МОДНИ ИКОНИ

МОДНИ ИКОНИ

 

Предлагаме ви интервюта с две от най-елегантните български дами, които списание Fashion Lifestyle Magazine награди с приза “БГ Модна икона 2011” – Жени Калканджиева, президент на модна агенция „Визаж” и Деница Атанасова-Гергова, президент на Галерията за модерно изкуство София.

 

ЖЕНИ КАЛКАНДЖИЕВА: „ЕЛЕГАНТНОСТТА СЕ ИЗРАЗЯВА В СЕМПЛАТА КОМПИЛАЦИЯ ОТ ДРЕХИ, ЦВЕТОВЕ И АКСЕСОАРИ”

МОДНИ ИКОНИКои са хубавите неща, с които ще запомните 2011 г.?

Новото жилище, което със съпругът ми си купихме. Вече си имаме свой собствен уютен и приятен дом.

Какво означава за вас понятието елегантност?

За мен елегантен човек е този, който съумява да носи подходящи за него дрехи в подходящи ситуации. Да носи цветове, които подхождат на неговия тен и външен вид. Елегантността за мен се изразява в семплата компилация от дрехи, цветове и аксесоари. Елегантната дреха винаги подчертава изяществото на сиулета.

А какво означва за вас безвкусицата в облеклото?

Неправилно съчетание на цветове и материи, неподходящи за фигурата дрехи, прекалено много аксесоари и натрапчив грим.

Кои според вас са най-елегантните хора на планетата?

Покойната лейди Даяна за мен винаги е била пример за елегантност. Виктория Бекъм има изключителен усет за елегантност, а също Никол Кидман, Кейт Мидълтън.

Как според вас се облича съвременният българин?

Трудно можем да обобщим. Зависи. Хората с различни занимания имат различен стил на обличане. Забелязвам обаче една тенденция сред младите на сляпо и повърхностно следване на компилация от различни трендове, което е ужасяващо.

От какво се ръководите при избора си на облекло?

В работното ежедневие е много важно дрехата да бъде не само елегантна, но и удобна. Комфортът на облеклото за мен е определящ, но в същото време не пренебрегвам и стремежа си към търсенето и на нещо по-изящно.

Какво ви предстои в професионален план?

Много нови неща, които съм амбицирана да доведа до успешен край. Изцяло съм отдадена на реализацията на новото направление в агенцията – школата за актьори. В момента усилията на новия ни екип са концентрирани в търсенето на талантливи млади хора, които имат желание да се изявяват в киното.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?

Здраве, много късмет, успех във всяко едно начинание и лично благополучие. Да бъдат много усмихнати през 2012 и да не спират да мечтаят. Да четат и да са все така предани на най-елитното издание за мода и лайфстайл!

 

ДЕНИЦА АТАНАСОВА-ГЕРГОВА: ЕЛЕГАНТНОСТТА Е СЪЧЕТАНИЕ МЕЖДУ КУЛТУРА, ЛИЧНО ПРИСЪСТВИЕ И ИНТЕЛЕКТ.

МОДНИ ИКОНИКои са хубавите неща, с които ще запомните 2011 г.?

Годината беше много запомяща се за мен и в личен, и професионален план. Щастлива съм, че отбелязахме втората година на Галерията с една изключителна изложба на испанския сюрреалист Хуан Мирό. Имаше небивал интерес. Като цяло ми прави впечатление, че все повече хора посещават галерии и търсят досег с изкуството. Расте и колекционерският интерес. През изминалата година реализирахме много успешни изложби на автори от световна величина. Поставихме началото и на конкурс за съвременно българско изкуство MOST, един много значим за нас проект, който ще подпомага изявите на талантливи български артисти и представянето им пред международна публика. Детската арт школа на Галерията е пълна с деца и за нас е важно, че успяхме да ги зарадваме с първата им самостоятелна изложба през изминалата година.

Какво означава за вас понятието елегантност?

Това е умението да привличаш вниманието без да си натрапчив. Елегантността е комплексно понятие, израз не само на стила на обличане, но и на цялостното присъствие на един човек. Откривам я в изяществото, красотата на движенията, в маниерите, вкуса към красивото и дори в умението да се усъвършенстваш. Елегантността е съчетание между култура, лично присъствие и интелект.

А какво означава за вас безвкусицата в облеклото?

Всичко, с което се парадира и е в повече. Самата аз избягвам прекалено много аксесоари, златни декорации по дрехите и тигрови украси.

Кои според вас са най-елегантните хора на планетата?

Особено ми харесва стилът на Одри Хепбърн. Мисля, че тя е една забележителна жена във всяко отношение.

Как според вас се облича съвременният българин?

Не бих искала да правя констатации. Пътувам доста и ми прави впечатление, че българите имат все по-адекватен усет към стила и начина си на обличане, което ме радва, защото вярвам, че умението да имаш стил е привилегия на уважаващите себе си хора.

От какво се ръководите при избора си на облекло?

Не се подчинявам на строги правила. Опитвам се да следвам модните тенденции доколкото е възможно като сама диктувам своя стил. Нямам стилист, разчитам на вътрешното си усещане. Трябва да призная, че не отделям чак такова внимание на стила си, колкото може би изглежда от страни. Самата аз се промених много във времето и съвсем естествено и стилът ми еволюира. Професионалните ми ангажименти също го налагат. Предпочитанията ми са към по-артистични и изчистени дрехи, харесват ми и по-класически линии. Опитвам се да съобразявам тоалета си за откриване на изложби с темата на експозицията, характера, духа на времето, в което е творил представения художник. Например за месеца на британското изкуство и сър Питър Блейк избрах тоалет в поп арт стилистика, допълнен от тип „полицейска шапка“ от последната колекция на „Луи Вюитон”.

Какво ви предстои в професионален план?

Професионалните ми планове са толкова амбициозни, че не знам как ще ми стигне времето. Щастлива съм, че мога да разчитам в Галерията на екип от хора, които също са много отдадени и това изключително помага на съвместната ни работа. През тази година ще продължим да изненадваме публиката с големи изложби и гостувания на световноизвестни артисти. Засега обаче ще ги запазя в тайна. Иска ми се след всяко голямо откриване, хората да си казват, а сега какво предстои?! И съм убедена, че ще предложим и наистина стойностна селекция от българско изкуство.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?

Да са здрави, дръзки в мечтите си и последователни в делата си. Да търсят хармония в самите себе си, само така ще постигнат хармония със заобикалящия ги свят.

Интервютата взе Силвия Тодорова

 

Снимки:

1. Жени Калканджиева, президент на модна агенция „Визаж”

Фото: Личен архив

2. Деница Атанасова-Гергова, президент на Галерията за модерно изкуство София

Фото: Личен архив


Коментари (0)Прочетено: 3399 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 52, Януари 2012

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 51: ДИЗАЙНЕРКАТА РОСИЦА РАНГЕЛОВА: ОБЛЕКЛОТО Е НАЙ-ДОСТЪПНИЯТ НАЧИН ЗА ВЪЗПИТАНИЕ В ЕСТЕТИКА
   БРОЙ 50: НОВИЯТ МЕСИЯ НИКОЛА ГЕСКИЕР
   БРОЙ 49: МАНОЛО БЛАНИК: „ИМАМ МИЛИОНИ ИДЕИ В ГЛАВАТА”
   БРОЙ 47: МАЙКЪЛ КОРС: „ЗА МЕН МОДАТА Е ЕВОЛЮЦИЯ, А НЕ РЕВОЛЮЦИЯ”
   БРОЙ 46: ЕЛИЦА ТОДОРОВА ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНИТЕ КАУЗИ, МУЗИКАЛНИTE ЕКСПЕРИМЕНТИ И ШВЕДСКОТО КРАЛСКО СЕМЕЙСТВО
   БРОЙ 46: ГЕЯ АНТОНОВА: "НАЙ-ХУБАВИТЕ МИ НЕЩА СА СВЪРЗАНИ С ПЪТУВАНИЯ" Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Рокли