МАРКУС ШЕНКЕНБЕРГ – НАЙ-ТЪРСЕНИЯТ МОДЕЛ ПРЕЗ 90-ТЕ

МАРКУС ШЕНКЕНБЕРГ – НАЙ-ТЪРСЕНИЯТ МОДЕЛ ПРЕЗ 90-ТЕ

Радинела Гелева

Освен модел, Маркус Шенкенберг е актьор, писател и певец. Кариерата му на модел обхваща повече от две десетилетия, а неговата слава започва след като се снима в реклама за марката "Келвин Клайн" през 90-те години. Маркус стартира модната си кариера по интересен начин. Красотата на швейцареца е забелязана от професионалния фотограф Бари Кинг, докато Маркус кара кънки на плажа "Венис" в Калифорния и веднага Кинг му предлага да работят заедно.

Маркус Шенеберг - модел

Маркус Лодевейк Шенкенберг ван Миероп е роден на 4 август 1968 г. в Стокхолм, Швеция. В детството си той е играл баскетбол и е мечтал да стане пожарникар или полицай. Подобно на много европейски тийнейджъри, след като навършва 18 години, решава да „завладее“ щатите. За да се изхранва, работил като бавачка и разхождал кучета. Свободното си време прекарвал на плажа, където го забелязва и Бари Кинг, който променя живота му.  След успешната фотосесия, Маркус се появява на корицата на „Харпър`с Базар“, но добива популярност в Париж, където участва в маркетинговата кампания на „Калвин Клайн“.

През 20-годишната си кариера е работил за престижни дизайнерски марки, като „Дона Каран Ню Йорк“, „Версаче“, „Джорджо Армани“, „Калвин Клайн“ и други. Снимал се е с известни супермодели, сред които са Кейт Мос, Наоми Кембъл и Синди Крауфорд.

Маркус Шенеберг - модел

Шведският модел поема и по пътя на телевизията, като се снима в няколко филми и сериали – „Принц Валиант“, „Множествен сарказъм“, „Маскираният певец“ и други. Освен телевизионните си изяви, Шенкенберг написва песен “La Chica Marita”, която става и саундтрак на филма „Безупречен“ (1999) с участието на Робърт Де Ниро и Филип Сиймор Хофман. Също така издава книга „Маркус Шенкенберг: Нови правила“ през 1997 година и DVD „Маркус Шенкенберг: Тайните на тялото – секси форма само за 2 седмици“, което излиза през 2010 година.

Маркус Шенеберг - модел

През май 1992 г. Маркус е обявен за един от 50-те най-красиви хора в света от списание „Пийпъл“. Класиран е на номер 17 в списъка „Най-големият супермодел в света“, публикуван от „Канал 5“.

Маркус Шенеберг - модел

Името му се развива в международна марка от 2009 г. Разнообразните продукти, които попадат под марката „Маркус Шенкенберг“, включват бельо, козметика, парфюми, фитнес DVD и колекция перлени бижута.

Снимки:

  1. Моделът Маркус Шенкенберг в началото на своята кариера.

Фото: © pinterest.com

  1. Маркус Шенкенберг за първи път на корицата на „Харпърс Базар“.

Фото: © upfrontmodels.com

  1. Шведският модел на подиума на 9-то годишно благотворително

модно ревю "Dressed To Kilt".

Фото: © Andrew H. Walker

  1. Любомир Стойков заедно с Маркус Шенкенберг на Седмицата на

модата в Ню Йорк, февруари 2001 г.

Фото: © Личен архив на Любомир Стойков

 

Източници:

https://www.thefamouspeople.com/profiles/marcus-schenkenberg-17493.php

https://celeb-true.com/marcus-schenkenberg-accomplished-swedish-dutch-model-this-biography
Прочетено: 2335 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 120, Септември 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 119: УЕРИС ДИЪРИ – ПУСТИННОТО ЦВЕТЕ, КОЕТО УСПЯ ДА РАЗЦЪФНЕ
   БРОЙ 117: ОДРИ МЕНСЪН - ПЪРВИЯТ СУПЕРМОДЕЛ НА АМЕРИКА
   БРОЙ 116: АВА КЛАРК – МОДЕЛЪТ АЛБИНОС
   БРОЙ 115: МАДЕЛИН СТЮАРТ - ПЪРВИЯТ ПРОФЕСИОНАЛЕН МОДЕЛ СЪС СИНДРОМ НА ДАУН
   БРОЙ 114: КАРА ДЕЛЕВИН – ВЪЗХОД И ПАДЕНИЕ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing