Могат ли мултивитамините да помогнат при борба с вирусите

Могат ли мултивитамините да помогнат при борба с вирусите

С настъпването на есенно-зимния сезон, идва моментът, в който трябва да обърнем малко повече внимание на здравословното си състояние. През студените месеци върлуват множество вируси и всеки с по-слаба имунна система е потенциално застрашен от различни грипни състояния. От онлайн магазин Хелтстор препоръчват да се предпазите, като започнете да приемате качествени мултивитамини и минерали с различни съставки, които да ви направят по-малко податливи на подобни патологии.

 Мултивитамини

За какво помагат мултивитамините

Приемът на витамини при възрастните – както жени, така и мъже, има редица ползи за организма. Нека разгледаме и част от тях:

  • Повишават имунитета – правят организма ни по-устойчив на редица заболявания, с които е възможно да се сблъскате;

  • Правят ви по-енергични – когато организмът е достатъчно подхранен, той има повече енергия, което от своя страна ще ви направи много по-продуктивни;

  • Подобряване на двигателните функции – чрез приема на подходящи мултивитамини, ще укрепите както имунната, така и костната си система;

  • Понижаване на нивата на стрес – доказано е, че стресът е виновен за редица заболявания. Именно за това е важно да приемате добавки, които да подпомогнат нервната система;

  • Бързо възстановяване след физическо натоварване – това е причината, поради която активно спортуващите не пропускат да приемат правилни хранителни добавки.

Кога е добре да започнем приема на мултивитамини

Кога е добре да започнем приема на мултивитамини е въпрос с различен отговор при всеки човек. Винаги, когато усетите организма си изтощен или пък почувствате каквото и да било неразположение, е знак, че тялото ви се бори с някакъв проблем. Точно тогава е от особено значение да го подкрепите чрез добри витамини и комплекси, които ще подобрят неговата работа. 

В случай че искате да пиете различни добавки като превенция срещу възможни вирусни заболявания, то най-подходящото време е през есенния сезон. Именно тогава започват да върлуват редица грипове, срещу които е добре да сте защитени. Не забравяйте обаче винаги, преди да започнете да приемате каквото и да било, първо да се посъветвате с вашия лекуващ лекар.
Прочетено: 1376 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 120, Октомври 2022

КАКВО ВСЪЩНОСТ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ФУНКЦИОНАЛНИТЕ НАПИТКИ?

 

Или как новото поколение води допринася за попълването на дефицита на витамини, минерали и други полезни вещества

Стремежът към по-здравословен начин на живот през последните години се превърна в трайна тенденция. Ето защо на база все по-голямата информираност за ползите от различните съставки в храни и напитки, потребителите поставиха  на преден план продуктите, които им помагат да се чувстват свежи и пълни с енергия за ежедневните си задачи.

Функционалните напитки

В отговор, на пазара се появиха така наречените функционални напитки. Те позволяват на потребителите да използват силата на тялото си в целия му блясък всеки ден и без много усилия. Защото водата е не просто 100% здраве, без каквито и да е било странични действия. Като нутриент и транспортер, водата участва във всички метаболитни и физиологични процеси в тялото, а чрез правилното хидратиране човек поддържа и правилна хомеостаза в организма.

Какво всъщност са функционалните напитки?
"Функционални" се наричат тези напитки, които имат положителен ефект върху една или няколко функции на организма, като по този начин оказват благоприятен ефект върху човешкото здраве. Това са напитки, в които концентрацията на един или повече нутриента е обработена, добавена или модифицирана така, че да подсили техния принос за конкретна функция на организма и за здравословния режим като цяло.

Пандемията безспорно стана причина за увеличаване на интереса към функционалните напитки, като експертите са категорични, че фокусът върху конкретни ползи за здравето, които те могат да ни дадат, ще се задържи и в бъдеще.

Функционалните води като решение срещу най-масовите вредни хранителни навици допринесоха за попълването на дефицита на витамини, минерали и други полезни вещества. Като добавим към тези качества и способността им да отговарят на нужди на съвременните потребителите за повишаване на имунитета и настроението, ползата от тях стана още по-търсена и голяма. Те дойдоха като отговор на правилната хидратация, особено за хора, които не обичат и не могат да се научат да пият достатъчно вода.

Краткият отговор на въпроса какво повече ни дават функционалните води се крие в това, че те съчетават няколко физиологични ефекта в едно – възстановяване на водни загуби (рехидратация), допълване на витаминните ни нужди и доставяне в оптимално съотношение на изключително важни за организма микро- и макроелементи.

Как различните съставки влияят на здравето?
Витамин В3 или ниацин е важен за поддържане на сърдечно-съдовата система и метаболизма. Играе важна роля за балансирането на нивата на холестерол в кръвта, помага за мозъчната функция, здравословното образуване и поддържане на кожата, както и при диабетни състояния.  Пантотеновата киселина – позната още като витамин B5 или пантотенова киселина, пък помага на тялото да пренасочи излишните въглехидрати, белтъчини и липиди към изграждане на кожата. Витамин В6 играе важна роля за регулиране на настроението, намаление на депресивните симптоми и облекчаване на предменструалния синдром чрез синтеза на невротрансмитери, които регулират емоциите. 

Биотинът, познат още като и витамин В7, поддържа здравето на косата, кожата и ноктите. В7 обаче участва и в множество процеси, които определят здравето на всяка клетка.  Витамин В9, или фолиева киселина, е необходим за правилното копиране и синтез на ДНК, производството на нови клетки, поддържането на нормалната работа на нервната и имунната система.
Витамин В12 е необходим за правилното формиране на червените кръвни клетки, неврологичните функции и синтеза на ДНК. 

Цинкът от своя страна е вторият по концентрация минерал в организма след желязото и на практика присъства във всяка клетка. Изключително важен микроелемент, който е необходим за правилното функциониране на имунната и храносмилателната система, както и за редица процеси в човешкото тяло. Подпомага дейността на над 300 ензима, които отговарят за метаболизма, храносмилането, нервната функция и редица други процеси.

Селенът е основен минерал за организма, действа като антиоксидант и е от ключово хранително значение за здрава имунна система, младежки вид и остър ум. 

Един от важните елементи във функционалните напитки е и силицият под формата на метасилициева киселина. Той не се среща при всички видове води, така че може да се разглежда като уникален показател, който противодейства на процеса на стареенето, подпомага метаболизма и детокс процесите в тялото, отразява се върху функциите на мозъка, костите, ставите, кожата, косата и ноктите.

В заключение, може да кажем, че функционалните води идват като отговор на нуждата да засилим имунния отговор на тялото и могат да подобрят настроението и дори умствената острота.  

В допълнение на това – чудесният им свеж вкус ги прави изключително атрактивни и подходящи за употреба във всяка възраст, както от спортуващи, така и от хора с умерено или дори ниско ниво на физическо натоварване, просто за здраве и удоволствие.

Източник: Fashion.bg
Прочетено: 1530 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 120, Септември 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 119: КОИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СА ПОЛЕЗНИ?
   БРОЙ 118: КОЛКО СИЦИЛИЙ Е НУЖНО ДА ПРИЕМАМЕ ДНЕВНО?
   БРОЙ 117: ДО КАКВО ВОДИ КОНУСМИРАНЕТО НА ЧАША ВОДА НА ГЛАДНО ВСЯКА СУТРИН?
   БРОЙ 116: ПОЛЗАТА ОТ КОНСУМИРАНЕ НА БИОПРОДУКТИ
   БРОЙ 115: КАК ДА ПРЕДПАЗИМ КОЖАТА СИ ОТ ДРАЗНЕНЕТО НА МАСКИТЕ?

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing