ИНФОРМАЦИОННИТЕ ИЗТОЧНИЦИ В МЕТАВСЕЛЕНАТА

ИНФОРМАЦИОННИТЕ ИЗТОЧНИЦИ В МЕТАВСЕЛЕНАТА

Радинела Гелева

Библиотеките и книгите вече присъстват в игрите за виртуална реалност, така че очевидно тези форми на традиционни печатни медии не се забравят или пренебрегват. Въпреки това, начините, по които те се използват в рамките на платформите варират от предизвикателство към геймърите да намерят научни книги до вратичка за публикуване на цензурирана журналистика.
Потребителите в метавселената са видели възхода на множество малки списания и вестници. С около 900 000 активни потребители “Second Life” е видеоигра, създадена през 2003 г. от “Linden Lab” и е най-продължителният и най-завършеният виртуален свят до момента. В него видяхме и възхода на “Second Life Enquirer “. Това е онлайн вестник, който позволява на собствениците и създателите на виртуален бизнес да рекламират своите услуги или продукти пред потребителите на виртуалния свят. Това става чрез закупуване на рекламни места, които могат да бъдат превърнати в статии и прессъобщения.

“The Maliqusition” е друг източник на новини. Този вестник показва по-убедителен и фокусиран върху интересите подход към новините. Вниманието е поставено върху популяризирането на лични истории и мнения, за разлика от виртуалните услуги и продукти. Тези две имена в “Second Life” имат ясна прилика с вестниците от реалния свят, като действат като техни копия. 
Не само вестниците са намерили дом във виртуалната реалност. “Kultivate Magazine” подчертава културните аспекти на видеоиграта, популяризирайки изкуството, културата, фотографията, музиката и модата. “Kultivate” също така включва четири различни художествени галерии. Още по-очарователното е, че списанието е медиен партньор и основен спонсор на “Team Diabetes of Second Life”, официален и упълномощен екип на „Американската диабетна асоциация“.

Подобно на възхода на инфлуенсърите, има нарастваща тенденция сред потребителите на виртуалния свят да публикуват лични блогове, свързани със социалните медии на техния аватар. Тези блогове преглеждат или популяризират виртуални продукти чрез спонсорство с виртуални създатели. Забележителен пример е “Strawberry Singh“. Нейният блог и публикации получават голямо внимание и тя спечели титлата „Специалист по маркетингово съдържание и мениджър социални медии“ в “Linden Lab”. Въпреки че работата ѝ продължава предимно чрез официални канали като „Форумите на общността на “Second Life“, нейните статии са важен източник на реклама за виртуални бизнеси.

“The Wall Street Journal” насърчава инвеститорите „да погледнат в метавселената, дори ако все още не разбират какво е тя“. Това важи и за издателствата, които могат да проучат възможности за ангажиране на читателите, реклама, изграждане на общност или организационна ефективност.

Медиите и развлеченията в метавселената вероятно ще се отклонят в множество пространства за споделено забавление.  
От друга страна рекламата в “Second Life” също е път за издателите на вестници и списания. Интересното е, че това не се ограничава само до виртуални продукти. Нормално е да чуете за продукти и услуги от реалния живот, които биват рекламирани в популярни музикални клубове и дестинации в играта.

Говорейки за музикални клубове и дестинации, реални артисти дори са провеждали концерти в метавселената. През април 2020 г. Травис Скот проведе концерт във “Fortnite” пред публика от 12,3 милиона играчи. Смята се, че чрез продажби на билети и мърчандайз Скот е спечелил 20 милиона долара за своя 9-минутен концерт.

Бъдещето на медиите в метавселената не е никак за подценяване. Вече има създадени електронни четци за книги във виртуалната реалност, което позволява четенето на книга или вестник докато аватарът се движи. Възможно е традиционният вестник да придобие популярност в модерната среда на метавселената.

Снимки:
1. Сградата на “Second Life Enquirer “ във виртуалния свят на “Second Life”.
Фото: google.com
2. “Kultivate Magazine” във Метавселената на “Second Life”.
Фото: modemworld.me

Източници:
https://www.twipemobile.com/are-there-opportunities-for-publishers-in-the-metaverse/
https://pressgazette.co.uk/metaverse-opportunities-for-publishers/
https://www.dialogue.agency/blog/publishing-in-the-metaverse

 
Прочетено: 1509 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 120, Септември 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 117: ПЛАТФОРМАТА „ТИКТОК“ И ЗАЩО ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ?
   БРОЙ 116: ДАНИЕЛ БЪРНСТЕЙН: ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА ПРЕВЪРНАХ “WEWORERHAT” В МОЙ БИЗНЕС
   БРОЙ 115: МАРИЯ И СТЕФАН ОТ "100% БУДНИ" ПЕЯТ УНИКАЛНА КОЛЕДНА ПЕСЕН
   БРОЙ 115: МЕТАВСЕЛЕНА ОТ МАРК ЗУКЪРБЪРГ
   БРОЙ 113: ВЛИЯНИЕТО НА ТЕХНОЛОГИИТЕ ВЪРХУ СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing