ИСТОРИЯТА НА „МЕТ ГАЛА“

ИСТОРИЯТА НА „МЕТ ГАЛА“

Радинела Гелева

„Мет Гала“ с годините се превърна в едно от най-големите модни събития. Въпреки това, тя не винаги е била пълна със знаменитости и драматични тоалети, както сега.

„Мет Гала“ е основана през 1948 година от Елинор Ламбърт – известен моден публицист, като събитие за набиране на средства за „Института за костюми“ и отбелязване на откриването на годишната ѝ изложба. Ламбърт е известна с това, че е основател на „Съвета на модните дизайнери в Америка“, който създава през 1962 година.
Първата гала вечер се провела през месец декември, като билетите стрували 50 щатски доларa. От създаването си до 1971 година, събитието не се провеждало в музея на изкуството „Метрополитън“, както през последните години, а на места като „Сентрал Парк“ и „Рейнбоу Руум“. Едва в началото на 70-те години на миналия век, когато бившият главен редактор на „Вог“ Даяна Вриланд се присъединява към „Института за костюми“ като консултант, събитието започва да придобива формата, който познаваме днес. Тогава събитието се ориентира към знаменитости списъкът с гости се разширява, за да включва най-големите звезди от онова време, сред които са Елизабет Тейлър, Даяна Рос, Елтън Джон, Шер, Анди Уорхол, Лайза Минели и Джаки Кенеди Онасис. То започва да се провежда в музея на изкуството „Метрополитън“ и Вриланд въвежда темите на вечерта, като първата е „Светът на Баленсиага“ през 1973 година. Други изложби включват разнообразни теми, като „Романтичен и бляскав холивудски дизайн“ и „Панаир на суетата: Съкровище“, а през годините са били посветени и на определени дизайнери - Ив Сен Лоран, Джани Версаче, Кристиан Диор, Коко Шанел, Аликзандър Маккуин и Елза Скиапарели.

С присъединяването на светската личност Пат Бъкли през 1978 година, „Мет Гала“ се утвърждава като едно от най-големите и ексклузивни благотворителни събития.

През 1995 г. главният редактор на „Вог“ Анна Уинтур става председател на престижното събитие и премества датата: първия понеделник на месец май. Новият списък с гости еволюира, за да отразява звездите на модата, лайфстайла и политиката, които украсяват страниците на модното списание.

В наши дни „Мет гала“ все още е едно от най-очакваните събития в модата, известно в попкултурата като „най-голямата вечер в модата“. Знаменитости като Ким Кардашиян, Риана, Кендъл Дженър, Джиджи Хадид и Мадона се появяват на червения килим, облечени в изящни тоалети, създадени специално за тях от най-известните модни къщи. На тазгодишната „Мет гала: Антология на модата“ едни от най-впечатляващите визии бяха тези на Блейк Лайвли и отново на Ким Кардашиян. Лайвли се появи в семпла медена рокля на „Версаче“, но секунди по-късно тя бе трансформирана в елегантна рокля с дълъг шлейф, напомнящ за цветовете на Статуята на свободата. Ким Кардашиян направи фурор на събитието, пристигайки облечена в оригиналната рокля на Мерилин Монро, която тя е носила, когато е изпяла „Честит рожден ден, господин президент“ на президента Джон Ф. Кенеди. След като минава по червения килим, риалити звездата облича нейно копие.

Снимки:
1. Бил Блас и Даяна Вриланд по време на „Мет Гала: Славата на руския костюм“ на 6 декември 1976 г.
2.  Ракел Уелч, Даян фон Фюрстенберг и Даяна Рос на „Мет Гала“ през 1981 г.
3. Принцеса Даяна, Хелене Мерсие-Арно и Бернар Арно присъстват на изложбата „Кристиан Диор“ на „Института за костюми“ на музея „Метрополитън“ на 10 декември 1996 г.
Фото: © Архив на wwd.com
4. Ким Кардашиян в тоалет на „Баленсиага“ на „Мет Гала“ 2021 година.
Фото: © pinterest.com
5. Риана в тоалет на „Баленсиага“ по време на „Мет Гала 2021“.
Фото: Matt Baron/Shutterstock
6. Блейк Лайвли по време на „Мет Гала: Антология на модата“ в тоалет на „Версаче“.
Фото: © AP NEWSROOM
7. Ким Кардашиян в емблематичната рокля на Мерилин Монро по време на „Мет Гала 2022“.
Фото: © John Shearer

Източници:
https://www.vogue.com/article/everything-you-need-to-know-about-the-met-gala-video
https://wwd.com/fashion-news/fashion-scoops/met-gala-history-how-it-turned-from-fundraiser-to-fashions-biggest-night-1235167840/
Прочетено: 2278 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 120, Октомври 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 117: СВАТБЕНИТЕ РОКЛИ С ТРАЙНА СЛЕДА ВЪВ ВРЕМЕТО
   БРОЙ 116: ИСТОРИЯТА ЗА КОНКУРСА „МИС“
   БРОЙ 113: COVID – F- GAMES. RELOAD
   БРОЙ 111: ТАЙНИТЕ СЪСТАВКИ ЗА КРАСОТАТА ОТ ДРЕВЕН ЕГИПЕТ
   БРОЙ 107: БУНТАРЪТ В МЪЖКАТА МОДА – ДЖЕЙМС ДИЙН

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing