ЕКСПЕРТЪТ ПО ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ГЕРГАНА ВЪЛОВА: "ДА ПОДАДЕШ РЪКА НА СВОЕТО ЗДРАВЕ, Е ВЪПРОС НА ЛИЧЕН ИЗБОР!"

ЕКСПЕРТЪТ ПО ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ГЕРГАНА ВЪЛОВА: "ДА ПОДАДЕШ РЪКА НА СВОЕТО ЗДРАВЕ, Е ВЪПРОС НА ЛИЧЕН ИЗБОР!"

ЕКСПЕРТЪТ ПО ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ГЕРГАНА ВЪЛОВАГергана Вълова е основател и управляващ директор на Fine Line /www.fineline.bg/ – първата компания в България с интегриран подход за здравословен начин на живот. От 1996 г. тя е управляващ директор в една от водещите днес консултантски компании в България – Serdon, която работи предимно в три категории услуги – навлизане на пазара, бизнес развитие и разработка на проекти. Потърсихме г-жа Вълова, за да сподели с читателите на Fashion Lifestyle Magazine професионалното си мнение, познания и опит относнo здравословния начин на живот и как той може да бъде постигнат в съвременното динамично ежедневие.
Какво включва интегрираният подход на Fine Line към здравословния начин на живот или още хелтиливинг?

Хелтиливингът, както подсказва и самото наименование, се отнася до здравето като начин на живот и като въпрос на лична философия. В известен смисъл, здравословният начин на живот е вид изкуство, в което човек „изкусно“ разпределя своето време и възпитава своите навици в посока своето здравословно състояние и лично щастие. Животът ни включва много аспекти, именно поради това Fine Line използва интегриран подход, чрез който се стремим да обхванем всички негови сфери: балансирано и здравословно хранене, подходящи физически натоварвания, физическо и психично здраве, поддържане на добри отношения със семейството и околните, добър и подходящ лайфстайл. Именно затова привлякохме експерти от различни области, с които заедно да консултираме нашите клиенти, да споделяме експертни мнения в публичното пространство относно хелтиливинг, да показваме добрите практики за здравословен и, в крайна сметка, пълноценен начин на живот и да помогнем на хората да изградят своята здравословна философия – в буквалния, и в преносния смисъл.

ЕКСПЕРТЪТ ПО ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ГЕРГАНА ВЪЛОВАКои са най-честите заблуди на хората по отношение на здравословния начин на живот и конкретно по отношение на здравословното хранене?
Голяма част от хората смятат, че е необходимо да отделят много време и усилия, за да живеят здравословно. Няма да се изморя да повтарям, че да подадеш ръка на своето здраве, е въпрос на личен избор. Fine Line е един надежден партньор на всеки, който реши да поеме по пътя към своето здраве и иска да извърви този път с усмивка. Един от нашите 13 принципа е: Не се лишавайте от „забранените” удоволствия. Всичко, стига да е употребено с мярка, е позволено, защото ни доставя радост. В този смисъл невярнa е общата нагласа, че диетата е равносилна на лишения. Напротив, постигането на един балансиран режим на хранене помага, за да се чувстваме комфортно и дарява с тонус.

Предлагате различни програми, като имате такива специално за бизнес дамата и деловия мъж. Какво е специфичното при тях и какво включват?
За деловите хора са характерни липсата на свободно време, прекомерно натоварване и ежедневен стрес. Именно с тези фактори сме се съобразили в нашите програми, стремейки се да подпомогнем правилното разпределение на умствено и физическо натоварване в стресовото ежедневие. Чрез тях улесняваме бизнесмените и бизнес дамите да водят наистина здравословен и пълноценен начин на живот, изпълнен с тонус, енергия и сила, за да могат да се справят успешно с предизвикателствата на деня. В основата на това стои добрата и балансирана храна – нещо, за което на мнозина не остава време.

ЕКСПЕРТЪТ ПО ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ГЕРГАНА ВЪЛОВАКои принципи на здравословното хранене са в основата на менютата, които предлагате?
Нашият подход се съдържа концентрирано в 13-те принципа на Fine Line за хелтиливинг,  тук ще спомена основните, които касаят храната, а именно: балансирано, разнообразно  и редовно хранене, използване на алтернативи на бялата захар, малки количества сол, повече пълнозърнести храни, пиене на повече вода и течности, използване на различни мазнини, богати на ненаситени мастни киселини и избягване на преработените такива... Уникалното при нас е, че задължително като добавки към различните ястия слагаме функционални храни – или т.нар. супер храни и че имаме индивидуален подход към всеки клиент, в зависимост от неговото състояние.

Какво представляват "супер храните" и къде е мястото им в здравословното меню?
"Супер храните" са вид лекарство, което идва директно от природата. To не лекува конкретни заболявания, а подобрява общото физическо състояние на организма. За да бъде наречена една храна „супер“, трябва да отговаря на много условия: да съдържа в сравнително малък обем извънредно голямо количество хранителни вещества; да бъде естествена, а не преработена, и по-точно да няма дезактивиране на ензимите й; да бъде изключително лесно усвоима от организма на човека, без да го натоварва; да се отличава с много ползи, които не се постигат с употребата на обикновените храни ...
Истината е, че „супер храните“ зареждат организма с енергия, пречистват тялото от токсини, повишават имунитета, действат подмладяващо и помагат на тялото ни да си набави необходимите му градивни елементи.

Дайте пример за такива „супер храни”.
Сурови какаови зърна, годжи бери, акай бери, котешки нокът, корени от мака, спирулина, АФА водорасли, кафяви морски водорасли, кокос и производните му, мед, пчелен прашец, прополис, чия, маково семе, конопено семе, мангустан и други.ЕКСПЕРТЪТ ПО ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ГЕРГАНА ВЪЛОВА

Вие и екипът ви издадохте „Най-важната книга за диети”. Защо тя е „най-важната” и с какво ще бъде полезна на хората?
Книгата бе създадена от екипа на „Санома Блясък”, а ние бяхме основните консултанти по проекта – наши са съветите, рецептите, програмата за движение. Книгата е наистина кратка, но изчерпателна за всички, които търсят своя режим на хранене и на здравословен живот като цяло. В нея читателите ще намерят много съвети от експертите на Fine Line, не само по отношение на храненето, но и относно подходящото физическо натоварване и емоционален баланс, тъй като знаем, че за да изглеждаме добре, трябва да постигнем хармония със себе си: тялом и духом. Освен експертните коментари за популярни вече световни диети, в книгата сме добавили и диетата на Fine Line – специално за всички, които ще си купят книгата.

Кога и как се зароди вашият личен интерес към здравословния начин на живот?
Преди около три години – когато се роди второто ми дете – дъщеря ми Деа. Понеже при първото раждане напълнях с цели 26 килограма, които свалях в продължение на 4 години, този път реших да не правя предишните грешки. Реших да не напълнявам толкова – само 12 килограма. Реших и да не се подлагам на драстични диети със съмнителен успех и въздействие върху здравето ми. Затова прегледах доста сайтове на водещи фирми по света за здравословно отслабване. Така реших да опитам един от моделите им на хранене. Успях да сваля излишните килограми и то като ядях, без дори да правя каквито и да било физически упражнения – нямах време за това. В последствие моят интерес към здравословната храна прерасна и в интерес към останалите аспекти от здравословния начин на живот – движение, психика, процедури, продукти.

ЕКСПЕРТЪТ ПО ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ГЕРГАНА ВЪЛОВАВие самата какъв режим на хранене спазвате?
Стремя се да се храня балансирано, по пет пъти на ден, както споменах, не се лишавам от „забранените“ удоволствия, но ги употребявам с мярка. Използвам, разбира се, и супер храни в менюто си, тъй като съм запозната с благотворния им ефект върху целия организъм. Задължително веднъж в седмицата се подлагам на детокс – пия само сокове, по възможност, от нашите суперсокове. Тялото ми е свикнало с този начин на хранене и огладнявам в определените часове от деня. Дори когато пътувам се старая да си осигурявам храна тогава. Благодарение на този начин на хранене постигнах оптималното си тегло за около четири месеца и го поддържам вече трета година. Кожата на лицето ми се подобри и е в отлично състояние. Тялото ми също се чувства прекрасно – благодарно, че се грижа така за него. Моето семейство също се храни по този режим – пет пъти на ден. С децата ми беше лесно – те свикнаха много бързо да се хранят така – и две годишната ми дъщеря и 11 годишния ми син. По-трудно ми беше с моя съпруг, който пътува всяка седмица, но и той успя да премине на този режим на хранене.

Имате ли любима сентенция, фраза във връзка със здрaвословния начин на живот?
The greatest wealth is health – Virgil.
В превод това означава – най-голямото богатство е здравето! Добре позната   сентенция и много вярна. Дано все повече хора да приемат тази максима, да вземат решение да се погрижат за здравето си и да започнат здравословен начин на живот. Стискам палци!

ЕКСПЕРТЪТ ПО ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ГЕРГАНА ВЪЛОВАЕКСПЕРТЪТ ПО ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ГЕРГАНА ВЪЛОВА

ЕКСПЕРТЪТ ПО ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ГЕРГАНА ВЪЛОВАЕКСПЕРТЪТ ПО ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ГЕРГАНА ВЪЛОВА

ЕКСПЕРТЪТ ПО ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ГЕРГАНА ВЪЛОВА

ЕКСПЕРТЪТ ПО ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ГЕРГАНА ВЪЛОВАЕКСПЕРТЪТ ПО ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ГЕРГАНА ВЪЛОВА

 

Интервюто взе Лилия Людмилова

Снимки:

1. – 3. Гергана Вълова – основател и управляващ директор на Fine Line.
Фото: © Fine Line

4. Гергана Вълова на премиерата на книгата „Усмивките на модата” на проф. Любомир Стойков
Фото: © Антон Марков

5. Fine Line е първата компания в България с интегриран подход за здравословен начин на живот.
Фото: © Fine Line

 

6. – 10. Менюто на Fine Line предлага богати на ненаситени мастни киселини пълнозърнести храни, които спомагат за балансиран и пълноценен режим на хранене.
Фото: © Fine Line

11. – 12. Подходящото физическо натоварване и емоционален баланс, помага за да изглеждаме добре и да постигнем хармония със себе си.
Фото: http://www.thecaseagainstcraig.com

http://www.livinghealthylifestyles.com
Коментари (0)Прочетено: 8596 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 57, Юни 2012

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 55: ДЕСИСЛАВА МОНЕВА: ”ГОЛЯМОТО ИЗКУСТВО ДОКОСВА СЪРЦЕТО!”
   БРОЙ 54: Модната икона Графа - за музиката и елегантността
   БРОЙ 53: МОДНАТА ИКОНА МАРИЯ ИЛИЕВА
   БРОЙ 52: МОДНИ ИКОНИ
   БРОЙ 51: ДИЗАЙНЕРКАТА РОСИЦА РАНГЕЛОВА: ОБЛЕКЛОТО Е НАЙ-ДОСТЪПНИЯТ НАЧИН ЗА ВЪЗПИТАНИЕ В ЕСТЕТИКА Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Рокли