще се провали в своята мисия, проваляйки и човечеството заедно със себе си.“

Силните послания на

Силните послания на

Ники Сотиров: „Изключителна чест, шанс и морална отговорност е да играеш Патриарх Евтимий, който е сакрална фигура в българската история. При последната среща с отец Теофил Патриарх Евтимий му казва: „Победете антихриста, за да ликува вярата, за да има свят и човечество!“. Истините, които са казани в този драматургичен текст, са изключително актуални. Става въпрос за смирението, милосърдието и прошката. Представлението е много емоционално. В допълнение – сценографията е много функционална, а костюмите са с една модерна естетика, спазвайки историографията.

Силните послания на

Веселин Калановски: „Това е един от най-хубавите романи в българската белетристика – дълбоко философски и емоционален. В спектакъла аз влизам в образа на шест различни персонажа (бащата, цар Иван Александър, отец Лука, свещеник, учител и съдия), с които се среща Еньо и по-късно Теофил, каквото е църковното му име. Търсенето на истината и знанието за Бога и за Дявола е водещо за главния герой. Чрез него Емилиян Станев ни показва това, което ние сами причиняваме на себе си, на държавата си – умението на българина да руши и после със сизифовски труд да изгражда разрушеното.“

Силните послания на

Драматизация и режисура – Бойко Илиев
В ролите: Веселин Калановски, Любомир Ковачев, Елена Петрова, Ники Сотиров
Сценография – Тина Арканджели
Костюми – Тотка Дочева – ТОДА

Силните послания на

Трейлър на спектакъла:

 

Билети на касите: Билетен център НДК 02 / 916 63 00;
„Нов театър“ НДК 02 / 426 39 56; www.newtheatre.bg

Снимки:
1. – 13. Моменти от спектакъла „Антихрист“.
Фото: © Адрияна Янкулова-Чапкънова
14. Афиш на спектакъла „Антихрист“.


Коментари (0)Прочетено: 2813 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 98, Октомври 2018

САНЯ БОРИСОВА БЛЕСТИ С РОКЛЯ НА BLINK В ИТАЛИЯ

Саня Борисова спечели наградата за „Най-добра изгряваща актриса в Италия“ на Festival Internazionale Cinema Castelli Romani, а филмът „Нокаут или Всичко, което тя написа“ (реж. Ники Илиев) получи наградата на публиката. Ето какво сподели Саня Борисова: „Изживяването беше уникално! Зрителите бяха възторжени, харесаха актьорската игра и историята на филма много ги трогна. Закрихме фестивала, а публиката през цялото време ни аплодира!“.

САНЯ БОРИСОВА БЛЕСТИ С РОКЛЯ НА BLINK В ИТАЛИЯ

САНЯ БОРИСОВА БЛЕСТИ С РОКЛЯ НА BLINK В ИТАЛИЯ

Фестивалът се състоя през месец октомври в красивия дворец „Киджи“ в Арича /Palazzo Chigi in Ariccia/, а за официалната церемония Саня Борисова е била облечена с рокля на BLINK by Radi Lazarova в телесно, цвят мока и златисто. Роклята със силует „русалка“ е изработена от авторска дантела с барокови мотиви, ефектно деколте, гол гръб, прозрачни елементи и шлейф от китайска коприна. Украсата е от ръчно нашити кристали в цвета на скъпоценния камък цитрин.

„Благодарна съм на дизайнерката Ради Лазарова, която предварително разгледа снимки на двореца и ме впечатли като много точно подбра роклята за събитието.“, отбеляза още актрисата Саня Борисова.

САНЯ БОРИСОВА БЛЕСТИ С РОКЛЯ НА BLINK В ИТАЛИЯ

САНЯ БОРИСОВА БЛЕСТИ С РОКЛЯ НА BLINK В ИТАЛИЯ

САНЯ БОРИСОВА БЛЕСТИ С РОКЛЯ НА BLINK В ИТАЛИЯ

САНЯ БОРИСОВА БЛЕСТИ С РОКЛЯ НА BLINK В ИТАЛИЯ

Снимки:
1. – 4. Саня Борисова с наградата „Най-добра изгряваща актриса в Италия“, в уникална рокля на BLINK by Radi Lazarova.
2. Саня Борисова с президента на фестивала Марко Ди Стефано.
3. Саня Борисова с председателката на журито Елизабет Ленд.
Фото: Личен архив


Коментари (0)Прочетено: 2813 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 98, Октомври 2018

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 97: ВНУЧКА НА ЧАРЛИ ЧАПЛИН ВДЪХНОВЯВА ТРИО ПЛАЧКОВИ
   БРОЙ 95: „ИНСТАЛАЦИЯ В БЯЛО”
   БРОЙ 94: ИВЕЛИНА КУНЧЕВА ПРЕДСТАВИ „СПОМЕНИ ОТ ЗВЕЗДЕН ПРАХ“
   БРОЙ 94: МУЗИКА, МОДА, ЖИВОПИС И ТАНЦ ЗАВЛАДЯХА ЗАЛА „БЪЛГАРИЯ“
   БРОЙ 93: ИЗКУСТВОТО – ОБЕКТ НА ИНТЕРЕС ЛИ Е ЗА ЛОНДОНЧАНИ?
   БРОЙ 93: КУП ЗВЕЗДИ НА ПРЕМИЕРАТА НА „ПРИВЛИЧАНЕ“
   БРОЙ 93: МАЯ ЦАНКОВА ПОКАЗВА ЕКСПРЕСИВНА И ЧУВСТВЕНА ЖИВОПИС
   БРОЙ 93: МАЯ ЦАНКОВА С РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли